Voorbeschouwing Sparta – Fortuna (september 2021)

125
3614

Matchday! Weer een potje op Het Kasteel. Lekker, met Spartanen op zondagmiddag -met perfect voetbalweer- naar een wedstrijd waarin we een goede kans maken op een mooi resultaat. Wat wil een Spartaan nog meer? Nou, dat goede resultaat dus. Drie punten. Alles wat minder is, is vandaag toch teleurstellend. Een paar uurtjes voor de wedstrijd, beterrrrrrr laat dan nooit…….nog even voorbeschouwen.

Drie punten, geen paniek

Paniek in het begin van de competitie is nooit goed. Maar we weten allemaal dat de selectie wel iets breder sterker had gemogen. Dat wetende en met een relatief eenvoudig programma aan het begin van de competitie wil je niet teveel achter de feiten aan gaan lopen. Zo heeft concurrent Fortuna al 4 punten uit 2 wedstrijden, een ploeg als NEC als 6 uit 3 en Cambuur 6 uit 4. Allemaal geen ramp, maar om de paniek uit de Spartaanse gelederen te houden zou het wel erg lekker om na vanmiddag op 4 uit 4 te staan.

Leidinginfo

Sparta – Fortuna, zondag 12 september 2021, aanvang 14:30 uur. Erwin Blank fluit de wedstrijd. Blank zal geassisteerd worden door de vlaggende mannen Cristian Dobre en Freek Vandeursen. De vierde official is het heerschap Nick Smit. Robin Hensgens heeft de leiding als VAR, waar hij geassisteerd wordt door niemand minder dan Johan Balder, die de AVAR speelt. Het stadion mag weer gevuld zijn met zo’n 7.000 mensjes. Dat betekent dat alle seizoenkaarthouders kunnen, maar er geen losse kaartverkoop is. En de inmiddels welbekende regels zijn van toepassing. Check: www.sparta-rotterdam.nl als je ze nog eens zou willen nalezen.

Ambitie?

Fraser heeft aangegeven teleurgesteld te zijn dat de selectie niet beter versterkt is. En terecht, wie is dat niet bij Sparta? Na de 8e plaats van vorig seizoen liet Fraser deze week optekenen: “We hebben het gevoel dat we wilden doorpakken”. Een wat makkelijke uitspraak achter, want de vraag is maar of dat gevoel er binnen Sparta de afgelopen maanden echt was. Het is in ieder geval nooit uitgestraald naar buiten toe. Henk & Henk hebben de afgelopen maanden er alles aan gedaan om de ambities naar buiten toe zo laag mogelijk te houden. Handhaving – niet eens directe handhaving – was ook dit seizoen weer het doel. Het heeft ook een bepaalde matte uitstraling naar supporters, sponsors, en ook (potentiële) spelers.

Het doel dat Henk & Henk uitspraken is immers gelijk aan dat van RKC en Go Ahead. Maar dit was het seizoen geweest om definitief boven dat soort ploegen uit te stijgen. Sparta had zich moeten aansluiten bij een club als Heracles, dat al jaren geen nachtmerries meer heeft over degradatie en aan het einde van het seizoen onvermijdelijk weer ergens tussen plek 7 en 13 zullen staan. Na de 8e plek, een degelijke basis aan spelers, wat talent in de selectie en geld op de bank had Sparta best wat hoger had mogen mikken.

Maar helaas, uiteindelijk hebben Henk & Henk gelijk gehad met hun beperkte doelstelling. Sparta heeft in woord te weinig ambitie getoond en er is op het spelersvlak niet doorgepakt. Fraser is terecht teleurgesteld. Van Stee heeft terecht de hand in eigen boezem gestoken. Het is waar we het mee moeten doen. Met een beetje mazzel eindigen we ergens rond plek 12. Maar er moet niet teveel tegen gaan zitten, want dan kan dit Sparta in de problemen gaan komen. Helaas lijkt Sparta een stap terug te hebben gedaan.

Serie waarin punten gepakt moet worden

Als we rechtstreekse handhaving als maatstaf nemen hoeven we niet te wanhopen. De concurrentie is niet veel beter en er zijn een aantal ploegen met aantoonbaar mindere spelers. Als iedereen fit is, heeft Sparta een degelijk basiselftal. Met weinig blessures en een beetje mazzel -stel dat de nieuwe Griek Giannis Masouras een verrassende aanwinst blijkt en Mo Osman zijn hoge niveau uit zijn Heracles tijd haalt- kan het meezitten. Dan heeft Sparta ook nog centen op zak voor een mooie winterstop versterking. De basis voor zo’n seizoen ‘waarin het meezit’ moet in de komende vier wedstrijden worden gelegd, met de serie: Fortuna, NEC, Zwolle en Cambuur. Minimaal 7 punten uit die vier potjes en Sparta is gewoon bij. Dat moet mogelijk zijn, zeker als vandaag op Het Kasteel de eerste driepunter van het seizoen gepakt wordt. Een belangrijke wedstrijd dus. Voor de punten en voor het Spartaanse gevoel, dat wel een opkikker kan gebruiken.

Historie

Van de 21 keer gespeelde wedstrijden in de eredivisie won Sparta er 7, Fortuna 4 en de rest werd gelijk. Toch ziet de recente historie er minder florissant uit. Fortuna verloor de laatste 5 wedstrijden niet op Het Kasteel, en verloor maar één van de laatste negen uitwedstrijden tegen onze club. Zelfs in het afgelopen uitstekende seizoen wist Sparta geen Sittardiaanse pot te breken en werd het op Het Kasteel 1-2. Fortuna-thuis is dus al een hele tijd dus geen lekkere pot om aan te zien. Vandaag is het toch echt tijd voor die Spartaanse driepunter!

Sparta

Onze club is de laatste zes thuiswedstrijden in de Eredivisie ongeslagen. Dat gebeurde in 2016 en 2020 ook, maar de laatste keer dat Sparta in Eredivisieverband langer ongeslagen bleef op Het Kasteel was in de periode maart tot en met september 1998. Vandaag dus een mooi moment om die serie van 23 jaar geleden te evenaren. Toen stond er overigens 7 keer op rij ongeslagen op de teller. Met thuiswedstrijden tegen Fortuna, NEC en Cambuur voor de boeg moeten we dit keer maar voor 8 of 9 wedstrijden op rij gaan. Dat is in decennia niet voorgekomen, maar een overbodige luxe is het niet; we hebben het nodig Spartanen!

Iedereen bij Sparta is fit. Pinto is ook weer inzetbaar. Fraser heeft dus aardig wat keuzes. Masouras, Meijers, en Osman zitten direct bij de selectie. Masouras zal zeker op de bank starten., maar Fraser zou met Meijers en Osman kunnen starten, want beiden zijn volledig fit. Het zou een optie zijn voor het middenveld om daar meer verdedigende grip (Meijers) en creativiteit (Osman) te hebben. Het middenveld werd de laatste wedstrijden immers te vaak overlopen.

Het hangt deels af hoe Auassar ‘beoordeeld’ wordt na zijn blessure. Hij zit bij de selectie, maar kan direct starten? Fraser heeft zich daarover niet uitbesproken. Kenzo Goudman mag zich ondertussen zorgen gaan maken. Hij heeft de afgelopen maanden geen indruk kunnen maken op de technische staf en lijkt op dit moment als laagste in de pikorde te staan op het middenveld. Voor Heylen geldt hetzelfde centraal achterin. Hij zit op de bank. Beugelsdijk zal starten.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Pinto, Mijnans, Auassar, Smeets, Van Crooij, Thy, Emegha

Fortuna

Bij Fortuna is Mickaël Tirpan teruggekeerd en hij zal direct in de basis starten.

Ben Rienstra is weer fit. Dan zou je zeggen, nou en, wat moeten we met Rienstra? Maar dit gaan waarschijnlijk ten koste van ex-Spartaan Deroy Duarte, die vorige pot nog in de basis stond, maar nu waarschijnlijk tegen zijn oude club vanaf de bank zal starten. Misschien dat Sjors Ultee wat psychologie van de koude grond gebruikt en hem toch tegen zijn oude club laat spelen, dat zou een mazzeltje zijn voor Duarte. Niettemin is het zonde hoe de carrière van dit ooit aardige talent zich ontwikkeld. Toen Sparta en Deroy Duarte afgelopen januari contractbesprekingen voerden -hij kon bij Sparta een verbeterd contract tekenen- leek hij net op weg naar een vaste basisplek. De kans voor verdere ontwikkeling op eredivisieniveau leek er uiteindelijk te zijn voor hem, hij hoefde die kans alleen nog maar te pakken. Maar Duarte wilde per se weg. Hogerop, naar een andere omgeving. Fraser koos vanaf dat moment voor min of meer gelijkwaardige spelers die hem ook dit seizoen verder zouden kunnen helpen. Duarte stond weer stil in zijn ontwikkeling. En de andere omgeving van de middenvelder is nu pendelen tussen basis en bank in Sittard. Tel uit je Duartiaanse winst.

Vermoedelijke opstelling Fortuna: Van Osch, Tirpan, Angha, Janssen, Cox, Rienstra, Tekie, Baghdadi, Hansson, Seuntjes, Flemming

Abonneer
Abonneren op
125 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties