Het is november. Toch wel de maand waarin Sparta de eerste driepunter moet gaan binnen slepen. Kan onze club tegen een Heerenveen in bloedvorm de eerste overwinning van het seizoen behalen? We gaan het vanmiddag thuis vanaf de bank aanschouwen, omdat we vanwege de welbekende omstandigheden niet naar Het Kasteel mogen.

Sparta – Heerenveen, zondag 1 november 2020. Aanvang 14:30 uur. Bas Nijhuis is de scheidsrechter van dienst. Charl Schaap en Rogier Honig zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Alex Bos. Stan Teuben is de VAR en niemand minder dan Marco Ribbink, de assistent VAR. De wedstrijd is onder meer te volgen via Radio Rijnmond en wordt live uitgezonden op Fox Sports 1.

Heerenveen één van de verrassingen dit seizoen

Sparta ontpopt zich, met vier gelijke spelen (tegen AZ, Feyenoord, Heracles en ADO) als een tegenstander die moeilijk te verslaan is. Toch is de oogst met 3 punten uit 6 wedstrijden magertjes. Natuurlijk is dat deels te verklaren door de op papier moeilijke competitiestart, maar ook ontbreekt bij Sparta nog het ‘killersinstinct’. Noem het gogme of wellicht is het kwaliteit om wedstrijden af te maken. Deroy Duarte had in de laatste seconde de overwinning in De Kuip kunnen maken. Pakt Auassar geen rood tegen Heracles, dan win je die wedstrijd waarschijnlijk. Deroy Duarte en Engels stonden tegen ADO als invallers fris in het veld maar waren diep in blessuretijd toch niet scherp en dekten lukt, in plaats van keeper Koopmans op te vangen. Heel het elftal een extra verlenging in de benen en uitgeschakeld in de beker. Tel uit je ‘winst’. Hoewel Sparta groeiende lijkt, mag het op beslissenden momenten nog een stukje scherper. Een spoedige overwinningen is ieder geval nodig om aansluiting te vinden bij de bovenkant van het rechterrijtje.

Een driepunter tegen Heerenveen zou dan ook precies op het juiste moment komen. Maar de Friezen ontpoppen zich dit seizoen tot nu toe als één van de grote verrassingen. Heerenveen heeft het financieel niet makkelijk en leek sportief gezien geen elftal voor de subtop op de been te kunnen brengen. Dit uitte zich ook in de voorbereiding, waarin Heerenveen alle wedstrijden verloor. Maar in de competitie doen ze het geweldig. Alleen de uitnederlaag bij Ajax (5-1) viel tegen. Het punt in en tegen Utrecht (1-1) was knap. En de rest van de duels werd gewonnen. Met knappe overwinningen ook. Thuis tegen Willem II bijvoorbeeld, uit bij Fortuna en vorige week nog met maar liefst 4-0 tegen Emmen. Gewoon een ontzettend moeilijke tegenstander. Sparta is gewaarschuwd.

Historie

Sparta doet het historisch bezien uitstekend op Het Kasteel tegen Heerenveen. Van de 17 thuiswedstrijden won onze club er 9. 2 keer eindigde het duel in een gelijkspel. Slechts 6 keer won Heerenveen en de laatste keer dat de Friezen zegevierden op Het Kasteel.

Video’s

Sparta

Er was even de hoop dat Kharcouch al tegen Feyenoord bij de selectie zou zitten, maar dat lukte niet. Tegen Heracles en ADO was hij er niet bij en ook vandaag tegen Heerenveen zit hij niet bij de selectie. De medische staf is voorzichtig met hem, maar we mogen toch ook wel constateren dat het tijdpad van zijn herstel gewoon tegenvalt. Coremans en Smeets zijn er ook niet bij vanwege blessures en Auassar is geschorst.

Fraser wil niets kwijt over zijn opstelling. Zelfs niet of hij Van Leer of Okoye laat keepen, maar het is vrijwel zeker dat Van Leer ‘gewoon’ weer onder de lat staat. Toch zal Van Leer zich snel moeten gaan bewijzen, want hij maakt dit seizoen een onzekere indruk, terwijl Okoye tegen ADO het uitstekend deed en ook zekere uitstraling had.

Fraser ziet in Wouter Burger een toekomstig basisspeler (“ik vind het een fantastische voetballer”, aldus Fraser), maar Burger heeft nadat hij Corona had best wat tijd nodig gehad om goed te herstellen. De middenvelder is nog niet volledig fit, zo liet onze trainert weten. De kans dat Burger tegen Heerenveen in de basis start is, ondanks het ontbreken van Auassar, daarom klein. En zo lonkt het basisdebuut in de eredivisie voor de 20-jarige Sven Mijnans, die een uitstekende ontwikkeling doormaakt en steeds als hij dit seizoen in actie kwam indruk maakte. Harroui zou hierdoor net als tegen ADO op zijn favoriete positie centraal op het middenveld komen te spelen.

Na de 4-4-2 tegen ADO is de verwachting dat Fraser tegen Heerenveen weer een 5-3-2 opstelling uit de hoge hoed tovert.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Van Leer, Fortes, Vriends, Beugelsdijk, Heylen, Pinto, Mijnans, Harroui, Deroy Duarte, Thy, Engels

Heerenveen

Arjan van der Ras en Jan ontbreken bij de Friezen vanwege blessures. Heerenveen trainer Johnny Jansen is een uitzondering in het Nederlandse trainersgilde. Zo nu en dan geeft hij gewoon zijn opstelling een dag van te voren al prijs. Best een verademing. Als er geen gekke dingen zijn en de tegenstander kan de opstelling wel raden, waarom eigenlijk ook niet? Dat Fraser een dag van tevoren zelfs nog mysterieus doet over welke keeper hij opstelt is ook een beetje onzin natuurlijk. Als er deze zondag geen onverwachte tegenslag komt voor de Friezen begint Heerenveen, dat o.a. met ex-Spartaan Floranus in de basis start, met de volgende 11 spelers.

Vermoedelijke opstelling sc Heerenveen: Mulder, Floranus, Van Hecke, Bochniewicz, Woudenberg, Kongolo, Batista Meier, J. Veerman, Nygren, H. Veerman, Van Bergen.

Abonneer
Abonneren op
65 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties