Sparta – NEC, vrijdag 1 september 2023, aanvang 20:00 uur. Zoals altijd is Het (inmiddels toch echt wel te kleine) Kasteel uitverkocht. Serdar Gözübüyük fluit. Erwin Zeinstra en Johan Balder zijn de vlaggende mannen. De vierde 4e man is het heerschap Thomas Hardema. In de Zeisterbossen houden de heren Robin Hensgens (VAR) en Charles Schaap (AVAR) wacht. Met name van Schaap hebben wij van ITWM hoge verwachtingen, houdt dit AVARlijke talent nauwlettend in de gaten Spartanen!

Rijnmond bezuinigt op de koploper

Dit seizoen al voorbeschouwingen met spelers en trainer bij Rijnmond gemist? Dat kan kloppen. Ook deze week besloot de regionale subsidiezender -niet voor het eerst dit seizoen- geen verslaggever naar Het Kasteel te zenden voor wat interviews op weg naar een Spartaanse wedstrijd. Ontzettend jammer, want voor onze club kan Rijnmond een mooi medium zijn naar de achterban. Op deze wijze wordt dat minder het geval.

De koploper

NEC-thuis is voor een club als Sparta een duel waarin een serieuze kans ligt om punten te halen. Thuis wonnen we nog niet en dat moet vandaag dan maar eens gaan gebeuren. NEC heeft aardige spelers en het is te hopen dat er met de koppositie nu niet opeens een vorm van onderschatting in de Spartaanse ploeg is geslopen. Is er de volle focus, dan maakt Sparta natuurlijk een goede kans. En wordt er gewonnen, dan hebben we met 10 uit 4 een geweldige start en nog twee weken de koppositie. En wat te denken van AZ – Sparta? De volgende pot, die dan als kraker in de top van de eredivisie gespeeld zal worden? De redactie van ITWM droomt even weg. Dat de spelers dat niet zullen doen en ons een geweldige wedstrijd zullen voorschotelen.

NEC wil naar het linkerrijtje

Bij NEC zijn de verwachtingen dit seizoen hoog. De eerste 2 wedstrijden gingen verloren en de spelersbus werd al opgewacht. Beetje vroeg. De crisis werd bezworen door vorige week met 3-0 van RKC te winnen, maar dit was behoorlijk geflatteerd. Op papier heeft NEC eigenlijk best een goede selectie die ongetwijfeld ergens tussen plek 8 en 12 zal gaan eindigen. Of dat voldoende is voor het verwachtingsvolle publiek in Nijmegen is maar de vraag. Niettemin heeft NEC dus een prima ploeg en de club wil dit seizoen in het linkerrijtje eindigen. Daarmee mogen we NEC dus als een potentiële concurrent gaan rekenen en voor Sparta is dit bij voorbaat dan ook zeker geen eenvoudige tegenstander. Winnen en nu al een gat slaan van 7 punten zou heerlijk zijn!

NEC wil de selectie op deadline day nog iets versterken. De club rondt in principe vandaag de komst van Alexis Tibidi af. De 19-jarige Franse aanvaller wordt gehuurd van Troyes, maar zal vandaag nog niet meedoen. Technisch directeur Carlos Aalbers zoekt verder nog naar een last-minute verdediger.

Historie

De Spartaanse historie is mooi. Sowieso, maar zeker ook als het om Sparta – NEC gaat. Van de 34 eredivisiepotjes op Het Kasteel won Sparta er maar liefst 24. NEC slechts 6. En ook recent zijn de resultaten goed. Van de laatste zeven onderlinge duels won Sparta er vijf en werd het twee keer gelijk. Vorig seizoen won Sparta met 2-0 na goals van Abels en De Guzman.

Sparta

Sparta heeft Metinho al gehuurd, maar speelgerechtigd is hij pas tegen AZ. Vanavond dus Metinho in de selectie, maar we hebben Van Mullem nog steeds op de bank zitten. Tenzij hij de komende uren naar een andere club gaat natuurlijk, dan is hij er niet bij. Dat is het leven op deadline day. Hetzelfde geldt voor Aleman. Een aparte dag voor Rijsdijk dus, die nog niet weet met welke selectie hij straks in de kleedkamer zit.

Maar voor de basisopstelling is iedere beschikbaar. Rijsdijk heeft 2 keuzes te maken. 1) Eerdhuijzen of Velthuis? en 2) Wie wordt de vervanger van Van Crooij?

Eerdhuijzen heeft de afgelopen maanden weinig speelminuten gemaakt en kan nog geen hele wedstrijd spelen. De kans dat Velthuis start is groot.

Als vervanger van Van Crooij lijkt Neghli zijn kans te krijgen. Al zou Rijsdijk ook kunnen kiezen voor Brym. Pelle Clement maakt altijd een zeer goede indruk als hij speelt. Zijn kansen komen ongetwijfeld nog, maar het ziet er naar uit dat hij vandaag weer op de bank zal beginnen.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, Warmerdam, Kitolano, Verschueren, De Guzman, Neghli, Lauritsen, Saito

NEC

Tavsan doorliep de gehele jeugdopleiding van Sparta. Hij kwam alleen in actie voor het eerste van Sparta, uit tegen nota bene NEC, de club waar hij nu onder contract staat. In die ene wedstrijd voor Sparta deed Tavsan het goed, maar toch kwamen er niet meer kansen in Sparta 1. Het blijft ergens toch jammer dat hij niet vanuit de jeugdopleiding in het eerste is doorgebroken.

Tavsan zou mogelijk vandaag nog bij NEC kunnen vertrekken, want hij heeft bij de clubleiding aangegeven weg te willen. Maar hoe dan ook speelt hij vanavond niet. Tavsan is geblesseerd. Ook Lasse Schöne, en Bart van Rooij zijn afwezig in verband met blessures. Kodai Sano mag nog niet meedoen, omdat zijn werkvergunning nog niet rond is. Met Phillipe Sandler en Bas Dost heeft NEC dan wel weer twee spelers van niveau op de bank om in te brengen.

Enigszins opvallend is het treffen tussen de Japanners Koki & Koki. Zelfde land, zelfde voornaam, ze kwamen via dezelfde club (Yokohama FC) naar dezelfde Eredivisie. Veel van hetzelfde dus. Eens kijken wie vanavond het verschil kan maken: Saito of Ogawa.

Vermoedelijke opstelling NEC: Cillessen, Pereira, Ross, Nuytinck, Verdonk, Proper, Hoedemakers, Mattsson, Olden Larsen, Ogawa, Hansen

Abonneer
Abonneren op
283 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties