Spartanen, dan eindelijk toch een voorbeschouwing op de wedstrijd tussen ons prachtige Sparta tegenover het wat kille, op geld beluste Ajax. Excuses voor het late tijdstip van dit epistel. Uw voorbeschouwert van dienst heeft gisteren zijn plicht verzaakt door te genieten van een heerlijke Rotterdamse zomerdag en kwam kacheltje lam thuis, visoenen hebbend van een Sparta dat Ajax dit seizoen verslaat in de bekerfinale. Bekerfinale? What the fuck. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken. Dat wordt een pittig functioneringsgesprek. Laten we eerst nou maar eens winnen van Volendam. En vandaag natuurlijk effe presteren tegen de Amsterdammers. Succes Spartanen! Dat er vandaag naast het nodige bier, ook een stunt in het vat moge zitten!Sparta – Ajax, 1 september 2019, aanvang 14:30 uur. Pol van Boekel stond eigenlijk op het programma om als scheidsrechter in actie te komen, maar hij is geblesseerd afgehaakt. Polletje, Polletje, wat doe je ons aan. Nu is Jochem Kamphuis de fluitist op het uitverkochte Het Kasteel. Ok, voordeel voor de twijfel dan maar, maar bij Kamphuis gaan de vrolijke herinneringen nog niet direct oplichten.


Van Boekel is nu de VAR. Een geblesseerde VAR, om precies te zijn. Sander van Roekel en Erwin Zeinstra zijn de vlaggende mannen en vierde official is het heerschap Erwin Blank. Erik Koopman is de assistent-VAR. Een schande natuurlijk dat voor het niet te onderschatten beroep van A-VAR nog zo weinig aandacht is. Hier laten de NOS, Derksen, VI en de dagelijkse kranten een groot gat liggen. Gelukkig besteden wij er op ITWM wel wekelijks aandacht aan. Hup Erik hup!


Ajax zoekende, maar dat levert geen problemen op

Ondanks de berg aan goede spelers is Ajax-trainer Ten Hag nog behoorlijk aan het puzzelen met zijn opstellingen. Vrijwel iedere wedstrijd staat er weer een team dat op flink wat posities gewijzigd is. Blind begon het seizoen op het middenveld, maar lijkt nu toch weer een linie naar achteren te schuiven. Mazraoui heeft op het middenveld gespeeld; daar deed hij het niet best. Als rechtsback heeft hij nu opeens Dest als concurrent. Marin maakte met zijn basisplaatsen geen indruk en ook Promes en Schuurs en de inmiddels naar Nice vertrokken Dolberg mochten al op basisplekken rekenen.

Na het vertrek van Schöne, De Ligt en De Jong zijn de automatismen een beetje zoek bij Ajax. En dus ben je als club zoekende. Das logisch. Het voetballeven is vaak een zoektocht. Het zoekt wel wat makkelijker als je spelers op de bank hebt, die miljoenen hebben gekost. Daaruit zou namelijk moeten voortvloeien dat die mannen ook wel een balletje zouden moeten kunnen raken.

Dat laatste klopt ook wel. Als Sparta zoekende is, staan ‘we’ direct 17e. Als Ajax zoekt, dan draaien ze door alsof ze De Wereld van Matthijs van Nieuwkerk zijn. De Amsterdammers kennen dan ook nauwelijks problemen. Even wankelde Ajax tegen PAOK Saloniki in de voorronde van de Champions League, maar Ajax kwam toch een ronde verder en deze week versloegen ze het matige APOEL Nicosia overtuigend met 2-0, een uitslag die veel hoger had kunnen uitvallen.
Ook in de competitie marcheert het aardig voor de Amsterdammers. In de eerste wedstrijd kwam Ajax in Arnhem weliswaar niet verder dan 2-2, maar daarna werden Emmen (5-0) en VVV (1-4) eenvoudig verslagen. Uit tegen VVV speelde Ajax vrij matig, maar dat er dan toch 1-4 als eindstand op de borden staat zegt genoeg: Ajax heeft een surplus aan kwaliteit. Je kan ook gewoon zeggen dat ze veel kwaliteiten hebben, maar surplus is best een kick woord om zo af en toe te gebruiken.

Dat Ajax zoveel kwaliteit heeft komt grotendeels door de berg geld die de club heeft. In Nederland kan alleen PSV de Amsterdammers nog een beetje bijbenen, maar dan ook echt maar een klein beetje. Bij Ajax kwam er de afgelopen transferperiode ruim 200 miljoen euro binnen. Dan kan je dus ook gewoon bijna 16 miljoen aan Promes uitgeven, 13 miljoen aan Marin, 15 miljoen aan Alvarez en 7 miljoen aan Martinez. Of die spelers dat geld waard zijn? Als het geld tegen de plinten klotst maakt het antwoord op die vraag niets meer uit.


Egoïsme viert hoogte bij de club die het Bayern van Nederland wil worden

Het is schrijnend om te zien dat Ajax de TV gelden in Nederland niet wat eerlijker wil verdelen, zoals in vrijwel alle andere Europese landen gebeurd. Zouden clubs als pakweg RKC of Fortuna een miljoen euro meer krijgen, dan kunnen ze daar ontzettend veel mee doen op spelersgebied en zo zou de Nederlandse competitie sterker kunnen worden. Wellicht dat Ajax daar ook qua weerstand van zou profiteren; het zou de competitie in ieder geval interessanter maken.

Ook blijft het jammer dat aardig wat spelers die voor vrijwel iedere eredivisie club een meerwaarde zouden zijn, nu in de eerste divisie voor Jong Ajax uitkomen. Zou Ajax wat van dit soort spelers verhuren aan eredivisieclubs, dan zou de eredivisie als geheel hier weer beter van worden.

Maar Ajax kijkt vooral naar zichzelf, heeft er allemaal schijt aan en gaat nu nog een stapje verder. Momenteel pleit Van der Sar er namelijk voor dat Europese plekken in de toekomst verdeeld moeten worden op basis van prestaties van individuele clubs en niet meer op basis van de prestaties van een land. Kortom, in de visie van Van der Sar kan AZ (mochten die ooit weer eens verrassend kampioen worden) na een kampioenschap ‘lekker’ tig voorrondes gaan spelen, terwijl Ajax standaard mag instromen in het hoofdtoernooi. Egoïsme viert dus hoogte bij de Amsterdammers, die het Bayern van Nederland willen worden: zoveel mogelijk geld naar binnen harken en de concurrentie ver achter zich laten. Het lijkt ze te gaan lukken ook, maar of de Nederlandse competitie er aantrekkelijker van wordt?


Sparta is op papier kansloos, maar wil op het veld ongeslagen blijven

Gelukkig wordt voetbal niet op papier maar op gras gespeeld. Helaas is dat bij Ajax in een lelijke zaal met vaak een dak erop en helaas is dat bij Sparta op kunstgras. Maar goed, dat laatste moet in 2021 dan maar gaan veranderen. Hoe dan ook, de (kunst)graszoden houden geen rekening met het egoïsme van Van der Sar, met successupporters, met begrotingen of met transferbedragen. Denk je de kunst weg, dan is er op het grasveld nog altijd de romantiek van het voetbal. Ook vandaag weer: 11 tegen 11, met een scheids en een geblesseerde VAR, lekker ouderwets, zoals het hoort.

Sparta staat derde en is nog ongeslagen. Het eveneens nog ongeslagen Ajax staat vierde. Als we winnen Spartanen, dan staan we ‘gewoon’ vier punten voor op de Amsterdammers. Leicester aan de Schie! Met een puntje zijn we ook wel tevreden hoor. En ach, we weten ook wel dat de kans op 1-5 groter is dan de kans op 1-0. Maar vooraf is niets onmogelijk en mogen we dromen dat de Spartaanse romantiek het zakelijke en ietwat arrogante Ajax zal verslaan. Lukt dat niet? Dan niet. Zo is het ook wel weer.Historie

Sparta is koning van de gelijke spelen in de eredivisie! Zwolle – Sparta was het 500e gelijke spel van onze club, geen enkele andere club komt daar ook maar in de buurt. Je hebt er verder geen reet aan natuurlijk, behalve dat je die 500 keer niet verloren hebt en dat is ook wat waard.

Sparta – Ajax eindigde relatief weinig in een gelijkspel. 12 keer slechts, terwijl Sparta – Ajax sinds de invoering van het betaalde voetbal in competitieverband toch al 53 keer werd gespeeld (52 keer op Het Kasteel en één keer -vanwege een verbouwing van Het Kasteel- in De Kuip).

Voor Ajax is Sparta-uit historisch bezien één van de moeilijkste uitwedstrijden die er is. Meestal wint Ajax namelijk niet op Het Kasteel en die statistiek kennen de Amsterdammers in maar bar weinig stadions. Naast de 12 gelijke spelen won Sparta maar liefst 18 keer (waaronder ook dat duel op Zuid). Ajax won 23 keer. De laatste jaren werd Sparta – Ajax minder gespeeld doordat onze club in de eerste divisie vertoefde. De meest recente potjes in de eredivisie won Ajax helaas wel. Sparta won voor het laatst in 2009, toen werd het maar liefst 4-0! Van Basten werd na deze geweldige pot ontslagen als trainer.Sparta

Sparta mist de langdurig geblesseerde Alberto nog steeds. Voor de wedstrijd van vandaag is het zorgelijker dat deze week drie basisspelers licht geblesseerd waren: Auassar, Smeets en Ache. Auassar en Smeets zullen kunnen starten, maar of Ache in de basis kan starten is nog een groot vraagteken. Ache had ook in aanloop naar Zwolle al een lichte blessure, kon toen wel beginnen, maar was ook weer geblesseerd toen hij in Zwolle gewisseld werd. Het zou kunnen dat de voorbereiding + de eerste eredivisieweken de jonge spits fysiek flink uitgedaagd hebben. Prettig voor hem dat er volgende week een vrij weekend is.

Mocht Ache niet kunnen spelen, dan zouden Piroe of Veldwijk zijn logische vervangers zijn, zo dachten wij van ITWM. Maar het doorgaans behoorlijk goed ingevoerde Algemeen Dagblad gaat er verrassend genoeg vanuit dat Rigo op de plek van Ache zal spelen. We gaan het zien. Mocht Ache vandaag wel ‘startfit’ uit zijn bedstede zijn opgestaan, dan is er natuurlijk geen reden om een wijziging aan te brengen in de basiself.


Vermoedelijke opstelling Sparta:
Coremans, Abels, Vriends, Mattheij, Faye, Harroui, Auassar, Smeets, Rayhi, Ache, DervisogluAjax

Ajax mist Donny van de Beek vanwege een hamstringblessure. Ze schijnen genoeg aardige spelers over te houden. Dusan Tadic bijvoorbeeld. Hij scoorde al 6 eredivisieduels op rij. Spelertje om in de gaten te houden. Het is dat we geen aanvallers meer nodig hebben, anders zou Sparta die Tadic voor 2 september, 23:49 uur nog kunnen halen, ja toch, niet dan!? Ajax heeft diverse mogelijkheden (Promes, Schuurs, Mazraoui, Marin, etc.), maar de verwachting van de welbekende kenners / Ajax-volgers is dat Ten Hag dichtbij de 11 blijft die APOEL Nicosia versloegen.


Vermoedelijke opstelling Ajax:
Onana, Dest, Veltman, Blind, Tagliafico, Alvarez, Ziyech, Martinez, Neres, Huntelaar, Tadic

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner