Er zijn van die wedstrijden die je eigenlijk moet winnen. Sparta – ADO is zo’n pot. Bij verlies blijft het tobben. Bij winst stijgt Sparta waarschijnlijk naar plek 10 op de ranglijst en is de belabberde competitiestart opeens weggepoetst.

Leidinginfo

Sparta – ADO Den Haag, zondag 22 november 2020, aanvang 14:30 uur. De wedstrijd wordt gefloten door Kevin Blom. Richard Brondijk en Patrick Inia zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Jesse Rozendal. Joey Kooij is de VAR. Hessel Steegstra heeft de functie der functies weten te bemachtigen en is zo trots als een pauw op de titel AVAR. De wedstrijd is onder meer te volgen via Radio Rijnmond en zal ook live op Fox Sports te zien zijn.

De wedstrijd die Sparta in de middenmoot moet gaan brengen

Als Sparta van ADO wint, dan is de moeizame start weggepoetst en heeft onze club 9 punten uit 9 wedstrijden. Dan staan ‘we’ 5 punten voor op ADO en ook 5 punten boven plek 16. Bij winst op ADO gaat Sparta PEC, VVV, Willem II en waarschijnlijk ook Heracles voorbij. Het aanvoerderschap van het rechterrijtje lonkt. Sparta had een moeizame start van het seizoen, maar bij winst op ADO is die moeizame start weggepoetst. Verliezen we van de mannen uit de Hofstad, dan blijft het tobben. Er zijn van die wedstrijden die eigenlijk ‘gewoon’ gewonnen moeten worden en dit is er eentje!

Grote zorgen bij matig ADO

Sparta stond na 8 speelrondes op plek 13 en wist in de laatste wedstrijd tegen RKC de eerste driepunter van het seizoen te pakken. Daarmee werd ADO gepasseerd op de ranglijst. ADO zou vorig seizoen vrijwel zeker degraderen, maar werd gered door Corona. ADO staat nu op plek 16.

Na de nederlaag tegen FC Twente werd Aleksandar Rankovic, vorig seizoen nog assistent op het Kasteel, ontslagen. Naar het schijnt omdat hij te weinig naar Martin Jol luisterde. Ruud Brood maakt op Het Kasteel zijn debuut. Ruud had een baantje nodig en accepteert daarvoor zelfs dat hij als trainer zijn eigenwaarde verliest en wel braaf ja en amen knikt als Martin Jol iets zegt.

Het lijkt voor ADO niettemin vechten tegen de bierkaai. ADO heeft een waardeloos elftal. De ploeg is volgens voetbalkenners, samen met RKC en Fortuna, er helemaal klaar voor om bij de laatste drie te eindigen. De selectie heeft een gebrek aan kwaliteit en dat is ook niet zo gek. De Chinezen trokken deze zomer de portemonnee niet, waardoor ADO spelers moest wegdoen en er geen kwaliteit voor terugkwam.

Voor ADO is een wedstrijd als tegen Sparta van groot belang. Als ze ook dit soort potjes gaan verliezen, dan is er geen houden meer aan. Sparta heeft op papier een betere selectie, maar dat zegt lang niet alles. In de voorbereiding werd het 1-1 en stond ADO lang voor. In de beker werd het ook 1-1 en won ADO uiteindelijk na penalty’s. Maar dat is verleden tijd. Vandaag is het voor Sparta tijd om te winnen en een gigantische dreun uit te delen aan een concurrent!

Henk FRASER: “WE WILLEN DE PUNTEN PAKKEN VOOR PIM”

Pim Doesburg

De wedstrijd tegen ADO staat in het teken van Pim Doesburg, de man die in 471 officiële duels voor Sparta in actie kwam. Sinds de invoering van het betaalde voetbal speelde niemand zoveel wedstrijden in Sparta 1 als Doesburg. Een groots afscheid is dus terecht. Alleen ook een groots afscheid is minder mogelijk in Corona tijd.

De wedstrijd wordt voorafgegaan door een minuut stilte, al zal dit op een leeg Kasteel wat surrealistisch aanvoelen. Sparta speelt uiteraard ook met rouwbanden. Gisteren werd Doesburg na het afscheid in de ridderzaal het stadion uitgedragen op weg naar zijn laatste rustplaats. Spartanen staken voor het stadion fakkels af. Een mooi gezicht. De meest condoleances werden online overgebracht.

Fraser blikt vooruit op ADO-thuis en spreekt warm over Pim Doesburg

Historie

Sparta – ADO werd in de eredivisie 37 keer eerder gespeeld sinds de invoering van het betaalde voetbal. Sparta won 20 keer. 9 keer was er een gelijkspel. De mannen uit Den Haag ging 8 keer met de overwinning er vandoor. Vorig seizoen eindigde het duel in een heerlijke 4-2 overwinning voor Sparta.

ADO

Ruud Brood wil niets van zijn tactiek prijsgeven. “De lijntjes naar Sparta zijn erg dun hier, heb ik begrepen”, aldus complotdenker Brood. Natuurlijk, de afstand Rotterdam – Den Haag is klein. Bij Sparta zijn een aantal ex-ADO spelers in dienst en bij ADO spelen Kramer, Faye en Rigo als ex-Spartanen. Maar om nu te suggereren dat er een lek naar Rotterdam-West zit is wel heel apart.

Maar ach, zoveel keuze heeft Brood ook weer niet. Hij kan niet beschikken over Zuiverloon en Kishna. De door Brood tot aanvoerder bestempelde Bijen is tot aan de winterstop uitgeschakeld. ADO speelde onder Rankovic graag in Fraser-achtige varianten als 5-3-2, maar Brood wil vastigheden en keert, precies zoals Jol het ook wil, vrijwel zeker terug naar 4-3-3. Faye wordt waarschijnlijk geslachtofferd. Hij begint op de bank, Kemper start als linksback. En ook ex-Spartaan Kramer begint op de bank. Rigo zien we wel in de basis starten.

Vermoedelijke opstelling ADO: Koopmans, Van Ewijk, Del Fabro, Pinas, Kemper, Rigo, Elmkies, Bourard, Philipp, Arweiler, Catic

Sparta

Alleen de geblesseerde Coremans en de van Corona herstellende Abdou Harroui ontbreken. Reda Kharchouch zit voor het eerst bij de selectie en Mario Engels keert terug in de selectie. Beide spitsen kunnen meer dan 45 minuten spelen, maar geen hele wedstrijd in actie komen.

Bij Sparta is het dit seizoen een tombola aan systemen. Van 5-3-2 en 4-4-2 tot een (bijna noodgedwongen, door de afwezigheid van 3 spitsen) 4-2-3-1 opstelling in Waalwijk. Dat laatste pakte verrassend goed uit. Fraser zou op de opstelling in Waalwijk voort kunnen borduren door Harroui te vervangen door Leroy Duarte, Fortes of Burger. De kans dat onze trainert terugkeert naar 4-4-2 en Mario Engels laat starten is ook aanwezig. Het 5-3-2 lijkt even in de koelkast te staan, waardoor Beugelsdijk, net als Meijers, tegen zijn oude club naar verwachting op de bank begint.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Heylen, Pinto, Auassar,  Smeets, Duarte, Mijnans, Engels, Thy

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner