Onze club begint aan een serie vol perspectief. Wat zou het mooi zijn om die serie te beginnen met drie punten en vanavond boven de beruchte streep te staan. Sparta – Heracles is voor beide ploegen een zeer belangrijk potje. Laten we hopen dat de Heraclieden een flinke tik krijgen en vandaag op Het Kasteel de Rotterdamse weg naar boven wordt ingezet!

Sparta-Heracles, zondag 25 oktober 2020, aanvang 14:30 uur. Serdar Gözübüyük is de fluitist van dienst. Johan Balder en Rogier Honig zijn de vlaggende mannen. De vierde man is het heerschap Martijn Vos. Christiaan Bax is de VAR, Stefan de Groot mag de AVAR spelen, een rol die het internationale voetbal al veel goeds heeft gebracht, dus Stefan is er blij mee. Vanwege een rondwaaiend virus is de wedstrijd niet te bezoeken. De wedstrijd wordt uitgezonden op Fox Sports 1. Radio Rijnmond besteedt er ook de nodige aandacht aan.

Een serie met perspectief

Sparta had een loodzware competitiestart. Het beeld was behoorlijk wisselend. Tegen Ajax bleef Sparta prima overeind en stond er uiteindelijk 0-1 op de borden door een blunder van Van Leer. Tegen Vitesse en Zwolle waren beide eerste helften niet slecht, maar gooide rode kaarten roet in het eten. Tegen Zwolle hadden we ook nog eens de pech dat de rode kaart en de penalty waaruit de 1-0 viel onterecht waren. Tegen AZ pakte Sparta weliswaar een punt, maar zagen we de meest beroerde eerste helft van het seizoen. Pas op Zuid konden we echt tevreden zijn. Het spel was in orde, het punt terecht, Fraser troefde degradatiecoach Dick tactisch af en het Zuiderlijk gespuis mocht zelfs nog opgelucht ademhalen toen de 1-2 er op het laatste moment niet in vloog.

Harroui: “Aan ons de opdracht om onze supporters die er tegen Heracles niet bij kunnen zijn, De drie punten te bezorgen. Dat verdienen ze.”

Ondanks dat we een goed gevoel uit de blauwe badtobbe meenamen staat Sparta laatste met 2 uit 5. Wil je als club alles in eigen hand houden dat moet je een gemiddelde van een punt per wedstrijd gaan halen. Het is dan ook zaak dat Sparta in de komende wedstrijden flink wat punten gaat pakken. Heracles thuis. Heerenveen thuis. RKC uit en ADO thuis is wat dat betreft een serie met perspectief.

Harroui heeft de juiste mentaliteit in ieder geval te pakken: “Wat zou het mooi zijn geweest als we tegen Heracles hadden kunnen laten zien aan die 11.000 op de tribune dat we de juiste spirit hebben. Nu moet die kracht uit ons zelf komen. En dat kúnnen we – daarvoor zijn we professionals. Maar leuk is anders.’’ En: “Aan ons de opdracht om onze supporters die er tegen Heracles niet bij kunnen zijn, e drie punten te bezorgen. Dat verdienen ze.”

We mogen blij zijn dat Van Stee Harroui niet voor een appel en een ei naar Groningen heeft laten gaan. De middenvelder ontpopt zich binnen het veld steeds meer als één van de drijvende krachten van dit Sparta elftal en ook buiten het veld toont hij zich steeds volwassenheid, hoe jong hij ook is. Tegenover het Algemeen Dagblad gaf hij eerder deze week een prima interview, waar hij eerlijk uitlegde nog steeds het liefst centraal op het middenveld te spelen, maar ook te snappen dat het belang van Sparta voorop staat. De mislukte transfer naar Groningen heeft hij ‘al lang en breed’ achter zich gelaten. Mooi! Goed bij Sparta blijven voetballen en straks voor meer geld, naar een betere club…..dat is het beste voor iedereen.

Heracles heeft de punten op Het Kasteel hard nodig

Toen Sparta en Heracles lang geleden samen promoveerden wist Heracles de stijgende lijn vast te houden. Voor Sparta werd het tobben. Pas vorig seizoen leken beide clubs elkaar qua niveau weer wat gevonden te hebben. Het verschil tussen beide clubs was na 26 wedstrijden nog maar drie punten in het voordeel van Heracles, dat in het linkerrijtje stond. De vraag is maar of Heracles die lijn dit seizoen kan doorzetten. De club heeft wat spelers moeten laten gaan en de selectie oogt duidelijk zwakker dan vorig seizoen. Topscorer Dessers is weggegaan en dat verlies doet zich voelen. Heracles scoorde nog maar drie keer dit seizoen.

Met 4 punten uit 5 wedstrijden doet Heracles het ronduit matig. Met name de 0-1 nederlaag van vorige week thuis tegen RKC hakte er flink in. Voor Heracles is de wedstrijd tegen Sparta een mogelijkheid om weg te blijven van de onderste plekken. Maar als Sparta wint, dan gaat onze club per direct op de ranglijst over Heracles heen.

Met een pittig programma in het vooruitzicht (in de komende 5 wedstrijden moet Heracles aantreden tegen onder meer Utrecht, Ajax, AZ en Feyenoord) moeten de Almeloërs dan nog maar eens zien weg te blijven van de onderste plekken. Sparta kan door te winnen dus niet alleen voor zichzelf goede zaken doen, maar ook aan Heracles als concurrent een geweldige dreun uitdelen.

Historie

Sparta – Heracles heeft geen lange historie. Slechts 13 keer eerder werd de wedstrijd op Het Kasteel gespeeld. Sparta won maar liefst 7 keer. Slechts 2 keer liepen de Heraclieden als overwinnaar van het veld. 4 keer noteerden we een gelijkspel, waaronder vorig seizoen toen de wedstrijd eindigde in 0-0.

Fraser blikt vooruit op Sparta – Heracles

Sparta

Coremans is natuurlijk afwezig en zal naar verwachting vrijwel het hele seizoen niet meer in actie komen. Reda Kharchouch traint alweer een tijdje mee met de groep en kan zelf niet wachten om in de wedstrijdselectie opgenomen te worden, maar de medische staf heeft negatief geadviseerd, Kharcouch zal opnieuw zijn eredivisiedebuut niet kunnen maken. Bij het herstel van zijn meniscus blessure wordt geen enkele risico genomen. Bryan Smeets ontbreekt ook. Er zijn geluiden dat dat met corona te maken heeft. In diverse media valt te lezen dat hij ‘pijntjes’ heeft, maar ‘pijntjes’ en ‘ziekte’ zijn tegenwoordig de twee codewoorden voor spelers die mogelijk corona hebben. Clubs hebben te maken met privacy regels en kunnen zonder toestemming van een speler niets over blessures of ziektes zeggen. Maar met toestemming van spelers natuurlijk wel. Daarom was er geen speculatie toen Deroy Duarte corona had, want daarin was hij open. No problemo. Waarom spelers hier niet gewoon massaal transparant over zijn, zodat clubs dat ook kunnen doen is een raadsel. Dat zou allerlei speculaties voorkomen.

Met de komst van Engels is de afwezigheid van Kharchouch minder pijnlijk. En laten we hopen dat Smeets tijdens zijn ‘pijntjes’ de berging goed opruimt en daar zijn vorm terug vindt. Misschien missen we op dit moment Coremans nog wel het meeste. Op Van Leer valt tot nu toe iedere wedstrijd wel wat aan te merken en hij pakte nog geen enkel punt voor Sparta. Als Okoye ook maar enig niveau heeft zal Van Leer de concurrentie in zijn nek voelen hijgen. Het is te hopen dat Van Leer er wat beter van gaat keepen en tegen Heracles er voor het eerst echt 90 minuten lang echt ‘staat’.

Na het goede optreden van Sparta in De Kuip is er geen reden voor Fraser om de basiself te wisselen. Dit betekent dat onze trainert nu ook thuis tegen Heracles met een 5-3-2 opstelling op de proppen komt en dat Wouter Burger opnieuw op de bank zal zitten.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Van Leer, Fortes, Vriends, Beugelsdijk, Heylen, Pinto, Harroui, Auassar, Deroy Duarte, Thy, Engels

Heracles

De mannen uit Almelo hebben aardig wat afwezigen. Robin Pröpper en Silvester van der Water zijn ziek. Er zijn corona testen bij de twee afgenomen en het lijkt erop dat één van de twee corona heeft en de ander een andere ziekte, een griepje of zo. Maar er is niet naar buiten gebracht wie wat heeft, want ook in Almelo geldt blijkbaar dat transparant over corona praten taboe is. Hoe dan ook, ze doen niet mee. Janis Blaswich, Noah Fadiga, Navajo Bakboord zijn ook afwezig vanwege blessures en aanvaller Jeremy Cijntje is nog een twijfelgeval, maar kan waarschijnlijk ook niet starten. Kortom, Heracles reist met een verre van volledige selectie af naar Rotterdam-West.

Bij de Heraclieden zien we de zoon van Wiljan Vloet in de basis staan. Rai heeft van nature een voorkomen dat velen irriteert, zo hebben we in het verleden in vele stadions al gezien. Bij Sparta geldt nog extra dat hij de zoon van een groot visionair is en een Excelsior verleden heeft. Deze cocktail was een garantie geweest voor flinke fluitconcerten op Het Kasteel. Maar hier zal Vloet vandaag geen last van hebben. Er zijn geen supporters. Iets met corona. Heracles speelt naar verwachting 4-3-3 en het wordt best interessant om te zien hoe dat zal uitpakken tegen het 5-3-2 van Sparta.

Vermoedelijke opstelling Heracles: Brouwer, Breukers, Knoester, Rente, Hardeveld, Kiomourtzoglou, Bijleveld, Vloet, De la Torre, Bakis, Burgzorg

Abonneer
Abonneren op
107 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties