Sparta verloor vorige week de uitwedstrijd bij Utrecht met 3-1. Kansloos waren we allerminst. Op bepaalde momenten hadden we zelfs het overwicht. Maar de kansen waren schaars. En de spaarzame kansen die we dan wel kregen werden niet benut. Utrecht was vele malen effectiever wat dus resulteerde in een nederlaag voor de Spartanen. Vandaag krijgen de mannen van Maurice Steijn een kans op revanche. Het in Turkse handen zijnde Fortuna Sittard is vanavond de tegenstander op ons mooie Kasteel.

Historie

Fortuna thuis. Niet perse een wedstrijd die ons heel goed ligt. In het recente verleden hebben we, zowel in de eredivisie als een niveau lager, vaak alle moeite met de Fortunezen. Vorig jaar werd er wel gewonnen. In het begin van het seizoen nam nieuweling Osman (wie?) Sparta bij de hand en werden de Limburgers met een 3-1 nederlaag naar huis gestuurd. Smeets, Thy en Emegha scoorden. Het is iets meer dan een jaar geleden, maar het lijkt een eeuwigheid. Daadwerkelijk een eeuwigheid geleden is de één-a-laatste overwinning in de Eredivisie op Fortuna. Op 16 mei 1999 werd (op Woudestein) bekerfinalist Fortuna met 5-0 geklopt. Krijgsman scoorde twee keer en Fortuna-spits Regillio Simons moest een beetje huilen. Sparta zou dat jaar ternauwernood het vege lijf redden middels de ontsnapping in Groningen. Tot de verbeelding spreekt ook de 4-3 uit december 2004. Sparta kwam net na rust met 0-3 achter maar wist de wedstrijd alsnog om te buigen. Marciano Bruma (wie?) scoorde vlak voor tijd de winnende (4-3) met een periode-titel en ouderwetse pitch invasion als gevolg. Maar zoals gezegd, vaak hebben we alle moeite met Fortuna thuis.

Fortuna

Een overwinning vanavond is dus zeker geen gegeven. Sparta draait natuurlijk goed (we staan zesde!) maar ook Fortuna komt inmiddels op stoom. Na een wat stroeve start zijn de Limburgers inmiddels 6 wedstrijden ongeslagen. Vorige week werd er nog een punt opgehaald in de Kuip. Fortuna staat inmiddels 11e en daarmee lijkt de koek zeker nog niet op. Eigenaar Atilla Aytekin heeft grootste plannen met de club die nog niet zo lang geleden op de rand van de afgrond stond. Sterker nog, Michael van Praag (toenmalig bondsvoorzitter) dacht zelfs dat Fortuna al niet meer bestond. Op een voetbal-symposium in Roermond (waar?) sprak hij de legendarisch woorden; “Kijk naar Fortuna Sittard, die club bestaat niet meer”. Een blunder van jewelste natuurlijk, maar tekenend voor de situatie waarin Fortuna zich op dat moment bevond. Hoe anders is dat nu. Geld is geen probleem meer en Fortuna wil binnen nu en drie jaar Europees voetbal spelen. Dat zou betekenen dat er wederom een vergelijkbare club als de onze Europees gaat spelen. De voorbeelden zijn inmiddels talrijk. ADO, NAC, NEC, Willem II, PEC. Noem ze maar op. Wanneer zijn wij eens aan de beurt? Toch zouden we ook niet 1-2-3 met Fortuna willen ruilen, om welbekende redenen. Het gaat nu even leuk, maar wat als het Atilla niet meer bevalt in Sittard? Kijk bijvoorbeeld eens naar Bob van der Hoek (wie?). Die is ook vertrokken uit Sittard. Naar eigen zeggen kon hij maar niet wennen aan het leven in Sittard. Tja, daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen. Het gaat hier overigens om de reservekeeper. Hij keept dus in ieder geval niet. Verder nog iets? Dimitrios Siovas is blijkbaar terug van een blessure. Deroy Duarte is geblesseerd. Dat scheelt in ieder geval één tegengoal.

Sparta

Sparta dan. Thuis gaat het inmiddels allemaal van een leien dakje. Na verliespartijen tegen AZ en Ajax zijn we inmiddels al vier thuiswedstrijden zonder puntverlies. En zo hoort het natuurlijk ook, op het Kasteel moet je heersen. Een fikse tegenvaller is wel dat De Guzman voorlopig is uitgeschakeld. Zijn logische vervanger is (op papier) Van Mullem, maar in de praktijk blijkt dat een forse aderlating. Wellicht dat Steijn vanavond toch voor een andere variant kiest. Ook Namli is er voorlopig niet bij, waardoor de spoeling op het middenveld inmiddels wel een beetje dun wordt, ondanks de brede selectie. Het zal vanavond een pittige wedstrijd worden, maar ook weer wel één om naar uit te kijken. We hoeven ons om degradatie voorlopig geen zorgen te maken. En dan zijn dit toch de potjes die het verschil maken tussen ergens op plek 8 eindigen of grijs op de 12e plek. Aan Sparta om vanavond de ambities waar te maken.

Info

Hebben we nog meer te melden? Eigenlijk niet. We kunnen clichématig melden om achter de ploeg te gaan staan vanavond. Maar dat zit wel snor. Het Kasteel is vanavond overigens volledig uitverkocht. De wedstrijd staat trouwens onder leiding van Serdar Gözübüyük. Dus dat zal weer wel een show worden. Joost van Zuilen en Johan Balder vlaggen en heerschap Stan Teuben is de vierde man. De Var en evenzo belangrijke AVAR die in Zeist achter de monitors kijken of Adil Auassar hands maakt (of niet) luisteren naar de namen Martin van den Kerkhof en Rob van de Ven.

Vermoedelijke opstellingen

Sparta: Olij, Abels, Auassar, Vriends, Pinto, Kitolano, Verschueren, Mijnans, Lokilo, Lauritsen, Van Crooij

Fortuna: Pandur, Pinto, Navarro, Guth, Cox, Ozyakup, Seuntjes, Erdogan, Cordoba, Yilmaz, Embalo

Abonneer
Abonneren op
150 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties