De bal gaat weer rollen. Om het echie. Een nieuw eredivisieseizoen is inmiddels afgetrapt en Sparta mag weer mee doen met de grote jongens. Emmen, RKC, Fortuna Sittard, dat werk. En Feyenoord. Want Sparta mag meteen aan de bak. De eerste wedstrijd van het seizoen 2019-2020 is de enige echte stadsderby van Nederland en dat dan nog uit ook. Welke Spartaan treedt na ruim 19 jaar in de voetsporen van Nourdin Boukhari en schiet Sparta in de Kuip naar een overwinning? ITWM beschouwt voor.

1000+

Feyenoord – Sparta. De aftrap is op zondag 4 augustus om 14:30 uur. Theater van dienst is de Kuip. In de bezoekersvakken is ruimte voor 1166 Spartanen. Ondanks dat de vakantieperiode nog in volle gang is, wagen minstens 1150 Spartanen de oversteek naar de linker maasoever. Een imposant aantal. De tijden dat Spartanen principieel op de rechteroever bleven en de derby op Zuid meden liggen blijkbaar achter ons. Wie nog mee wil kan kaarten kopen op www.spartakaartje.nl, maar moet wel mee met de vrijwillige buscombi; de eigen-vervoer-kaartjes zijn uitverkocht. Wie toch nog met eigen vervoer wil kan terecht bij de verkoopkanalen van de tegenstander.

De Avaren

Met de promotie naar de eredivisie krijgt Sparta voortaan niet meer te maken met een arbitraal trio en zelfs niet met een arbitraal kwartet, maar met een heus arbitraal sextet. Want een potje voetbal in goede banen leiden is geen kinderspel, daar zijn zes volwassen kerels voor nodig. Om te beginnen de scheidsrechter, dat is zondag Danny Makkelie. De scheids heeft twee assistent scheidsen, elk met ieder één vlag. Die eer is zondag voor meneer Diks en meneer Steegstra. Official nummer vier is het heerschap Dieperink. Maar wacht, er is meer, zouden ze bij Telsell zeggen. Er zijn ook nog een VAR en een AVAR. Dat laatste staat voor de Assistent Video Assistant Referee en mag niet worden verward met de Avaren, een inheems etnische bevolkingsgroep in de Noordoost Kaukasus. Meneer Kamphuis heeft zondag VAR-dienst en hij wordt geholpen door de heer Bluemink.

28 mei

We gaan even terug naar dinsdag 28 mei. Of eigenlijk de vroege ochtend van woensdag 29 mei. In licht beschonken en zwaar euforische toestand fietste uw voorbeschouwer van dienst die dag huiswaarts na het promotiefeestje. Niet lang daarvoor had Sparta gewonnen van De Graafschap en zo de terugkeer naar de eredivisie uit het vuur gesleept. Dat was een seizoen lang alles behalve van zelf gegaan en tot halverwege de tweede helft van de terugwedstrijd tegen De Graafschap leek een succesvolle ontknoping ver weg, maar onder de streep telt alleen het resultaat en dat resultaat was promotie. Dat werd in stijl gevierd. Eerst op de Vijverberg, toen in de bussen terug en daarna op het Kasteel. Op te terugweg van het Kasteel nam uw voorbeschouwer plaats op een bankje aan de Maas om de zon boven Rotterdam op te zien komen en om alvast even te dromen over het seizoen dat zou komen, maar nog ver weg leek.

Sinds 28 mei is er genoeg gebeurd. Henk van Stee pakte zijn rolodex en haalde Bryan Smeets, Jurgen Mattheij, Khalid Karami, Dante Rigo en Ariel Harush naar het Kasteel. Ook werd de vorig seizoen gehuurde Laros Duarte ingelijfd. Tegenover de komst van deze Kasteelheren staat het vertrek van genoeg spelers (Breinburg, Wijnaldum, Drenthe, Saksela, Kortsmit), maar van alle in de play-offs belangrijke spelers moest Sparta alleen Fankaty Dabo laten gaan.

Oefenen

Aldoende kon Henk Fraser met een stabiele basis beginnen aan de oefencampagne. Of het daaraan ligt is de vraag, maar de behaalde resultaten bieden de Spartanen hoop. Van Maccabi Tel Aviv werd nog verloren, maar Willem II, NAC, Den Bosch en Groningen werden overtuigend verslagen. Fraser repte over meerdere mogelijke goed functionerende elftallen en meldde dat het nog lastig wordt te kiezen wie hij op moet stellen. Een luxeprobleem.

Dan Feyenoord. Daar ging het oefenen minder lekker. Van Dordrecht en Darmstadt werd nipt gewonnen, Angers hield Feyenoord op een gelijkspel en Salzburg, Panathinaikos en Southampton waren duidelijk beter dan de Zuid-Rotterdammers. Het draait nog niet lekker met het elftal van de nieuwe trainer Jaap Stam. Hoe pakt dat voor Sparta uit? Feyenoord zal niet overlopen van zelfvertrouwen, maar heeft voor het thuispubliek ook iets recht te zetten. De optimisten onder de Spartanen ruiken kans op de eerste overwinning van Sparta in de Kuip sinds 26 maart 2000. (https://www.youtube.com/watch?v=zAQx34B8iEI).

Feyenoord

Onze zuiderburen haalden hun voornaamste nieuwe spelers uit de categorie luxe occasions-met-schade. Zullen Leroy Fer en Luciano Narsingh het niveau weer halen dat ze ooit een lucratieve transfer uit Nederland opleverde? Zolang ze dat zondag niet doen, zal dat ons verder aan onze Spartaanse reet roesten. Wie spelen er zondag verder in een half rood, half wit shirt? Wellicht de volgende namen:

Vermeer; St. Juste, Botteghin, Van der Heijden, Haps; Fer, Kökcu, Burger; Berghuis, Vente, Narsingh

Sparta

Wie wordt de opvolger van Nourdin Boukhari? Wie schiet de winnende achter de keeper van Feyenoord? Wie brengt de meer dan 1000 Spartanen in het uitvak in extase en brengt de rest van de Kuip tot stilte? Wie wordt voor de eeuwigheid een Spartaanse held? Wordt het Lars Veldwijk, onze bonkige goalgetter? Wordt het Ragnar Ache, onze even potige als atletische scorende spits? Of supertalent Halil Dervisoglu, die ondanks interesse van zo ongeveer elke Turkse club nog steeds Spartaan is? Of Mohamed Rayhi, met een bekeken schot vanaf de rand zestien? Smeets, voor een geweldig debuut? Auassar, koppend uit een corner? Het mag allemaal. Het kan allemaal. Sparta, laat ons juichen!

Harush; Abels, Mattheij, Auassar, Faye; Harraoui, Rayhi, Deroy Duarte; Smeets; Veldwijk, Dervisoglu

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties