De werkweek zit er alweer op. Menig Spartaan was in opperbeste stemming. Of niet. De oorzaak daarvan is dan waarschijnlijk het fenomeen alcohol, want Sparta heeft dit keer in ieder geval niet gezorgd voor een kutweek. Zaterdag ontplofte Het Kasteel van vreugde. Alsof de landstitel binnen was gesleept. Rijsdijk gaf ook toe aan een pilsje te ruiken. Eén en al feest. Nu weer gespannen afwachten tot zaterdag 21:00, want we mogen naar Nijmegen voor de (subtopper/middenmoottopper?) tegen N.E.C.

Uitsupporters opgelet

Ook in de richting van Nijmegen volgen honderden Spartanen de ploeg in het Rood-Wit. Alle autocombi kaarten vlogen er doorheen. De buscombi ging wat minder hard, waardoor het een kleine 400 uitsupporters betreft. Dit zou te maken kunnen hebben met de tijd, want je moet toch echt van de club houden om tegen betaling naar Nijmegen te reizen voor een klote pot om 21:00. Voor de helden die naar Nijmegen reizen door middel van een autocombi, opgelet: Kaarten inwisselen doe je nu bij de ESSO Overbroek Ochten bij de A15.

De Opgeleide Fluitisten

Iets met leiden en goede banen. Dat is een grote taak van de KNVB. Na de kaartenstrooier met de puntjes van afgelopen week, mag een nieuwe held opstaan.  Dennis Johan Higler mag als man van de fluit optreden. Hij wordt geassisteerd door de opgeleide vlaggisten Joost van Zuilen en Charles Schaap. De bordtechnicus is Martijn Vos. De mannen van het cameratoezicht zijn Richard Martens en Freek Vandeursen.

De Kromme hekelt Sparta

Kort na de geweldige wedstrijd afgelopen zaterdag verscheen een column van Willem van Hanegem over Sparta. De inmiddels 80-jarige oud-voetballer heeft stevig kritiek geuit op het spel van Sparta. Hij bekritiseert het felle spel van de gladiatoren jegens Driouech, die letterlijk en figuurlijk uit de wedstrijd is geschopt. Iets waar de tribune al maandenlang om schreeuwde fel te spelen, wordt nu bekritiseert door de legende van die andere club.

‘’Bij Sparta hadden ze in de aanloop een groepsgesprek gehad. Zonder de trainer en die weet dan ook wel hoe laat het is. Tegen Excelsior schopten ze Couhaib Driouech genadeloos uit de wedstrijd. Vier keer in een kwartier kreeg die jongen een aanslag te verwerken. Ze raakten hem als de bal al lang weg was. En wat waren ze blij na afloop op Het Kasteel, ze hadden eens even knap van zich af gebeten’’.

Met deze enorm cynische ondertoon ging zijn relaas verder. Hij vindt dat Sparta dit stoer durft tegen Excelsior, maar tegen grotere clubs zijn ze poeslief. Lang verhaal kort: Sparta mag dit niet doen. Alleen als Sparta het tegen elke club doet, is het geoorloofd. Stoute Sparta.

Patrick Pothuizen

Weet je wie ook zo onwetend was? Ruud van… geintje. Ik bedoel assistent trainer Patrick Pothuizen. Recordhouder gele kaarten en legende bij NEC. Hij begon wel bij de rivaal in Arnhem, maar speelde van 1994 tot 2000 en tussen 2004 en 2010 bij NEC. Daartussen ging hij weer terug naar Vitesse. Een echte clubman zo te horen die niet kon kiezen tussen Vitesse en NEC. In 2010 pakte hij zijn 84e gele kaart. Dit was doorgestoken kaart en was voer voor de gokkers. Toevallig had Patrick Ketelhuis een ondershirt aan waar 84 op stond. Matchfixing?

Wat vinden Spartanen van Patrick Pothuizen? Wat maakt het ons nou uit? Welke link heeft hij met Rotterdam? Patrick Pothuizen heeft een voorliefde voor Feyenoord en is een mafklapper. Naast al die gele kaarten die hij verzamelde, houdt hij ook van tatoeages. Hij had zelfs een tatoeage van Feyenoord. Had, ja. Je leest het goed. Hij heeft de tatoeage weggehaald om ruimte te maken voor zijn kinderen. Ook gaf hij in 2000 aan in VI dat de liefde voor Feyenoord ‘over’ was. ‘Ik ben nu een Twentenaar’. Enkele jaren later was hij een Feyenoorder voor het leven. Wij wensen hem veel sterkte met zijn persoonlijkheidsstoornis.

Druk van de ketel, maar voor hoelang?

Zoals bekend heeft Sparta een enorm lastig schema en was Excelsior één van de weinig realistische kansen om punten te halen. Het was vijf voor twaalf voor Jeroen Rijsdijk, maar hij wist de klok te verzetten. Hoe zal de stemming zijn na deze reeks wedstrijden? Welke resultaten heeft Rijsdijk nodig om niet (meer) onder druk te staan? De schrijver van dienst schetst drie scenario’s:

Worstcase scenario

 • NEC – Sparta 3-0
 • Sparta – AZ 1-2
 • FC Twente – Sparta 4-0
 • Sparta – Ajax 1-4

Dit scenario heeft als gevolg dat Sparta zakt naar de 13e plek. Jeroen Rijsdijk staat dan onder hevige druk en de wedstrijd thuis tegen Fortuna is do-or-die voor Rijsdijk.

Medium case scenario

 • NEC – Sparta 1-1
 • Sparta – AZ 2-1
 • FC Twente – Sparta 1-0
 • Sparta – Ajax 2-2

Dit scenario biedt de Spartaan hoop. Sparta zal hierdoor rond plek 8/9 bungelen en doet volop mee in de strijd om de play offs voor Europees voetbal. Jeroen Rijsdijk staat hierdoor niet onder druk door de goede resultaten.

Top case scenario

 • NEC – Sparta 0-5
 • Sparta – AZ 3-0
 • FC Twente – Sparta 0-2
 • Sparta – Ajax 3-0

De schrijver van dienst weet ook niet wat zich bezielt om dit op te schrijven. Het gebeurt toch niet, dus vergeet dit heel snel. De kans is groter dat Nijkamp een normale back zal halen.

NEC Nijmegen

Je hebt Venlose Voetbal Vereniging Venlo, dat klinkt al niet, maar dan heb je nu Nijmegen Eendracht Combinatie Nijmegen. Wie verzinnen deze namen? Dit is vergelijkbaar met mensen die APK-keuring zeggen. Afijn, Sparta mag naar Nijmegen en treft daar een ploeg die blaakt van het zelfvertrouwen. Na de deuk die NEC heeft opgelopen tegen RKC, is deze weer recht getikt door het resultaat vorige week in de Arena. In de slotfase wist NEC nog de verdiende 2-2 binnen te halen. Met dat zelfvertrouwen willen zij Sparta ‘eventjes’ op vier punten zetten.

Goede en slechte herinneringen aan Sparta

In het verleden heeft NEC zowel goede als slechte herinneringen aan wedstrijden tegen Sparta in de Goffert. In 2014 eindigde Sparta als 16e (!) in de toenmalig Jupiler League. Doordat Sparta in de eerste seizoenshelft een Periodetitel won (eigenlijk werd die niet eens gewonnen, maar goed), mocht Sparta meedoen om de play-offs voor promotie/degradatie. Eerst werd afgerekend met FC Eindhoven (thuis 1-1, uit 0-2) om vervolgens NEC te treffen. NEC ontsnapte miraculeus aan de laatste plaats door een 2-2 gelijkspel uit bij Ajax. Sparta – NEC werd in twee helften op twee verschillende dagen afgewerkt, waar Sparta met een voorsprong naar Nijmegen ging door een doelpunt van Nourdin Boukhari.

In Nijmegen ging het voor NEC helemaal mis. Bij rust stond Sparta met 0-3 voor. Doelpunten van Roald van Hout, Mimoun Mahi en Steef Nieuwendaal. De Goffert liep voor rust al leeg. Ryan Koolwijk maakte in de tweede helft nog de aansluitingstreffer, maar het mocht niet baten. Nijmegen was woest. Stoelen vlogen op het veld, de kleedkamer werd bestormd en NEC was in rouw.

Een jaar later was het feest in Nijmegen. NEC werd kampioen tegen Sparta en promoveerde direct naar de eredivisie, terwijl Sparta dat seizoen teleurstellend 8e eindigde zonder play-offs om promotie.

Historie

De onderlinge confrontaties in de Goffert is licht in het voordeel van de Nijmegenaren. Sparta verloor in de eredivisie 14 keer in Nijmegen. Slechts 8 keer wist Sparta de volle buit mee naar Rotterdam te nemen. De laatste keer was in 2017. Onder toenmalig trainer Alex Pastoor voetbalde Sparta goed in Nijmegen en wist het door een doelpunt van Paco van Moorsel de winst binnen te slepen. Leuk feitje: Ivan Calero stond toen in de basis. Kennen we die nog?

Blessures en schorsingen

NEC kent weinig personele problemen in aanloop van de wedstrijd. Bram Nuytinck heeft nog last van een liesblessure en doet niet mee. Bas Dost ligt er al langer uit door hartproblemen. Verder heeft NEC geen last van schorsingen.

Vermoedelijke opstelling NEC: Cillessen, Van Rooij, Sandler, Verdonk, Baas, Hoedemakers, Proper, Sano, Chery, Hansen, Ogawa.

Sparta Rotterdam

Zoals eerder benoemd is de druk wat weggevallen voor Jeroen Rijsdijk. Het is alleen de vraag hoe dit zich zal verhouden de aankomende wedstrijden. Sparta is na deze opluchting dus gebrand om voorop in de strijd te gaan. De magere doelstelling van plek 11 wordt nog behouden, maar het is te hopen dat Sparta toch wat ambitieuzer is.

Dat Lauritsen weer terug is, wordt zeker gezien als een meevaller. Zijn aandeel was in de wedstrijd tegen Excelsior direct aantoonbaar. Met twee doelpunten en een assist is hij VI’s Speler van de week becijferd met een 9.

Oud-Spartanen staan bekend om vaak te scoren tegen Sparta wanneer zij elkaar weer treffen. De kans dat dit gebeurd is uiterst klein. Tenzij Rogier Meijer besluit om derde doelman Rijk Janse in te laten vallen en mee te laten gaan met corners. Bij Sparta staan geen spelers met een Nijmeegse verleden.

Selectie

Sparta’s personele problemen zijn de afgelopen weken steeds minder geworden. De selectie is nagenoeg helemaal fit, alleen Neghli maakte enkele weken geleden een te vroeg rentree, waardoor hij nu niet beschikbaar is. Verder moet Sparta het doen zonder Jonathan de Guzman. Eén van de aanslag voorbereiders was De Guzman vorige week, waardoor hij zijn vijfde gele kaart van het seizoen ontving. Hij is geschorst.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Olij, Bakari, Vriends, Eerdhuijzen, Van der Kust, Metinho, Kitolano, Clement, Verschueren, Saito, Lauritsen.

Abonneer
Abonneren op
400 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties