FC Utrecht – Sparta was het laatste duel voordat de eredivisie vorig seizoen beëindigd werd. Bijna een jaar later staat de wedstrijd weer op het programma. Ditmaal in een totaal andere setting. Geen publiek. En Sparta en Utrecht zijn opeens concurrenten van elkaar. De ploeg die wint, kan omhoog kijken en behoudt zicht op play-offs voor Europees voetbal. Voor Utrecht is dat een teleurstellende uitgangspositie. Voor Sparta is dit maar weer eens een bevestiging dat het seizoen tot nu toe uitstekend verloopt.

Leidinginfo

FC Utrecht – Sparta, zondag 24 januari 2021, aanvang 14:30 uur. Serdar Gözübüyük is aangesteld als scheidsrechter. Joost van Zuilen en Rogier Honig vlaggen. Vierde man is het heerschap Jesse Rozendal. Erwin Blank is de VAR en Freek Vandeursen heeft de eer de AVAR te zijn.

Handen wassen Spartanen!

Vorig seizoen eindigde de competitie voortijdig met de wedstrijd FC Utrecht – Sparta. Terugkijkend het een lachwekkend tafereel. Honderden Spartanen waren in het uitvak aanwezig. Er werd al aardig wat gesproken over Corona, dat via Italië inmiddels ook de rest van Europa bereikt had. Er werden in Utrecht maatregelen genomen, die er vooral op neer kwamen: handen wassen! Bij de plees hingen briefjes om goed je handen te wassen. En dat deed iedereen braaf. Er stonden rijen voor de wastafels, er was onder Spartanen duidelijk bereidheid om mee te werken aan tegen gaan van de verspreiding van het nog niet zo heel bekende virus.

FC Utrecht was wel zo ‘verstandig’ geweest het bovenste deel van het uitvak af te sluiten. Dat scheelt in de schoonmaakkosten. Er werd stevig op gehandhaafd door Spartaanse stewards. Niet naar boven. Allemaal in het lage deel blijven. En dus stonden Spartanen als haringen in een ton op elkaar geplakt. Lekker snotteren met z’n allen. Verkoudheid, griep en -naar later bleek- een incidenteel coronavirusje erbij. Met z’n allen lekker hoestend, niezend, snotterend terug in bussen en auto’s naar Rotterdam. Maar we hadden gelukkig wel onze handen goed gewassen.

Strijd om een plek in het linkerrijtje

Inmiddels is het allemaal anders. Lege tribunes en een Nederlands vaccinatempo dat meer weg heeft van Michel Breuer dan Usain Bolt. Maar de druk om sneller te vaccineren zal toenemen als Sparta wint in Utrecht. Dan komt Europees voetbal in zicht. Het EK en de Olympische Spelen mogen best afgelast worden. Maar als Sparta Europa in gaat, moet het voetbalreizen weer noodzakelijk zijn. Het draagvlak daarvoor onder de Nederlandse bevolking is rond de 89 %, zo bleek vandaag uit het gezamenlijk onderzoek van Maurice de Hond en de opiniepanels van Eénvandaag, RTL Boulevard en Viruswaarheid. Het demissionair kabinet en het RIVM kijken dan ook met spanning naar de wedstrijd vandaag in De Galgenwaard.

Sparta is de nummer 9. FC Utrecht -dat dit seizoen de top 3 wilde gaan aanvallen- staat 10e. Toch is Sparta de onderhond. Maar dat zegt gelukkig niet alles. Onze club heeft PSV en Feyenoord al twee keer gehad en straks is ook de lastige uitwedstrijd tegen Utrecht alweer achter de rug. Natuurlijk, onze club moet altijd naar beneden kijken, zolang als ‘we’ niet 100 % veilig zijn. Maar Sparta won drie uitwedstrijden op rij. Waarom zou 1 of 3 punten in de Domstad niet mogelijk zijn? Het valt niet uit te sluiten dat we in het beste seizoen zitten sinds 1995/1996. In 2021 Europa in. In 2022 zal Sparta zich gaan ontpoppen als Leicester aan de Schie. Door de avondklok is er meer tijd om te dromen.

FC Utrecht

FC Utrecht draait voor Utrechtse begrippen een moeilijk seizoen. Van den Brom vertrok. Hake staat aan het roer. Er zijn hardnekkige geruchten dat Utrecht volgend seizoen Henk Fraser aan zich wil binden als trainer. We gaan het zien. Voorlopig draaien de Domstedelingen ook in 2021 niet al te best. Wel werd vorige week thuis gewonnen van Heracles (2-0), maar daarvoor verloor Utrecht van Vitesse (1-0) en speelde het gelijk tegen FC Groningen (2-2). Op papier heeft Utrecht een selectie waar de ploeg 5e of 6e mee zou moeten worden. Maar de plek in de middenmoot is gezien het vertoonde spel tot nu toe gewoon terecht.

Tegen Sparta mist Utrecht Elia, Bergström en doelman Paes. Toch kan Hake een op papier een uitstekend elftal opstellen. Met spelers als Ramselaar, Maher, Janssen, Overeem en Kerk is het eigenlijk te gek voor woorden dat Utrecht niet in het linkerrijtje staat. Oud-Spartaan Mahi begint naar verwachting op de bank bij de Domstedelingen.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht: Oelschlägel, Ter Avest, St. Jago, Willem Janssen, Warmerdam, Van Overeem, Maher, Van de Streek, Kerk, Dalmau, Ramselaar.

Sparta

Coremans is er uiteraard nog steeds niet bij. Bart Vriens, die in de jeugd van FC Utrecht speelde en Pinto ook niet. Onze trainert, die van 1986 tot 1988 als speler voor FC Utrecht uitkwam, kan wel weer beschikken over Smeets (die tegen PSV nog geblesseerd uitviel) en Harroui (die tegen PSV afwezig was). Fraser blijft hierdoor in alle linies veel keuzes houden. Met name Burger, Smeets, Mijnans en Engels zijn niet zeker gebleken van een plek bij de eerste 11 en ‘vechten’ om een basisplek. Abels keert naar verwachting terug in de basis.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Beugelsdijk, Heylen, Meijers, Mijnans, Auassar, Harroui, Smeets, D. Duarte, Thy

Abonneer
Abonneren op
273 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties