Na de pijnlijke en vrij kansloze nederlaag tegen Go Ahead Eagles mogen de Spartanen zich weer herpakken in andere omstandigheden. Andere stad, ander veld, andere ploeg en andere weersomstandigheden. Want onze mooi-weer-voetballers konden de koude temperatuur afgelopen zondag niet aan. De temperatuur is een graadje of vijf hoger, maar qua gevoel zal dit verschil 30 zijn. Ook een winstpunt voor de hondstrouwe supporters die weer achter de ploeg aan reizen. 

Waalwijk minder populair

Van die hondstrouwe Waalwijk supporters haken er wel steeds meer af. De afgelopen jaren is RKC-uit een populaire uitwedstrijd, waar de kaarten als warme broodjes over de toonbank gingen. En dat is volkomen logisch. Het uitvak heeft een prima ligging, links achter het doel. Geen netten. Geen glazen wand. Precies zoals het hoort. Toch ging de kaartverkoop minder hard dan normaal en is het uitvak dit keer niet uitverkocht. Wat zijn de mogelijke oorzaken? Het saaie spel? De kou? Te dicht bij de Efteling? Het zal ons benieuwen. 

Scheidsrechters

Uiteraard zal de KNVB de top van het scheidsrechterskorps moeten sturen om deze wedstrijd in goede banen te leiden. Alex ‘the boss’ Bos krijgt de taak om het veld rond te rennen en zo nu en dan op zijn fluit te blazen. De mannen die met hun stok zullen zwaaien, zijn Stefan de Groot en Murat Kücükerbir. Michael Eijgelsheim is verantwoordelijk voor enkele verlichte cijfers. Helaas, geen VAR uit Capelle aan den IJssel. Boer Nijhuis mag de beelden bekijken en hier iets van vinden. Dit doet hij samen met Robin Janssen. Hij mag meekijken. 

RKC Waalwijk

De tegenstander van zaterdagavond beleeft geen best seizoen. De laatste vijf wedstrijden wist RKC slechts één schamel puntje te verzamelen en ondertussen staan zij 16e in de eredivisie. Oud-Spartaan Henk Fräser is sinds dit seizoen aan het roer bij de Waalwijkers. In de zomer nam hij Auassar, Meijers en Geert-Arend Roorda mee om RKC Waalwijk naar een hoger niveau te tillen. Het lijkt echter geen gemakkelijke opgave te worden om Joseph Oosting te evenaren. 

RKC Waalwijk heeft helemaal geen last van blessureproblemen en zij hebben geen geschorsten. De Brabanders zullen dus op volle oorlogssterkte aantreden tegen de Rood-Witte helden. 

Vermoedelijke opstelling RKC: Vaessen, Lelieveld, Adewoye, Van den Buijs, Meijers, Roemeratoe, Oukili, Cleonise, Niemeijer, Seuntjens, Kramer.

Het Syndroom van Waalwijk

In de Sparta Naar Voren-podcast is het even ter sprake gekomen. Sparta wint vrijwel nooit in Waalwijk. De redactie heeft haar onderzoeksvaardigheden toegepast om dit te verifiëren. Waarschuwing: de volgende alinea kan schokkende letters bevatten.

Van 1990 tot en met 2010 Heeft Sparta zeventien keer in Waalwijk gespeeld. Van al deze wedstrijden wisten de Spartanen slechts één keer te winnen. Twaalf keer trokken de Brabanders aan het langste eind. Het doelsaldo was destijds ook schrikbarend: 18 Rood-Witte doelpunten voor en 45 Geel-Blauwe doelpunten tegen. 

Vanaf 2011 tot heden ging het iets beter: vier overwinningen, drie gelijke spelen en drie nederlagen. Sparta lijkt zich steeds beter te weren in Waalwijk. Toch blijft de meest schandalige nederlaag van afgelopen jaren die voor de KNVB-beker in 2017. Honderden Spartanen reisden naar Waalwijk af om het tegen de toenmalig Jupiler League ploeg hun club bij te staan. En uiteraard, werden die Spartanen voor lul gezet. Gelukkig zijn er nu nieuwe tijden. 

Sparta Rotterdam

Nu is de vraag of dit elftal daadwerkelijk is gegroeid ten opzichte van het verleden, waar Sparta regelmatig gul genoeg was om clubs in nood een duw in de goede richting te geven. Dit moet de ploeg wel zonder Anello doen. Hij zat al een tijd niet bij de selectie en is nu officieel verhuurd aan SC Cambuur. Het officiële X-account van Sparta meldt wel uitstekend nieuws. Neghli, Vriends en Saito zitten morgen bij de wedstrijdselectie. De geïntroduceerde droomvoorhoede SALAMI zal echter niet compleet zijn. Lauritsen viel afgelopen zondag uit met een voetblessure, waardoor hij niet mee zal kunnen doen. 

Uit top, thuis flop

In de aanloop van RKC-uit is Sparta ook niet in uitstekende vorm, of juist wel. Thuis lijken de Spartanen te veel druk te voelen om resultaat te halen. Zo werd er in negen thuiswedstrijden slechts twee keer gewonnen. Dit gebeurde onder andere tegen de huidige tegenstander. Toen wonnen de Kasteelheren met 2-0, met doelpunten van Lauritsen en Verschueren. Buitenshuis komt Sparta veel beter voor de dag. Op de ranglijst van gespeelde uitwedstrijden staat Sparta 3e (!) en wist het voetballend veel meer te overtuigen dan in de thuiswedstrijden. Dit biedt kansen voor de aankomende wedstrijd.

Met wie zal Sparta starten? De schrijver van dienst heeft eigenlijk geen flauw idee, maar zal desondanks toch een poging wagen.

De uit de mouw geschudde opstelling: Olij, Bakari, Vriends, Velthuis, Van der Kust, De Guzman, Kitolano, Mito, Verschueren, Clement, Brym. 

Abonneer
Abonneren op
389 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties