Vorig jaar kon een klein deel van ‘ons Spartanen’ nog wel in naar Sparta – Ajax en Sparta – VVV. Vandaag kunnen alle seizoenkaarthouders naar Het Kasteel, dat voor ongeveer 2/3e gevuld mag en kan zijn. Het begint er weer op te lijken en de redactie van ITWM heeft er ongelooflijk veel zin in. Na de valse start tegen Utrecht gaan we nu zien of Sparta tegen een concurrent als Heracles potten kan breken. Met de steun van het thuispubliek moet dat lukken, dus laat je horen Sparta en steun de ploeg hartstochtelijk in deze eerste thuiswedstrijd van het seizoen!

Leiding- en ticketinfo

Sparta-Heracles, zaterdag 21 augustus, aanvang 20:00 uur. Bas Nijhuis fluit. Bluemink en Mario Diks zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Martijn Vos. Serdar Gözübüyük heeft de leiding als VAR; Ralf van Vlokhoven is de AVAR.

Alle seizoenkaarthouders hebben toegang tot deze wedstrijd, waarmee het stadion ongeveer voor 2/3e gevuld zal zijn. Losse kaarten zijn niet beschikbaar, dit vanwege de welbekende coronamaatregelen. Om toegang te krijgen tot de wedstrijd dien je als je ouder bent dan 12 in het bezit te zijn van drie zaken:
1. een seizoenkaart 2021-22
2. een geldig legitimatiebewijs
3. een QR-code in de Corona Check-app op je telefoon die aantoont dat je volledig gevaccineerd bent of in de laatste 180 dagen corona hebt gehad en bent hersteld. Voor degenen die geen smartphone hebben kunnen de papieren versie van het vaccinatiebewijs meenemen.

Als je niet volledig gevaccineerd bent dien je minder dan 24 uur voor aanvang van de wedstrijd een negatieve test te ondergaan. Een afspraak maken kan alleen via www.testenvoortoegang.nl Dan krijg je bij een negatieve uitslag ook via de Corona Check-app een geldige QR-code.

Dat is het leven in coronatijd. Mogelijk wordt het over een paar weken anders. In het stadion hoef je geen afstand te houden en hoef je ook geen mondkapje te dragen. Dus daar lijkt het weer behoorlijk normaal.

Serie wedstrijden waarin het moet gebeuren

Verliezen in Utrecht kan. De manier waarop niet. Sparta was organisatorisch een ramp, stortte mentaal in na de 2-0 en voetballend leek het -op een redelijk kwartier na rust na- nergens naar. Geen man over boord. En geen vrouw ook trouwens. In de komende zes wedstrijden (Heracles, Go Ahead, Fortuna, NEC, PEC en Cambuur) moeten de punten gepakt gaan worden. Te beginnen thuis op Het Kasteel tegen Heracles. Een ploeg die vorig seizoen onder ons eindigde. En hoe erg ze bij Sparta zichzelf ook indekken en roepen dat de doelstelling slechts ‘niet degraderen’ is. Realistisch bezien is Heracles een ploeg die ergens tussen plek 8 en 13 zal gaan ballen en dat moet Sparta ook kunnen. Heracles mogen we ook dit seizoen dus weer als concurrent beschouwen.

Onrustig

Het is wat onrustig bij onze club. Harroui vertrekt. Groningen trok aan Laros Duarte. Van Stee vroeg 7 ton en wilde daar geen cent vanaf halen. Groningen haakte af. Thy stond in de buitenlandse interesse. Ook dat is niet rond gekomen. Smeets wil nog steeds weg, vooral voor het geld en het avontuur. Maar tot nu toe is er geen lucratief avontuur voor hem langs gekomen.

Onze trainert klaagde over de onrust bij spelers maar gaf zelf vooral het verkeerde voorbeeld. Hij was na de nederlaag van onze club tegen Utrecht vooral zichtbaar in de media als assistent-bondscoach en op verschillende plekken als de klagende trainer die meer spelers wil. Zelfs assistent Rankovic vond het nodig dit in de media te roepen. Wat hiervan nou de meerwaarde is, is een raadsel. Is Fraser zich hiermee aan het indekken? Het lijkt er wel op, want nut heeft het niet. Het is niet lekker voor de bestaande spelersgroep om mee te krijgen en ook hoeft de druk bij Henk van Stee echt niet opgevoerd te worden. Henk Fraser kan goed opschieten met Henk van Stee en beiden Henken hebben hetzelfde doel: er moeten nog 3 of 4 goede spelers bij. Bij het huidige Sparta hoeven de smeekbedes voor spelers niet via de media uitgevochten te worden.

Vertrek Harroui mag geen enkel excuus zijn

Harroui vertrekt. Onze club zal ruim 3 miljoen euro voor hem vangen. Voor een speler die nog maar 10 maanden onder contract staat is dat een keurig bedrag. We hebben vorig seizoen bovendien nog van hem mogen genieten en toentertijd een bod van circa 1,5 miljoen van de aasgieren van Groningen afgewezen. Dit is hoe Sparta met talenten hoort om te gaan, op een gegeven zijn ze niet meer te houden. Dat Harroui nu zou vertrekken Harroui zagen we een jaar geleden al aankomen. Het is voor niemand een verrassing. En het mag dan ook geen enkel excuus zijn voor een minder seizoen. Sparta heeft zich al lang en breed hierop kunnen voorbereiden. Het geld zal gedeeltelijk naar ‘de clubkas’ gaan, maar een deel kan besteed worden aan nieuwe spelers. En we mogen er vanuit gaan dat met het geld dat binnenkomt goed doordachte versterkingen binnen gehaald worden.

Van Stee wil nog minimaal drie spelers binnenhalen. Twee middenvelders en een aanvaller. Een extra linksback is ook nog een optie. “Aan ons de taak om toch een volwaardige selectie op de been te krijgen”, aldus Van Stee, die ook zegt niet met derderangs buitenlanders op de proppen te willen komen. Dan kiest hij liever voor jeugdspelers. Een zeer terechte keuze, al mogen we nog wel wat serieuze versterkingen verwachten natuurlijk. We gaan het zien de komende 10 dagen.

Fraser zei eerder deze week: “Harroui is een speler die Sparta in de eredivisie kan houden”. Zo lovend hebben we Fraser nog nooit gehoort over Harroui. Onze trainer is erg bezig zichzelf en Sparta in de media in de underdog positie te duwen. Maar de basis van de selectie die vorig jaar 8e is geworden is grotendeels intact gebleven. Het vertrek van Harroui zien we al een jaar lang aankomen en moet met gerichte versterkingen goed opgevangen kunnen worden. Met een paar nieuwelingen erbij in de komende 10 dagen mag dit Sparta nooit in degradatieproblemen komen. Het is iets wat Van Stee intern best van Fraser mag eisen.

Als het goed is wordt Harroui morgen gepresenteerd bij zijn nieuwe club. Vandaag worden de contractuele puntjes op de i gezet en moet hij nog een medische keuring doorstaan. Formeel had hij vandaag nog kunnen spelen voor Sparta, maar Sparta wil het financiële risico niet nemen, zo is Henk van Stee eerlijk. ,,Stel hij zou geblesseerd raken. Dat zou zowel voor Appie als voor ons een dreun zijn”, aldus Van Stee.

Sparta

Harroui ontbreekt omdat hij zoals hierboven uitgebreid omschreven vertrekt naar de nog onbekende buitenlandse club, die morgen bekend wordt gemaakt. Dit kan op verschillende manieren opgevangen worden. Mijnans, Goudmijn, of Laros Duarte zouden de logische opties zijn om Harroui te vervangen. Beugelsdijk keert terug in de selectie en zal naar verwachting direct beginnen op de plek van Heylen, die zijn kans tegen Utrecht niet pakte. Engels speelde ontzettend slecht in Utrecht, maar als de schijn niet bedriegt krijgt hij op Het Kasteel nogmaals een kans in de basis.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Pinto, Auassar, Laros Duarte, Smeets, Van Crooij, Engels, Thy

Heracles

De mannen uit Almelo missen keeper Janis Blaswich en verdedigers Marco Rente en Navajo Bakboord. Rai Vloet speelt nog altijd voor Heracles. De zoon van Wiljan Vloet was met zestien goals en zeven assists afgelopen seizoen een opvallende verschijning in Almelo. Hij wil graag weg naar het buitenland of een ’top vier club’ uit Nederland. Maar Heracles vraagt een behoorlijke som geld en niemand heeft dat tot nu toe voor Vloet willen betalen. Dus staat hij gewoon in de basis op Het Kasteel.

Vermoedelijke opstelling Heracles: Bucker, Fadia, Schools, Knoester, Quagliata, Kiomourtzoglou, Vloet, De La Torre, Laursen, Bakis, Basacikoglu

Abonneer
Abonneren op
149 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties