affiche van Sparta - FC Utrecht

En dan opeens, na twee weken “boring” interland voetbal, staat de eredivisie weer op de stoep. Menig Spartaan gaat er natuurlijk weer voor warm lopen, want ons cluppie moet tegen het dolende FC Utrecht.

Frustraties

Sinds vorig seizoen zijn we voor wat betreft de tegenstander van deze zondag natuurlijk wel de nodige frustraties kwijt. In de play-offs waren wij het die ten koste van de domstedelingen doorgingen naar de finale van de play-offs voor de Conference League. En dat voelde goed, heel goed. Want het zat diep bij veel Spartanen. FC Utrecht was een echte angstgegner voor de Kasteelclub, zelden werd er gewonnen of een punt gepakt. Thuis niet, en uit al helemaal niet. En dan stond daar ook nog eens in het Spartaans collectief geheugen gegrift; die bizarre halve finale KNVB Beker uit 2004. Ricky van den Bergh, doelman Ponk die rood had moeten krijgen, Calabro en de meest bizarre sfeer ooit op Het Kasteel. Sparta ging er onterecht als eerstedivisionist uit en was daarna het spoor bijster telkens als de club uit kwam tegen FC Utrecht.

Zwalkend Utrecht

Maar de rollen zijn omgekeerd. Tegenwoordig is FC Utrecht, ondanks het infuus van ondernemer Frans van Seumeren, de club die Sparta achter zich heeft gelaten. Na een superslecht begin, waarbij op 29 augustus coach Silberbauer zijn Deense biezen kon pakken, kwam de trainer, die in de voorbereiding aangaf niets in Sparta te zien, Ron Jans in beeld bij FC Utrecht.
De trainer die de knaken van van Seumeren reden genoeg vond om toch maar af te zien van de voorgenomen sabbatical zou het klusje wel even gaan klaren. Daarvoor had hij alleen nog maar provincieclubs gecoacht. FC Utrecht is natuurlijk wel andere koek. Nooit rustig, altijd ontevreden supporters en geen stabiliteit. Aanvankelijk leek het onder Ron Jans, na zijn aanstelling in de Galgenwaard, iets beter te gaan, inmiddels is dat ook alweer achterhaald. FC Utrecht staat onder de hatelijke streep en zal alle zeilen moeten bij zetten om uit de onderste regionen van de eredivisie weg te komen. FC Utrecht degradeerde als fusieclub nooit, maar als FC Groningen, FC Twente, AZ en zelfs ons Sparta weet dat een degradatie altijd een keer kan voorkomen, waarom zou dat dan niet bij FC Utrecht kunnen gebeuren?

Sparta

Sparta staat met 18 punten op een keurige zesde plaats. Bij FC Volendam werden drie punten bijgeschreven die de club van Rotterdam aangehaakt houdt bij de plaatsen waar in de play-offs gestreden zal worden om een ticket voor de voorronde van de Conference League. Wellicht niet de doelstelling van de club, maar wel de vurige wens van veel supporters die klaar zijn voor een Europees reisje.
Het voetbal bij FC Volendam was bij vlagen niet om aan te gluren, maar de Aldair Santos do Nascimento van Sparta, Bart Vriends, speelde een van zijn beste wedstrijden in zijn carrière en zorgde er hoogstpersoonlijk voor dat Sparta in het Palingdorp de volle winst bijgeschreven kreeg.
Een week eerder, thuis tegen Almere was het een helft ook niet om aan te gluren, en kostte dat ons de punten. Sir Alex liet aan de Spartanen op de tribune een Almere City zien, waarvan de speelstijl er eentje was, zoals wij ook graag zouden zien: Aanvallend, controlerend en stabiel!

Verschueren er niet bij, Rijsdijk boos

Tegen FC Utrecht zal Sparta het moeten doen zonder Pelle Clement. Dat valt nog te wel op te lossen, Clement is (nog) geen sterktehouder en ook geen vaste basisspeler. Verschueren is dat wel, maar de KNVB besloot in al haar wijsheid, ondanks een hoger beroep van Sparta dat de Vlaamse Spartaan drie wedstrijden er niet bij mag zijn. Na het duel tegen de IJsselmeervogels die hij al uit zat moet hij dus nog twee keer brommen. Vandaag, tegen FC Utrecht en volgende week uit tegen Heracles. Waarschijnlijk gaat hij, getooid in een beige lange winterjas, tijdens de wedstrijd mee staan springen in het hoekvak bij de Spangenaren. Een vrolijk gezicht vinden wij!

Wiens gelaat niet op vrolijk staat is coach Jeroen Rijsdijk. Hij is helemaal klaar met de de willekeur die men in Zeist, als het gaat om schorsingen, toepast. Het is meten met twee maten. In het AD haalt de Sparta-coach de spijkerharde overtreding van PSV’er Mauro Júnior op Rui Mendes van FC Emmen vorig seizoen aan. De Braziliaan werd voor twee duels geschorst. ,,Leg die twee overtredingen naast elkaar. Dan is het onbegrijpelijk waarom Mauro niet op tien, maar twee duels uitkomt. En Arno niet op één in plaats van drie.”

Vermoedelijke opstelling van Sparta

Het is altijd koffiedik kijken wat de opstelling van Sparta wordt. Uw voorbeschouwer van dienst heeft niet alle ins- en outs die de technische leiding wel heeft, typt de voorbeschouwing daags voor de wedstrijd en is slechts een van de 18 miljoen voetbalkenners welk ons land rijk is. Daarom op voorhand al excuses mocht de opstelling niet helemaal de uwe zijn of in zijn geheel niet kloppen. Wat in ieder geval zeker is, is dat Verschueren, Saito en Clement niet mee zullen doen. Van Eerdhuijzen hoorde we van zijn vriendin dat zijn lies er weer wat beter aan toe is. Dus wie weet staat hij op het wedstrijdformulier en zien we hem tijdens de warming up op het veld.
Van de volgende elf verwachten we dat ze in de basis zullen staan:

Olij, Vriends, Velthuis, Bakari, van der Kust, de Guzman, Kitalano, Brym, Neghli, Metinho, Lauritsen.

Wedstrijdinfo

Het Kasteel is weer tot de laatste stoel uitverkocht. Ook het uitvak zit helemaal stampensvol. Het aanvangstijdstip van 16:45 uur is natuurlijk waardeloos, maar ja we zijn nu eenmaal overgeleverd aan de grillen van betaalzender ESPN die het duel live zal uitzenden op een van haar kanalen.
Ben je al eerder op het Kasteel, loop dan vooral nog even langs de fanshop om Anton Slotboom’s nieuwste boek “101 dingen die je weten moet over Sparta” te kopen. Tussen 15 en 16 uur zal Anton zelf aanwezig zijn om voor jou het boek te signeren.
Het duel wordt geleid door niemand minder dan Sparta’s favoriete leidsman Joey Kooij, die ook vorig seizoen Sparta – FC Utrecht al floot. Dat deed die, als we het ons nog goed kunnen herinneren. meer dan formidabel 🙁 . Joost van Zuilen en Roy de Nas zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Kevin Puts. Vanuit Zeist bekijkt Jeroen Manschot de wedstrijd als VAR. De belangrijke functie AVAR wordt vervuld door niemand minder dan Jordi Been.

Abonneer
Abonneren op
129 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties