Exact twee weken geleden verloor Sparta kansloos in Sittard van Fortuna. Het tussendoortje in Arnhem bood Fraser nog uitstel van executie, maar na het echec in Enschede was er eigenlijk geen houden meer aan. Fraser besloot daar met 48 verdedigers aan te treden. Als beweegreden gaf hij aan dat het anders waarschijnlijk 6-0 zou worden. Tja… Als het enige doel tegenhouden is neem je weleens een onverdiend punt mee uit Nijmegen. Maar op de langere termijn kom je geen steek verder. Onder Fraser (en Rankovic) is eigenlijk al het voetbal uit de ploeg verdwenen. Dat heeft uiteraard ook met kwaliteit te maken (het stokpaardje van Fraser). Maar het is nou niet zo dat er in Zwolle, Waalwijk en Leeuwarden meer kwaliteit rondloopt. Toch wordt er daar beter gevoetbald. Enfin, eigenlijk is alles al gezegd de afgelopen weken. Het heeft op dit moment ook geen zin meer om terug te kijken. Sparta heeft onder Steijn nog 4 wedstrijden om het tij te keren. De opgave wordt onmogelijk geacht. Maar met een overwinning op AZ ziet de wereld er natuurlijk ineens weer heel anders uit.

Historie

AZ thuis. Het ligt ons eigenlijk helemaal niet. We herinneren ons allemaal natuurlijk de 4-4, wat eigenlijk een kantelpunt was in het seizoen 2020-2021. En het seizoen ervoor, in de afscheidswedstrijd van Deelder en Dervisoglu, wonnen we zelfs met 3-0. Een nog niet opgebrande Auassar scoorde toen een wereldgoal. Deze resultaten zijn echter a-typisch, want meestal verliezen we thuis van AZ. In het rampseizoen 2017-2018 kon AZ het zich veroorloven om 2 strafschoppen te missen. Alsnog wonnen de Alkmaarders met 0-2. De voorlaatste thuis-overwinning op AZ dateert uit 1985, 5-2 met onder andere twee goals van Lengkeek. Vervlogen tijden.. Een overwinning vanavond zou bijzonder welkom zijn. Bij een gedwongen trainerswissel zie je vaak een kortstondig schokeffect. Dat zou Sparta wellicht net uit de brand kunnen helpen. Want hoewel de gemiddelde Sparta-supporter inmiddels doemdenkt staan we in realiteit natuurlijk maar 1 punt van plek 16. Een plek die recht geeft op play-offs en wellicht onze escape is dit seizoen.

AZ hapert

Uiteraard zal dat allemaal nog niet meevallen. AZ heeft een prima ploeg en won ook gewoon op bezoek bij Fortuna, Go Ahead, RKC en NEC. Recentelijk treden er echter wat haarscheurtjes op. Eerst de Europese uitschakeling tegen een nietszeggende Noorse club. Daarna werd er bij Willem II met pijn en moeite gelijk gespeeld. Van Zwolle werd verloren en tegen Heerenveen thuis moest AZ tot het uiterste gaan om de 3 punten binnen te halen. Een prima ploeg dat AZ, maar zeker niet onoverwinnelijk.

Doelpuntenmachine Sparta

Sparta dan. Tja. We scoren nauwelijks. 7 goals na de winterstop. Laat dat even op u inwerken. Dat is iets meer dan een half doelpunt per wedstrijd, gemiddeld gezien na de winterstop. Geen wonder dat je dan laatste staat. Op dezelfde voet doorgaan garandeert eigenlijk wel directe degradatie. Dus Steijn zal iets moeten proberen. Op Rijnmond werd de suggestie gewekt dat Tahiri of Afaker (Jong Sparta) wellicht een kans zouden moeten krijgen. Fraser achtte deze jongens echter nooit goed genoeg voor het eerste elftal. Aan de andere kant dacht Fraser ook zo over Tavsan en Mijnans, dus dat zegt eigenlijk geen reet. Steijn kan eigenlijk niet anders dan de accenten toch iets meer op de aanval leggen. Daar is ook niet veel voor nodig natuurlijk, zelfs als hij vanavond met 6 verdedigende spelers aantreedt is dat alsnog vele malen offensiever dan Fraser de laatste weken heeft aangedurfd.

Vanavond

Hebben we nog meer te melden? Eigenlijk niet. We kunnen clichématig melden om achter de ploeg te gaan staan vanavond. Maar dat is toch vaak vooral een wisselwerking. Als Sparta weer met de kont in de eigen 16 gaat hangen zal het cynisme van de tribunes druipen. Kiezen we de aanval en verliezen we met 0-4? Dat bewijst dan eigenlijk weer het gelijk van Fraser en ook dan zal de sfeer om te snijden zijn. Tja. We wensen Steijn veel wijsheid toe. De wedstrijd staat trouwens onder leiding van Edwin de Graaf. Christiaan Dobre en Maarten Ketting vlaggen en heerschap Rozendal is de vierde man. De Var en net zo belangrijke AVAR die in Zeist achter de monitors kijken of Adil Auassar de bal met hand beroerd en daar wel dan niet met de hand over het hart zullen strijken luisteren naar de namen Richard Martens en Martin Beijer.

Vermoedelijke opstellingen

Sparta: Okoye, Durmisi, Beugelsdijk, Vriends, Abels, De Kamps, Verschueren, Namli, Mijnans, Thy, Van Crooij

AZ: Jensen, Wijndal, Martins Indi, Beukema, Sugawara, Midtsjo, de Wit, Clasie, Karlsson, Pavlidis, Aboukhlal

Abonneer
Abonneren op
190 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties