Er staat een derby op het programma in de eredivisie. De enige echte derby in de eredivisie. De stadsderby tussen Sparta Rotterdam en een voetbalvereniging ten zuiden van de Maas. Toch ontbreekt de derbysfeer. In de eerste plaats omdat er geen Spartaanse supporters naar de wedstrijd mogen. Maar zeker ook omdat ze bij Feyenoord wedstrijden tegen Sparta sinds een halve eeuw niet meer als iets bijzonders beschouwen. En ook omdat we bij Sparta momenteel andere zaken aan ons hoofd hebben dan de rivaliteit met de zuiderburen.

Duiventil

De laatste tijd is het alles behalve rustig bij Sparta. Het Kasteel is een duiventil. Technisch directeurs, bestuursleden, verdedigers en aanvallers, keepers, trainers. Ze komen, ze gaan, ze kondigen aan te komen of te gaan. Vele euro’s stromen binnen en worden weer besteed. Feyenoord – Sparta is de eerste wedstrijd na het sluiten van de winterse transferperiode én de eerste wedstrijd na het aangekondigde afscheid van Henk Fraser.

Over die transferperiode. Sparta’s nieuwe TD Gerard Nijkamp heeft niet stil gezeten sinds hij in december het Kasteel binnenstapte. Osman, Goudmijn, Emegha en Smeets vertrokken uit Spangen. Daarmee verliest Sparta een supersub met potentie en drie spelers die dit seizoen niet brachten wat we van ze verwachtten. Daarvoor kregen we Dalmau, Namli, Verschueren, de Kamps en Durmisi in de plaats. Op papier is Sparta sterker geworden. Nu nog op gras cq. plastic.

Slappe hap

Scheidend hoofdtrainer Henk Fraser mag bewijzen dat hij nog geïnspireerd en bekwaam is en moet met de nieuwe ingrediënten een smakelijk maaltje fabriceren. In de vorige competitieronde tegen Utrecht mislukte dat en smaakte het Spartaanse diner nergens naar. Slappe hap à la Henk. Met de telkens teleurstellende Vito van Crooij als opkomende vleugelverdediger. Of wingback, zo u wilt. De meest opmerkelijke move van Fraser was echter het passeren van vaste aanvoerder Auassar ten gunste van nieuwkomer Joeri de Kamps. Blijkbaar moest de hiërarchie binnen de selectie op worden geschut.

Ten opzichte van de wedstrijd tegen Utrecht heeft Sparta de beschikking over Verschueren en Durmisi. Ook is onze favoriete sluitpost Maduke Okoye teruggekeerd uit het zonnige Kameroen waar hij met Nigeria speelde om de Afrika Cup. Op linksback hebben we met Durmisi een derde optie erbij. Pinto ging eerst weg en toen toch niet. Het is de vraag wat dat betekent voor de positie van de doorgaans goed spelende Luxemburgse back.

Copy-paste

Kortom: het is nog niet zo eenvoudig om voor deze voorbeschouwing de verwachte opstelling van Sparta te produceren. Het vertrouwde concept van uw voorbeschouwert van dienst (copy-paste van vorige ronde) werkt in ieder geval niet. We wagen toch een poging:

Vermoedelijke opstelling Sparta:  Okoye; Van Crooij, Vriends, Auassar, Beugelsdijk, Durmisi, Abels, Verschueren, Namli, Thy, Dalmau.

Het vertrouwde concept voor de vermoedelijke opstelling van de tegenstander is copy-paste van een internetsite die die tegenstander volgt. Deze keer is dat fr12.nl:

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Bijlow; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Aursnes, Til, Kökcü; Jahanbakhsh, Linssen, Sinisterra

Publiek en Jansen

Wat valt er nog meer te melden over Feyenoord – Sparta? Ten eerste dat er weer publiek naar het stadion  mag. Net als bij de vorige versoepeling van de coronamaatregelen moet Sparta direct na de versoepeling naar een deels gevulde Kuip. 15.000 zuiderlingen mogen naar het stadion. Uitsupporters zijn niet toegestaan, want dan zijn er teveel  reisbewegingen. Bij een stadsderby… Tuurlijk.. En dan hebben we het maar niet over spandoeken waarop Feyenoord gegroet wordt uit oorden als Dokkum en Elst.

Dan is Wim Jansen overleden. Jansen, die een zus had die in een café in het centrum van Wuppertal achter de toog stond, was op Zuid jarenlang middenvelder en (later) trainer. Ter ere van Wim Jansen wordt dit weekend tijdens alle eredivisiewedstrijden een minuut geapplaudisseerd. Dat hij in vrede moge rusten.

Praktische informatie

De wedstrijd begint zondag vroeg om 12.15 uur en wordt tegelijkertijd gespeeld met het rodelen, schansspringen en het freestyle skiën over (verrekte) moguls in Peking. De Olympische Winterspelen worden uitgezonden op Nederland 1, Feyenoord – Sparta op ESPN en Radio Rijnmond. Scheids is Gözübüyük, assistenten zijn Van Zuilen en Balder, official 4 is heerschap Kooij, VAR is Van den Kerkhof en AVAR is overbodig Bluemink.

Ten slotte: mocht een speler, lid van de technische staf of iemand anders met directe contacten met de spelers deze voorbeschouwing tot het einde lezen: Feyenoord – Sparta voelt misschien niet als een derby, het is er weldegelijk één. Het is een heel belangrijke wedstrijd. Het is dé kans om dit ‘new and improved’ Sparta de impuls te geven die onze degradatiezorgen moet laten verdwijnen. En op individueel niveau: het is dé gelegenheid om een legende op het Kasteel te worden. Vraag maar aan die ene assistent van Henk Fraser.

Abonneer
Abonneren op
388 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties