Honig als assistent VAR

Allard Lindhout zal Sparta – Heerenveen leiden. Richard Polman en Maarten Ketting zijn de vlaggende mannen. Vierde official is heerschap Jannick van der Laan. Bij iedere doelpunt juichen we net iets minder hard dan vroeger, omdat een VAR altijd nog roet in het eten kan gooien. Joey Kooij is ditmaal aangesteld als VAR. We hebben geen mening over Joey als VAR. Rogier Honig daarentegen is de assisteert VAR. Belangrijke baan. Honig schijnt dit top te kunnen. Waarvan akte.

Tijd voor winst

Matchday! Sparta – Heerenveen. Een wedstrijd waarin kansen liggen. Een pot die eigenlijk gewonnen moet wordt. Niet dat Sparta het de laatste tijd slecht doet. Helemaal niet. Met matig voetbal, maar vol discipline en strijdlust sprokkelt Sparta de punten inmiddels bijeen. Maar we komen van ver en hebben nog een aanzienlijke hoeveelheid punten nodig om ons veilig te spelen.

Historisch bezien sta je als club nooit bij de laatste drie ploegen als je 35 punten haalt. Soms zijn 33 punten al genoeg. Heel vaak 34 ook. Maar een punt per wedstrijd heeft Sparta voorlopig nog niet. Regelmatig winnen is dan ook nodig. Sparta speelt nog 9 finales, zo liet onze trainer weten. Maar in de ene finale heb je meer kansen dan de andere. En vandaag, thuis tegen dit toch matige Heerenveen, liggen grote kansen. Sterker nog, in verliespunten kan Sparta op gelijke hoogte komen met de Friezen. Door te winnen van Heerenveen is het gat met de blauw-witten uit het noorden weliswaar nog 6 punten, maar Sparta heeft dan nog twee inhaalwedstrijden te gaan: de 6 minuten tegen Vitesse en de uitwedstrijd tegen Fortuna. Ook RKC en Heracles komen binnen handbereik als van Heerenveen gewonnen wordt. En sowieso denderen we op de ranglijst over Willem II heen als we vandaag drie punten pakken. Al met al een pot waar grote belangen op het spel staan.

Biertje op veld? Stadionverbod.

De laatste thuiswedstrijd werd Sparta vocaal uitstekend en fanatiek gesteund. Maar er waren tegen Go Ahead ook wat supporters die over de scheef gingen. Inmiddels zijn er twaalf hard door Sparta aangepakt, o.a. met langdurige stadionverboden. “Sparta wil de meest veilige en toegankelijke club in het betaalde voetbal blijven”, zo liet onze club weten. Gooi je een biertje op het veld? Dan krijg je bij Sparta een stadionverbod. Dit lijkt me de boodschap te zijn. Enigszins nieuwsgierig kijken we vanmiddag of de afschrikkende boodschap effect heeft.

Steun het Sparta Supporters Roparun Team

Het Sparta Supporters Roparun Team (SSRT) staat vandaag te collecteren voorafgaand aan Sparta – SC Heerenveen. We maakten er in een vorig item al even plaats voor. Mooi dat Spartanen zich inzetten voor deze goede doelen en wat ITWM betreft verdienen ze onze steun. Wil je bijdragen, neem dat wat euro’s mee en geef ze aan één van de collectanten. Of je kan geld overmaken via de QR code die je morgen overal in het stadion zal vinden.

Beugelsdijk en Meijers in de aandacht

Tom Beugelsdijk en Aaron Meijers zouden, toen ze bij ADO voetbalden, aandelen hebben gekocht in Edobet, het inmiddels opgeheven gokbedrijf dat wordt gelinkt aan een Haagse crimineel. Dit maakte het AD deze week bekend. Uniek zijn de twee niet, want een hele serie (ex) voetballers, zoals Clasie, Kuyt, Sneijder en nog een paar zouden investeringen hebben gedaan. Inmiddels heeft Beugelsdijk aangegeven dat het een investering was voor na zijn carrière. Meijers wilde niet reageren. Of de twee hiermee de reglementen van de KNVB overtreden hebben is nog maar de vraag. Het was niettemin wel handig geweest van Beugelsdijk en Meijers als ze dit even actief gemeld hadden. Met name toen Kuyt, Sneijder en Clasie eerder hiermee negatief in het nieuws kwamen wisten Beugelsdijk en Meijers natuurlijk wel dat deze investering ze in een lastig parket kon brengen. Helaas hebben ze het niet gedaan en voelde Sparta zich gedwongen hierop te reageren. Sparta vindt dat je zulke investeringen niet moet doen. Op de achtergrond zullen ongetwijfeld nog wat pittige gesprekken gevoerd worden. Maar Beugelsdijk en Meijers zijn gewoon inzetbaar tegen Heerenveen, al zitten ze naar verwachting beiden op de bank.

Historie

Op Het Kasteel won Sparta 9 van de 18 wedstrijden van Heerenveen. Opmerkelijk genoeg kreeg Sparta juist vorig seizoen, toen onze club zo’n geweldig jaar draaide, een afstraffing van de mannen uit Friesland. Het werd 1-4. Veerman scoorde twee keer. Mooi dat hij inmiddels naar Utrecht vertrokken is, daar hebben we geen last meer van vandaag. De andere Veerman is ook vertrokken. Naar PSV. Heerenveen is er niet beter op geworden. De Friese overwinning van vorig seizoen was er één van de zeven op Het Kasteel. Twee keer eindigde Sparta – Heerenveen in een gelijkspel.

Sparta

Henk Fraser maakte een deel van de voorbereiding op Sparta – Heerenveen niet mee, omdat hij ook assistent trainer is van Oranje. Het blijft toch opmerkelijk dat een club als Sparta zich in deze fase van de competitie niet op de meest optimale wijze kan voorbereiden op een zeer belangrijke wedstrijd.

Maar ach, Fraser is weer terug en er zijn weinig personele problemen aan Spartaanse zijde, waar het achterin als het spreekwoordelijke huis staat. In het 4-4-2 systeem met Okoye als uitstekende keeper en ‘het blok’ De Kamps – Verschueren op het middenveld worden weinig kansen weg gegeven. Voorin heeft Sparta het lastiger. Namli is als aanvallende middenvelder nog te wisselvallig. Engels werkt hard, maar komt wel zeer moeizaam tot scoren en Dalmau en Thy brengen niet wat je van ze mag verwachten. Potentieel zijn het beiden voor Sparta goede spitsen, maar ze vallen te vaak tegen. Engels lijkt zeker van een basisplaats. Ook vandaag is het dus weer afwachten of Fraser voor Thy of Dalmau in de spits zal kiezen.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Maduka Okoye, Dirk Abels, Bart Vriends, Adil Auassar, Riza Durmisi, Joeri de Kamps, Arno Verschueren, Vito van Crooij, Younes Namli, Lennart Thy, Mario Engels

Heerenveen

Na 9 wedstrijden zonder zege won Heerenveen de vorige competitiewedstrijd zowaar. Heracles was de klos. Het was pas de eerste overwinning in 2022 van de Friezen. De laatste uitwedstrijd won Heerenveen begin oktober 2021. De selectie van Heerenveen is in jaren niet zo matig geweest als nu. Zo af en toe werden de Friezen al als degradatiekandidaat benoemd. Maar de overwinning tegen Heracles brengt ze weer wat lucht.

Tobiasen, de voormalige assistent trainer van Sparta (in de periode 2016 – 2018), mag het seizoen als hoofdcoach afmaken bij Heerenveen. Punten sprokkelen is zijn doel en 5-3-2 lijkt het systeem waarmee hij dat wil verwezenlijken. Met een punt bij Sparta zou hij ook niet ontevreden zijn. “We willen zeker niet verliezen”, aldus Tobiasen.

Vermoedelijke opstelling Heerenveen: Mulder, Van Ewijk, Van Beek, Bakker, Van Aken, Kaib, Haye, Halilovic, Tahiri, Van Hooijdonk, Sarr

Abonneer
Abonneren op
64 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties