Let op. Denk anders. Emmen komt op bezoek. Dus eigenlijk had in dit plaatje eerst Sparta gemoeten, maar wij houden niet van moeten.

We kunnen deze voorbeschouwing beginnen met de kreet dat deze wedstrijd gewoon gewonnen moet worden. Maar alle redacteuren van ITWM hebben een broertje dood aan het woordje moeten. Van nature hebben wij iets tegen verplichtingen. Tegen autoriteiten. Wie bepaalt dat iets moet? Motten binne beesten. Dus wie zijn wij om de spelers te zeggen dat ze moeten winnen? Beter schrijven we dus dat winst op FC Emmen in de lijn der verwachting ligt. Dat we graag willen winnen en dat de spelers dat toch ook zouden willen? Want dan is heel Sparta blij.

Genoeg genuanceerd. We weten ook dat juist Sparta de club is die ploegen die het moeilijk hebben een zetje geeft. Hoe vaak hebben we niet van laatst staande ploegen verloren? FC Emmen staat weliswaar 17e, omdat FC Volendam met evenveel punten een iets slechter doelsaldo heeft. Maar toch. Opgepast dus. De Oude Meerdijk en De Dijk staan op breken. Gevaarlijk. Houden wij de vloed tegen op ons Kasteel? Want we spelen thuis en dat om 18:45 uur.

Leiding
Pol van Boekel leidt de wedstrijd Sparta – FC Emmen. Geassisteerd wordt hij door de heren Dobre en Ketting. De vierde official, plat gezegd de vierde man, is het heerschap Martens. Robin Gansner mag de VAR zijn. Wij hopen van ganser harte dat hij en zijn assistent-VAR, heerschap Fikkert, niet in actie hoeven komen. Sowieso kan ons die hele VAR gestolen worden. Weg ermee. Fuck het technische oog na afloop. Voetbal is emotie en fouten maken. Flikker die VAR maar onder de kar.

FC Emmen
De Drenten promoveerden in 2018 voor het eerst in de geschiedenis naar de Eredivsie. En wie hielp ze daar in de nacompetitie mee? Juist, wij. Even terug naar dat moment. Kennen we nog onze trainers van toen? Dick Advocaat en Cor Pot (wiens initialen W.C. zijn, echt waar!). En de aankopen: Dabney dos Santos, Miquel Nelom, Soufyan Ahannach, Fred Friday, Michiel Kramer en Jannik Huth. In Emmen bleef het gelijk. Op een spandoek stond: ‘Our Dick is bigger.’ Ze kregen gelijk. Op Het Kasteel, even oude wonden open rijten, won Dick Lukkien met zijn ploeg. Ook al met de door ons zo bekende uitslag: 3-1. Wij degradeerden voor de derde maal. In de tussentijd is FC Emmen alweer gedegradeerd en gepromoveerd, evenals wij. Sparta staat nu 8e, Emmen 17e, het kan allemaal snel gaan.

Het galgenmaal van Michel Vonk

Even nog een wond open maken. Een ander duel thuis tegen FC Emmen, die uit 2013. Onze club bestond 125 jaar. Veel festiviteiten, bomvol stadion. Slecht voetbal. FC Emmen trok met 1-0 aan het langste eind door een doelpunt van Almeida. Joop Gall was de trainer. Bij Sparta Michel Vonk, maar het bleek zijn galgenmaal te zijn. Supporters zochten hem op in de catacomben. Verhaal halen. Het betekende het einde van deze trainer en de komst van een verrassing: Henk ten Cate. Die niet heel lang daarvoor, niet toevallig, bij ITWM langs kwam in ons praatprogramma In de Kelder van het Betaalde Voetbal zat. We zien hem op de bank bij Brijs in Overschie nog zitten. Foeterend met een bak koffie op Johan Derksen, die weer eens wat had gezegd over hem. Kijk maar: https://www.youtube.com/watch?v=-rTMj4a-A5Q. Enfin, we dwalen af.

Michaël Heylen
Onze oud-speler Michaël Heylen speelde in het seizoen 2019/2020 voor FC Emmen. Het seizoen daarop vetrok ie naar Rotterdam. Om vervolgens twee jaar later weer terug te keren naar Emmen. De Belg kwam in zijn jeugd uit voor RSC Anderlecht, voor Zulte Waregem (vriendje van De Fauw) op huurbasis voor KV Kortijk en KVC Westerlo. Op de website van FC Emmen vertelt Heylen dat hij vooral door de coronacrisis naar Sparta kwam. “Het liefst was ik bij Emmen gebleven, maar het waren onzekere tijden. Toen kwam Sparta met een tweejarig contract en koos ik voor zekerheid.”

Heylen: ‘Voel mij bij Emmen meer verbonden met supporters’

” Toen ik bij Sparta zat heb ik altijd goed contact gehouden met Dick Lukkien, mede daardoor ben ik nu weer terug. Ik weet wat ik van hem kan verwachten en andersom ook”, vertelt de centrale verdediger, die FC Emmen ziet als een echte familieclub: “Iedereen is hier vriendelijk, er heerst een goede sfeer en het stadion is altijd goed gevuld”, weet Heylen. Over Sparta zegt hij ongeveer het tegenovergestelde: “Dat is meer een businessclub. Ik heb bij Sparta ook een goede tijd gehad, maar ik voel hier meer verbonden met de supporters.”

Sparta Rotterdam
Houden wij als Sparta-supporters van Heylen. Niet veel toch? Beetje huylie-huylie doen op de website van FC Emmen. Hij doet maar. Speelt toch waarschijnlijk niet in de basiselftal. Over naar Sparta. De groep trainde, zag onze Semper, gemotiveerd. Opsteker was de terugkeer op het trainingsveld van keeper Olij. Of hij al gaat spelen, daarover tast iedere supporter in het duister. In Schoonderwaldt hebben we een puike vervanger. Geen risico’s nemen. Laat onze 19-jarige keeper maar even minuten maken. Als hij schoten van RKC kan doorstaan, dan ook die uit Emmen. Nee, we hebben geen hunebed voor onze kop, dat de beste doelman MOET keepen. ITWM is van de nuance. Je weet toch. Soms is het verstandig om spelers speeltijd te gunnen.

Sambo en Abels, waardevol lood en oud-ijzer

Shurandy Sambo is voor drie, met twee voorwaardelijk, wedstrijden geschorst. En er dus niet bij. Ook volgende week zondagmiddag tegen NEC dus niet. Dirk Abels zal zijn logische vervanger zijn. Dat is volgens Sparta-watcher van RTV Rijnmond, Ruud van Os, lood om oud-ijzer. Maar onderschat nooit de noodzaak van lood en oud-ijzer. Lood dicht kieren. Belangrijk in het hedendaagse voetbal. Oud-ijzer is goed voor het milieu (recycling) en de portemonnee (altijd goed). Dus niet zo denigrerend over onze Sparta-verdedigers, Ruud. Nog corona-gevalletjes, het griepseizoen is immers begonnen? Niet dat wij weten. Afwezigheid door ziekte wordt vanwege privacy tegenwoordig ook niet meer gemeld. Terwijl sponsors en supporters toch de club financieel overeind houden en recht hebben op informatie over de club.

Vermoedelijke opstelling Emmen:
Oelschlagel, Veendorp, Araujo, Veldmate (dat wordt een doelpunt tegen door een kopbal van deze oud-speler), Burnet, Vlak, Bernadou, Diemers, Romeny, Zivkovich, Rui Mendes.

Vermoedelijke opstelling Sparta: (winnen we nu gesigneerde voetbalschoenen van Mijnans?)
Schoonderwaldt, Abels, Vriends, Auassar, Pinto, De Guzman, Mijnans, Kitolano, Namli, Lauritsen en Van Crooij.

Abonneer
Abonneren op
306 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties