Logo Europa Conference League

En wie had dat gedacht, dat we deze voorbeschouwing zouden moeten schrijven? Daar waar de kenners aan het begin van het seizoen dachten dat Sparta het vege lijf zou moeten redden leverde Sparta een wereldprestaties door zich afgelopen zondag te plaatsen voor de play-offs die bij winst recht geven op het spelen van Europees voetbal in de Conference League. En vanavond is het zover, om 21:00 uur begint het toetje waar heel Rotterdam naar uitkijkt. En niet zo vreemd, want de wedstrijd van vanavond is ene heuse derby geworden. Sparta treedt aan in de Kuip tegen de eeuwige stoorzender uit Zuid die luistert naar de naam Feyenoord.

Kuipvrees

Een wedstrijd in de Kuip stond nog niet heel lang geleden in het teken van een onterechte angst. Zowel supporters als spelers leden jaren lang aan een soort niet verklaarbare stoornis die Kuipvrees heette. In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw gingen we bijna altijd op ons bek in het grote stadion en de jaren daarna brachten ook niet zoveel goeds. Feyenoord was een echte angstgegner voor Sparta en tel daarbij op dat de successen wel op Zuid gevierd werden en niet op ons Kasteel deed veel Spartanen de moed in schoenen zakken. Er zijn wedstrijden geweest dat de uitsupport net op twee handen te tellen viel. Echte Spartanen gingen alleen naar de Kuip als die in brand stond. Als we Europees speelde, tegen Ajax of in een bekerfinale uitkwamen was de angst overigens grotendeels verdwenen. Maar zie de nieuwe generatie Spartanen. Zij hebben maling aan die oude sentimenten en halve waarheden en togen massaal naar de Kuip om: 1. Schijt te hebben aan de status van het Legioen 2. Sparta naar een prestatie te schreeuwen. En als het dan een keer fout gaat en we staan 4-0 achter, dan nog overstemt het volle uitvak het zo beruchte legioen van havenarbeiders, schorremorrie en provincialen uit de Zuidelijke periferie van Rotterdam. De laatste twee seizoenen won Sparta bovendien ook nog eens bijna in de Kuip en kwam de club, waar miljoenen uitgegeven worden aan een vooronderzoek van 10 jaar naar de bouw van een nieuw stadion, met de schrik vrij. Hoe mooi zou het zijn als dat vanavond niet gebeurd en Sparta het de voormalige top 3-club niet toestaat Europa in te gaan.

Competitievervalsing of niet zeuren?

Bij Feyenoord-Sparta mogen er alleen Feyenoord supporters in het stadion zijn. 6.500 fans van de stadionclub zullen hier blij mee zijn. De stemming over dit onderwerp onder de Sparta supporters is een stuk minder uitgelaten. Supporters van twee clubs toegang geven was te lastig te organiseren en werd niet okay bevonden door de KNVB. Daarmee heeft Feyenoord een heus thuisvoordeel omdat we allemaal weten dat Sparta uitermate goed presteert in lege stadions en dit vanavond niet het geval zal zijn. Aan de andere kant is het zoals Henk Fraser in zijn interview aan Rijnmond aangaf ook al een keer in het voordeel van Sparta geweest toen we tegen VVV uitkwamen. Met twee thuiswedstrijden met publiek dit seizoen heeft Sparta sowieso niet te klagen gehad. En verder was dit bij aanvang van de competitie bekend. Een wedstrijd, waarbij de hoogst geklasseerde club nu eenmaal thuis speelt. Verder is het ook wel eens goed te zien hoe weerbaar onze spelers zullen zijn in een Kuip waar fans zitten die zich tegen onze krijgers gaan keren. Voor Sven Mijnans zal het de eerste keer zijn dat hij de huid vol gescholden zal worden. Al met al kunnen we heel lastig gaan doen en gaan klagen, maar laten we als Spartanen vooral trots zijn op wat we al bereikt hebben en met al onze telepathische vermogens morgenavond de wedstrijd meditatief gaan beïnvloeden zodat deze in het voordeel van Sparta kantelt. Verdere energie er aan besteden heeft weinig zin.

Advocaat en Feyenoord

Dick Advocaat zou ons in seizoen 2017-18 op voordracht van Hugo Borst komen redden. Deed die niet, hij redde helemaal niemand op Spangen. Hugo Borst overwoog nog om een boek te schrijven met de titel “Waarom ik zo van Sparta hou, maar mijzelf nu haat”, maar die uitgave bleef wijselijk uit. Dick Advocaat had geen fijne tijd gehad, ook Lydia van de administratie kon hem na de degradatie niet meer opvrolijken. Dick Advocaat had toen hij aan de klus begon nog gesteld dat het elftal van Sparta dood was. Iets was dood is weer levend maken. ja, dat lukt zelfs Advocaat niet. Maar uiteindelijk is er voor Dick altijd weer een nieuwe uitdaging en na 3 maanden Jaap Stam op de Linker Maasoever was men toe aan iemand die een dood elftal kon laten herrijzen. En wat Advocaat op Spangen niet lukte (zou het iets met budget te maken hebben gehad) lukte hem wel op Zuid. Samen met de hulp van drie andere voormalige Spartaanse voodoo-beoefenaars (de Wolf, van Noortwijk en Pot) deed Advocaat de morsdode spelers weer tot leven komen. Uiteraard vinden wij als bewoners van de goede kant van de Maas de buurten op Zuid al behoorlijk creepy, maar een Zombie elftal is wel de overtreffende trap, die de stad op Zuid er niet beter op maakt. Maar goed, dood is dood, en de wederopstanding ging over lijken. Daar waar Advocaat het vorig seizoen zo goed deed, is dit seizoen een hel op aarde. Het botst met iedereen in het elftal en met aanvoerder Steven Berghuis nog het meest. Oldschool tegen Newschool of zoiets. Grote koptelefoons met hiphop vs. een gehoorapparaat… het zal allemaal wel. Uiteraard zijn wij Spartanen niet haatdragend, maar we gunnen Dick morgen absoluut een treurig einde van zijn trainerscarrière welke onze degradatie een beetje compenseert. Zeker omdat die zich al keer op keer uitlaat over hoe de finale voor Feyenoord zal verlopen…

Is de tegenstander gevaarlijk?

Ja, daar hoeven we niet moeilijk over te doen. Individueel heeft Feyenoord absoluut meer in huis dan Sparta. Ze herbergen prima keepers, solide verdedigers, uitstekende middenvelders, scorende aanvallers en een speler die in zijn eentje het verschil kan maken: Steven Berghuis. Maar wat Feyenoord minder heeft dan Sparta is de teamspirit en het tribale van een team vol krijgers. Ze zijn minder gemeen en ook aan hardheid kunnen ze iets van Sparta opsteken. Het zal een interessante strijd gaan worden daar in de Kuip.

Hoe staat het met Sparta?

Op het moment van schrijven weten we nog niet hoe fit alle spelers van Sparta zijn? Met name de linksbackpositie geeft de nodige kopzorgen. Meijers viel zondag uit met een hamstringblessure, maar er zal alles aan gedaan worden om de in de vorm zijnde speler toch nog aan de wedstrijd mee te laten doen. Laros en Pinto zijn ook nog vraagtekens. Zijn zij op tijd klaar voor de strijd? En Burger, ook hij viel uit afgelopen zondag met een blessure, waarvan hijzelf aangaf dat hij vermoedde op tijd klaar te zullen zijn om te bewijzen dat zijn werkgever hem volgend seizoen weer in de selectie moet opnemen. Al met al is het heel lastig een goede voorspelling van de opstelling te maken. Vergeef ons dan ook als we er opeens op 3 plaatsen naast zitten.
Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Fortes, Auassar, Smeets, Harroui, Mijnans, Thy, Engels

Leiding

De derby begint om 21:00 uur en is te zien op ESPN. De man die de wedstrijd zal leiden is Jochem Kamphuis. De hulpjes van hem die de vlag hanteren zijn Mario Diks en Dave Goossens. Het heerschap dat er op toe moet zien dat de kleine generaal zich niet te druk maakt is Joey Kooij. Rob Diepering neemt in Zeist als chef VAR plaats achter de monitors waarbij geholpen wordt door assistentchef VAR Erwin Zeistra.

Sparta veel succes

Samen met alle Spartanen bidt de redactie van ITWM vanuit het rood-witte hart tot de voetbalgoden om tot een mooi resultaat voor onze club te komen. Uiteraard hopen wij dat de voetbalgoden ons maar gunstig gezind mogen zijn. SUCCES SPARTA!

Abonneer
Abonneren op
394 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties