Beeld vanuit het uitvak in Waalwijk.

Sparta heeft niet kunnen winnen van RKC. Met rust was het nog 0-0 in Waalwijk. In het tweede bedrijf kwamen we zelfs op achterstand door een eigen doelpunt van Arno Verschueren. Na een VAR-moment maakte Kitolano via een penalty de gelijkmaker. Bij de 1-1 bleef het, ondanks aandringen van onze club.

Sparta begon de wedstrijd nog zo voortvarend. Was het door de rust die het vertrouwde centrale duo achterin, Vriends & Eerdhuijzen, met zich meebracht? Of door de nieuwe voorhoede-samenstelling met Mito, Brym en Warmerdam? Hoe dan ook stapte Brym in de eerste minuten al op de brommer en dacht de 0-1 te gaan maken. De bal ging helaas via de binnenkant van de paal uit de goal. Toen Gaari van RKC in de 8e minuut al geel kreeg, leek Sparta over RKC heen te gaan walsen. De vrije trap van Brym na een overtreding op Warmerdam kon keeper Vaessen maar net zijn doel uithouden. De mensen in Waalwijk waren stil. Er hing op de tribune trouwens een geel spandoek met daarop: palingkopen.nl? Nee, we speelden niet tegen Volendam (daar kunnen we misschien nog wel van winnen). En er stond ook geen palingroken.nl. De conclusie luidt dan ook: in Noord-Brabant is paling te koop.

Ondertussen glibberde de wedstrijd langzaam uit de handen van Sparta. Mito schoot hoog over. Brym met een stuit produceerde in de 19e minuut zijn derde doelkans. Adil Auassar keek naast Mo Allach toe in een commentaarhokje hoog in het stadion, zover dat kan bij RKC. We zagen Fraser chagrijnig kijken. De trainer die altijd behoudend en verdedigend voetbalt. Dit soort voetbal – al in zijn tijd als speler bij Utrecht, Roda en Feyenoord, zo ongeveer heeft uitgevonden. Sparta kon er weinig aan doen. We missen ingeslepen patronen, de wil om aan te vallen en vooral tactische bluf van onze trainer. De ESPN-commentator had het over de weg der geleidelijkheid bij Rijsdijk. Ze hadden de interviewtjes gelezen afgelopen week. Morgen zit onze trainert in het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie (10:00 uur – !2:05 uur). Krijgen we twee uur college over bedrijfseconomie, Excelsior Maassluis en Spakenburg. Hallo, zouden we niet eerst even van RKC moeten winnen?

Verschueren speelde een uiterst ongelukkige wedstrijd

Ook RKC wist in de eerste helft geen potten te breken. Rick Hoogendorp, zo’n type hebben de keukenmakers niet meer. Verschueren ging vlak voor rust nog in een moeilijke hoek alleen op de keeper af. Hij schoot op Vaessen en had gewoon breed moeten leggen, maar onze Belg speelde een uiterst ongelukkige wedstrijd. Dat kwam in de 52e minuut helemaal tot uiting. RKC had dit seizoen nog helemaal niet gescoord uit een corner. Nu ook niet direct, maar even na de genomen corner, kwam de bal toch voor richting spits Michel Kramer. Verschueren zette zijn schouder ervoor waarna de bal jammerlijk achter Olij in de goal verdween. 0-1.

Geen denderende scheidsrechter Bos, ook niet heel slecht

Een harde tweede helft volgde. Veel kleine overtredingen, opgevolgd door grovere. Kramer schopte Vriends: geel. Van den Buijs schopte Verschueren: geel. Kramer trekt speler weg: had geel moeten zijn. Ontsnapt dus aan rood. Assistent Foeke Booy krijgt geel na commentaar op de leiding. Bos floot niet denderend, ook niet heel slecht. Verschueren pakt zelf ook geel. Tijd voor wissels. De bejubelde Saito erin voor Mito. Neghli voor Bakari. Even later Clement voor Metinho. Daar gaan we. Kramer wordt uit voorzorg door Fraser eruit gehaald. Dan kan ie geen rood pakken. Twee minuten toont Bos toch rood. Godfried (Bomans) Roemeratoe gaat ongegeneerd en keihard door. Roemeratoe, van geboorte een nuchtere Zeeuw (echt waar), protesteert niet. Terecht. Wegwezen.

Onnodig ballethupje van Kitolano bij penalty. Doe eens normaal

Vijf minuten erna een mazzeltje. VAR Bas Nijhuis roert zich. Hij ziet in een trapje van Reuven Niemeijer tegen de onderkant van de voet van Neghli een overtreding. Het gebeurde in de zestien, dus penalty. Kitolano kwijt zich van die taak, met een onnodig ballethupje in zijn aanloop. Doe eens normaal. Hij zit wel. 1-1. Vaessen treitert en gaat op de irritatie-tour. Niet goed bij zijn hoofd, hij pakt ook nog geel. Meijers later ook nog. Daarmee komt het aantal kaarten deze wedstrijd op 8.

Sparta moet als de donder beter gaan presteren

Sparta gooit alles op de aanval. Kitolano schiet van buiten de zestien meter nog een bal over. David Min kan bijna voor RKC nog verrassen. Maar Sparta kan ook in zo’n fase niet gewoon de bal de zestien in pompen. We zagen gedachteloos gepriegel in de kleine ruimte. Gooi die bal naar voren. Lekker optimistisch. We hebben snelle aanvallers. Verschueren weigerde af te leggen op Brym, die zelf ook nog een halve kans kreeg in de slotminuten van de extra tijd. Het mocht niet baten. De stand bleef 1-1. Met dat punt stijgt Sparta een plekje op de ranglijst: zevende. NEC moet nog spelen. En Sparta moet als de donder beter gaan presteren. Dit vertoonde spel is niet om naar Rotterdam te schijven. Saito is op de weg terug. En als De Guzman en Lauritsen ook weer fit worden, dan heeft Sparta een te goede selectie om dit seizoen roemloos in de middenmoot af te sluiten. We kijken nu al uit naar een voorhoede Mito, Saito en Lauritsen. Brym dan in de 65 minuut laten invallen. Neghli achter de hand. Net als Clement, Metinho en Warmerdam op de bank. Dan moet het gaan gebeuren.