affiche Sparta - Ajax

Vandaag neemt Sparta het op tegen de kampioen-kandidaat nummer 1. Het hoofdstedelijke Ajax komt naar voetbalstad nummer een van Nederland om niets meer en minder dan drie punten mee te nemen. Aan de zesvoudig landskampioen om dit feestje van de huidige favoriet voor de titel eens goed te verzieken.

In aanloop naar dit duel

Sparta verloor vorige week haar eerste thuiswedstrijd van het seizoen. AZ uit Alkmaar was veel te sterk voor de Kasteelheren die met 2-3 aan het langste einde trokken. Ajax daarentegen rolde in haar thuiswedstrijd de plaatselijke FC uit Groningen op. 6-1 in een sterk staaltje voetbal met een hoge amusementswaarde.

Sparta

Sparta kunnen we terugvinden op de nummer 11 positie van de ranglijst. Een plaats waar we tevreden mee zouden zijn als we deze jaargang eind mei van volgend jaar kunnen afsluiten. Dat het vorige week allemaal nog niet liep zoals we graag hadden willen zien heeft dus vooral met de kwaliteiten van de tegenstander te maken. We kunnen vandaag dus onze borst nat maken.
We verwachten dat Sparta overigens niet heel veel anders de wedstrijd in zal gaan dan tegen AZ. Het tegenhouden dat lukt Sparta in het algemeen net iets beter dan vol op de aanval te zetten. Zeker als de tegenstander over veel meer kwaliteiten beschikt. Sparta zal daarom met de volgende elf starten:

Olij, Abels, Vriends, Auassar, Pinto, Verschueren, de Guzman, Lokilo, Namli, van Vrooij, Lauritsen

De reservebank van Sparta kent op Koki Saito (twijfelgeval) geen problemen. Iedereen is topfit.

Ajax

Ajax leidt fier de ranglijst van de eredivisie en is torenhoog favoriet om deze jaargang opnieuw te vinden. Hoe saai kan het zijn als je Ajax-supporter bent? Altijd maar winnen, nagenoeg geen spanning en voorspelbaarheid ten top. Het geld klotst tegen de plinten van de Johan Cruijff Arena. Deze week werden er weer flink geld verdiend door Perr Schuurs aan FC Torina te verkopen. Een bedrag van tussen de 9 en 11 miljoen euro levert deze verdediger op. Fortuna verkocht hem ooit vooreen luttele 2 miljoen aan de club uit de hoofdstad. Niet alleen in de gewone mensen wereld worden de rijken rijker en armen armer. In het betaalde voetbal is het niet anders. Decadentie ten top.
Ajax verlengde deze week nog wel even het contract van Jurriën Timber tot 2025.
Verder kijkt de club uit de Grachtenstad vooral in spanning uit naar de komende Champions Leaugue loting die komende vrijdag gehouden zal worden. Ook daar kan de club nog rijker worden waardoor het minimaal tot 2068 landskampioen zal blijven worden.

Het tussendoortje tegen Sparta is er eentje waar men zich niet al te druk om maakt. De volgende mannen zullen het voor Dick Schreuder moeten gaan doen:

Pasveer, Rensch, Timber, Blind, Wijndal, Tadic, Álvarez, Taylorm, Conceiçã , Brobbey, Bergwijn

Opvallende (mogelijke) afwezige bij Ajax is Antony. Hij heeft een aanbieding van het in mineur geraakte Manchester United van Erik Ten Hag. De deal lijkt er aan te komen en op de vrijdagtraining ontbrak de Braziliaan die vorig seizoen het enige doelpunt op Spangen wist te scoren.

Al jaren is het armoe troef tegen Ajax

Sparta – Ajax was lange tijd een mooi affiche. De club van Rotterdam wist best wel vaak Ajax te verrassen. Wie herinnert zich niet de prachtige 4-0 tegen Ajax in 2009? Ajax met spelers zoals Luis Suarez, Thomas Vermaelen en Kenneth Vermeer werden na wegsturen van Oleguer volledig overklast door Sparta! Het kostte de kop van coach Marco van Basten.
Of de 3-0 uit 2006 dan? Ook daar ging het niet lekker met Ajax. Wesley Sneijder kreeg het aan de stok met de “witte teringlijer” Jeffrey Vlug en kon na een gele kaart en aanmerkingen op de leiding met rood vertrekken. Deze klap kwamen de Amsterdammers niet meer te boven. Yoeri Rose, Sjaak Polak en Haris Medunjanin velde het lot met drie doelpunten over Ajax. En als we wat verder terug gaan zien we mooie zeges zoals een 5-3 en een 4-3 in de jaren ’80. Daar waar de club uit Zuid thuis nauwelijks van Ajax wist te winnen was het Sparta die de Rotterdamse kost vaak hoog hield.

Maar hoe anders is het tegenwoordig. Sinds 2009 werd Ajax geen enkele keer meer op Het Kasteel verslagen. Alle 6 wedstrijden die we daarna thuis tegen Ajax speelden gingen verloren. Armoe troef dus. Maar om een reden des te meer om deze serie maar eens te gaan doorbreken vanmiddag. Als het al maar om de onoverwinnelijke gedachte bij Ajax te laten doorbreken. En waarom ook niet? W

Waar liggen de kansen voor Sparta

Sparta heeft met Vito van Crooij en Jonathan de Guzman mensen in huis die ingestudeerd huiswerk goed begrepen hebben. Dit perfect uitgevoerde aftrap van vorige week heeft dat ons leren beseffen. Hopelijk kan dit wapen ook vanmiddag vanaf 14:30 ingezet worden. Daarnaast heeft Sparta Mario Engels op de bank zitten. Lukt het niet en lijkt Sparta in te kakken? Dan kan deze cultheld het elftal weer op het juiste spoor zitten. We kijken nu al uit naar de verdediging van Ajax die op het moment van schrijven al te maken heeft met het nodige angstzweet in de bilnaad!
Verder zijn de temperaturen ietsje normalen dan de bloedhitte van vorige week zondag. Hopelijk is daardoor Bart Vriends, die daar behoorlijk last van leek te hebben, de man die de aanval van de Amsterdammers geen ruimte geeft en mede een fatsoenlijke opbouw naar het middenveld kan forceren.

Het zal zeker niet makkelijk worden. Maar als je de kansen die je tegen AZ kreeg weet te verzilveren, waarom dan niet tegen Ajax?

Wie heeft de leiding

De KNVB heeft Jeroen Manschot aangesteld als scheidsrechter voor Sparta – Ajax. De leidsman krijgt aan de zijlijnen ondersteuning van Dave Goossens en Patrick Inia (geen familie van.). Heerschap Alex Bos is de vierde official. Vanuit Zeist kijkt Sander van der Eijk mee als VAR. Hij moet AVAR Joost van Zuilen naast zich dulden.

Overige info

De wedstrijd Sparta – Ajax is uitverkocht. Ook het uitvak zit helemaal vol. Er wordt om 14:30 uur afgetrapt en de wedstrijd is live te volgen via ESPN (tv) en RTV Rijnmond (radio). Ook is er een programmaboekje verkrijgbaar. Geen zin in papier? Klik dan HIER

Abonneer
Abonneren op
174 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties