Tegen PSV zagen we een uitstekend Sparta. Het verlies van twee punten deed echter beste effe pijn. Zou onze club in Heerenveen wel kunnen stunten en drie punten naar Rotterdam mee kunnen nemen? Het zou een unicum zijn. Onze club won namelijk nog nooit een competitiewedstrijd in Heerenveen.


SC Heerenveen – Sparta Rotterdam, 9 november 2019, aanvang 18:30 uur. Joey Kooij is de fluitist van dienst. Terry Hoekstra en Nicky Siebert zijn de vlaggende mannen. Het heerschap Luca Cantineau is de vierde official. Dan hebben we nog Richard Martens. Hij mag achter het scherm in Zeist plaats nemen en de rol als VAR op zich nemen. Hij wordt geassisteerd door de AVAR. En dat is dit keer Richard Polman. Richard is dolblij met deze eer. We hebben uiteraard geprobeerd Richard te bereiken, maar hij had na alle internationale aandacht voor deze uitverkiezing helaas geen tijd meer om ITWM te woord staan.

Er zullen zo’n 250 Spartanen aanwezig zijn in het uitvak.


Heerenveen in redelijke vorm, Sparta op zoek naar meer punten

Heerenveen begon het seizoen slecht, maar begint langzaam maar zeker op stoom te raken. De Friezen hebben al weken niet verloren. Het team van trainer Johnny Jansen bezet plek 7, met achttien punten uit twaalf duels. Sparta volgt op twee punten. De wiskundigen onder de lezers hebben het dus al door: wint ons cluppie, dan ….hop, hop, hop….hoppen we op de ranglijst zo over de Friezen heen.

Heerenveen draait dus best aardig. Ok, het Friese ploegje verloor de laatste 2 weken wel teleurstellend punten (na gelijke spelen Groningen en ADO), maar dat kan gebeuren. Daarvoor wonnen ze een aantal maal knap (thuis van AZ en Zwolle, uit van VVV en ook met het gelijke spel tegen Utrecht was weinig mis). Sparta kan de borst dus natmaken. Tegelijkertijd: kansloos zijn we zeker niet. Sparta was immers 70 minuten lang de betere ploeg in Groningen – maar verloor uiteindelijk toch. Sparta gaf immers nauwelijks een kans weg tegen Utrecht – maar verloor uiteindelijk toch. Sparta was immers de betere tegen PSV – maar verloor uiteindelijk toch 2 punten. Lex Immers zou blij zijn met deze voorbeschouwing.

De ploeg van Henk Fraser krijgt nog steeds veel complimenten, maar het zou wel erg lekker zijn als dit weer eens gepaard gaat met een onvervalste driepunter (en ok, objectief bezien zou een punt in Heerenveen natuurlijk al prima zijn).


Stevige schoenen die de weelde kunnen dragen

Enkele weken geleden -voor Groningen uit- was Bryan Smeets de gevierde man. Complimenten van supporters, rapportages met Smeets op Rijnmond en in het Algemeen Dagblad -over voetbal, wijn, Rotterdam en zijn privé leven-, positieve recensies in tal van voetbalprogramma’s. Smeets was hot. Toeval of niet, maar na alle media-aandacht volgde een lastige periode hem. In Groningen zakte Smeets door een ondergrens. Hij voetbalde erg slecht en miste een cruciale penalty door de strapschop ontzettend zwak in te schieten. Smeets was geblesseerd tegen Utrecht en Volendam en voetbalde tegen PSV gelukkig wel weer uitstekend, maar hij was ook op negatieve wijze betrokken bij de twee doelpunten van PSV. Dat kan allemaal gebeuren, want laten we duidelijk zijn: iedereen bij Sparta is nog steeds zeer blij met hem! Maar de landelijke Smeets-hype is wel een beetje voorbij. En dat is goed voor Sparta, want al die aandacht gaat onbewust toch ergens ‘onder de huid’ zitten. En zo kan Smeets zich weer voor de volle 100 % op Sparta richten. Perfect. ‘Een Smeets’ die volledig geconcentreerd op het veld rondloopt is ten slotte een prima speler voor Sparta en vaak een genot om naar te kijken.

Momenteel is het Ragnar Ache die volop in de aandacht staat. Hij is jong, de metingen van het wetenschappelijk bureau van ITWM geven aan dat hij het hoogste springt van de hele eredivisie,hij werkt hard, gaat steeds beter meevoetballen en was in de laatste 6 competitieduels 5 keer bij een doelpunt betrokken (3 doelpunten en 2 assists). Eigenlijk dus best logisch dat hij is opgeroepen voor Jong Duitsland. En laten we eerlijk zijn, ook de aandacht die hieruit voortvloeit ‘doet’ wat met een speler en de wereld om hem heen. Veel mensen die hem opeens weten te bereiken. Rijnmond en het Algemeen Dagblad die verzoeken indienen om hem te mogen interviewen. De Duitse pers probeert erachter te komen wie die gozer eigenlijk is. Mooi toch!? Maar ook nieuw voor Ache. We zijn erg benieuwd hoe de spits er mee omgaat. Hopelijk staat hij in figuurlijk stevige schoenen en legt hij in Heerenveen een mooie prestatie op de mat.


Historie

Sparta won nog nooit in Heerenveen. Er waren in 17 wedstrijden, maar liefst 11 nederlagen, 6 gelijke spelen en dus 0 overwinningen. Tegen geen enkele andere ploeg speelden de Friezen zoveel Eredivisie-thuisduels zonder er één te verliezen. Zou mooi zijn als dat vandaag eens doorbroken zou kunnen worden!

Meest bijzondere pot was het gelijke spel van Sparta in Heerenveen uit 1999 (uit de oude doos!), diep in de maand mei, waardoor Sparta niet meer rechtstreeks kon degraderen. Heerenveen speelde nergens meer voor en Sparta had nog een punt nodig. Riemer van der Velde -en met name zijn vrouw- hadden sympathie voor Sparta. De gebroeders De Nooijer speelden bij Heerenveen en hadden in de kleedkamer duidelijk gemaakt dat deze wedstrijd niet gewonnen moest worden. De wedstrijd stevende af op een bloedeloze 0-0 totdat één of andere buitenlandse spits van Heerenveen uit het niets op de lat schoot. Vrijwel direct daarna werd hij gewisseld. Ook Foppe de Haan had de geest van de wedstrijd door. De wedstrijd eindigde in 0-0. Tot tevredenheid van alle Spartanen, de gebroeders De Nooijer, Riemer van der Velde en zijn vrouw.Heerenveen

Bij Heerenveen was Mitchell van Bergen vorige week nog geblesseerd, maar hij is weer fit en de vleugelaanvaller zal naar verwachting in de basis starten. Alen Halilovic mag in dat geval weer op de bank plaats nemen. Joey Veerman is een twijfelgeval, hij verliet de training gisteren wat eerder, maar de verwachting is dat hij gewoon zal spelen. Heerenveen trainer Johnny Jansen zal Warner Hahn, die de jeugdopleiding bij Sparta doorliep, in de basis laten starten en ook ex-Spartaan Sherel Floranus zal bij de Friezen mogen beginnen.

Vermoedelijke opstelling SC Heerenveen: Hahn, Van Rhijn, Dresevic, Botman, Floranus, Kongolo, Faik, Veerman, Van Bergen, Odgaard, Ejuke


Sparta

Alberto is nog steeds geblesseerd. Het is de laatste wedstrijd waarvoor Tim Coremans geschorst is. Harush begon tegen Utrecht redelijk, maar kwam in die wedstrijd niet zeer overtuigend over en veroorzaakte een penalty. Tegen Volendam en PSV keepte Harush echter uitstekend en was de overtuiging er ook. Fraser vindt dat alle keepers goed trainen en geeft aan dat de prestaties in wedstrijden de doorslag zullen geven bij de keuze wie er eerste keeper wordt. Als Harush in Heerenveen weer een goede wedstrijd speelt, lijkt hij voorlopig de eerste keeper te worden en zal Coremans in de spreekwoordelijke wachtkamer plaats moeten nemen. Voor zowel Coremans als Harush dus een extra spannend potje vandaag.

Het wringt met name een beetje op de Sparta bank. De zaakwaarnemer van Lars Veldwijk heeft onlangs aan Henk van Stee aangegeven dat als Veldwijk niet meer uitzicht op een basisplek krijgt, de spits in de winterstop liever verkast. Henk van Stee heeft daarop aangegeven dat hij alleen wil meewerken aan een vertrek van Veldwijk als dit in het belang van Sparta is.

Als Dervisoglu in de winterstop daadwerkelijk naar Brentford vertrekt zal Henk van Stee dan ook vrijwel zeker niet meewerken aan een vertrek van Veldwijk – volgens het Algemeen Dagblad overigens de best betaalde Sparta speler. Maar ook als Dervisoglu blijft, zal Sparta Veldwijk niet zomaar laten gaan. Dan moet er -ook in de winterstop- een goed bedrag tegenover staat. Het is de vraag hoe Veldwijk met deze boodschap van Van Stee omgaat. Kan hij de motivatie vinden om iedere invalbeurt scherp te zijn? Want dat lukt niet altijd. Soms oogt hij bij invalbeurt gedreven en Veldwijk is gelukkig ook al betrokken geweest bij enkele belangrijke doelpunten. Maar andere keren laat zijn houding op het veld simpelweg te wensen over.
Voor Fraser is Veldwijk wel een belangrijke speler. Weliswaar geen vaste basisspeler, maar met een basisplaats in de beker en met speelminuten in 11 van de 12 competitiewedstrijden doet Fraser vrijwel iedere wedstrijd een beroep op Veldwijk. Er is dan ook een grote kans dat we hem ook in Friesland weer zien acteren. Maarrrrrr niet in de basis, want er is eigenlijk geen twijfel welke 11 mannen er bij Sparta zullen starten.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Harush, Abels, Mattheij, Vriends, Faye, Harroui, Smeets, Auassar, Rayhi, Ache, Dervisoglu

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties