FC Utrecht - Sparta wordt vervroegd.

Leiding- en publiekinfo

FC Utrecht – Sparta, zondag 15 augustus 2021, aanvang 14:30 uur. Het duel tussen de Domstedelingen en Sparta staat onder leiding van Martin van den Kerkhof. De 37-jarige arbiter zal geassisteerd worden door Cristian Dobre en Rob van de Ven. Het heerschap Jesse Rozendal is de vierde man. Pol van Boekel is de VAR. Sjoerd Nanninga de assistent-VAR.

Utrecht – Sparta is een ontmoeting tussen de nummers 6 en 8 van het afgelopen seizoen en voor het eerst sinds 8 maart 2020 (ook toen bij Utrecht-uit) wordt Sparta weer eens gesteund door uitpubliek. De bijna  beschikbare 300 beschikbaar gestelde kaarten werden allemaal aan de man/ vrouw gebracht. Helaas waren er niet meer kaarten beschikbaar, en daarom zal het grote uitvak uitverkocht zijn en toen bij lange na niet vol zitten. Maar goed, mooi dat het weer kan!  

Staande ovatie voor zorgpersoneel

FC Utrecht heeft honderden medewerkers uit de zorg uitgenodigd die de wedstrijd zullen bijwonen. FC Utrecht roept op om voorafgaand aan de wedstrijd een minuut lang een staande ovatie te geven voor deze en andere medewerkers uit de zorg. Een mooi initiatief en vanuit het uitvak kan je natuurlijk meedoen. Ook thuis achter je beeldscherm kan je meeklappen, maar besef wel dat je eventuele huisgenoten je dan zullen aankijken of je nog wel helemaal goed bij je paasei bent.

Competitiestart met kansen; selectie zal nog wijzigen

We gaan dus weer beginnen! Waar Sparta vorig seizoen een op papier moeilijke start had en ook weinig punten pakte aan het begin van de competitie, heeft onze club nu een start waarin de punten gepakt moeten gaan worden. Utrecht-uit is op papier de meest lastige wedstrijd van de eerste 7 potten. Daarna volgen Heracles, Go Ahead, Fortuna, NEC, PEC en Cambuur. Kansen genoeg om de punten binnen te slepen, bij de top 5 te komen, onze concurrenten een dreun te verkopen, wekenlang als beste club van Rotterdam door het leven te geven, bij de winterstop al veilig te zijn, etc. etc. Het zijn allemaal uitspraken waar Henk & Henk van gruwelen. De doelstelling van Sparta is handhaven, aldus Henk en Henk. 16e worden en via de nacompetitie erin blijven, dan zou de doelstelling behaald zijn. Dat is wat magertjes. Mag het een onsje meer zijn?

Met zo’n programma aan het begin van de competitie is het zaak om er volledig klaar voor te zijn. Maar er zijn twijfels of Sparta wel ver genoeg is. Niet bij ons van ITWM. Wij denken aan 13 punten uit de eerste 7 wedstrijden. Minimaal. Maar de twijfels zijn er bij Henk Fraser. Hij gaf aan dat maar liefst 8 spelers in de voorbereiding bezig waren met privé zaken en transferperikelen. De trainer vergat even naar zichzelf te kijken, want hij was met zijn dubbelfunctie als assistent-bondscoach de meest besproken Spartaan van de transferperiode. 8 spelers en de trainer hadden in de voorbereiding dus niet de volledige focus. De laatste serieuze oefenpot kon helaas niet doorgaat en toen stond daar opeens als alternatief het VVCS elftal. Allemaal niet ideaal, maar ach, voorbereidingen zeggen helemaal niets, zo weet menig supporters inmiddels wel uit ervaring.

Belangrijker is misschien nog wel dat Fraser meent dat zijn selectie nog niet rond is. Hij wil er eigenlijk nog twee spelers bij en heeft duidelijk gemaakt dat het zaak is de selectie in de zomer rond te hebben en niet in de winterstop met allerlei spelers nog te moeten ‘herstellen’. Vorig seizoen verliep dat perfect. Fraser wil op herhaling. En daar heeft onze trainert een punt. En ook aanvoerder Auassar liet zich deze week duidelijk uit: “er is nog versterking nodig”.  Er zijn nog wat centen, dus er zal nog wel wat veranderen. Van Stee aast op één of twee augustus-buitenkansjes.

De wens van Fraser en Auassar over versterking gaat er vanuit dat Smeets en Harroui blijven. Beiden lonken nog steeds naar een transfer. Als één van de twee vertrekt, zullen er dus zelfs nog twee of drie spelers bijkomen. Vooral de kans dat Harroui voor 1 september een transfer zal maken blijft levensgroot. Er zijn clubs die interesse hebben. Harroui wil graag. En Sparta heeft de centen eigenlijk wel nodig. Volgend jaar zou Harroui immers gratis de deur uitlopen. Sparta wilde minimaal 2,5 miljoen voor Harroui vangen, maar naarmate de tijd verstrijkt komt Sparta wellicht onder druk te staan om genoegen te nemen met een lagere transfersom. Of zou Henk van Stee in staat zijn om ook Harroui zijn contract te verlengen, waar dan een hoger salaris en vermoedelijk een gelimiteerde transfersom voor de speler tegenover staat? Het lukte Van Stee ook met Okoye (en Mijnans en Emegha), dus wie weet…..het zou een stunt van jewelste zijn. Het worden nog 2 spannende weken op het spelersvlak.

Selectie op papier niet zwakker

Van Stee probeert om Burger en Meijers opnieuw te huren. Meijers wil wel, maar ADO wacht nog even af of de nieuwe eigenaar met centen gaat schuiven. Burger lijkt bij Feyenoord niet in aanmerking te komen voor een basisplek. Of Feyenoord hem wil verhuren en of hij zelf terug naar Sparta wil is niet bekend. Mochten beide spelers niet gehaald kunnen worden, dan is er nog financiële ruimte om één of twee andere spelers te huren. Toch lijkt de selectie op papier niet echt zwakker geworden. Mannen als Burger, Meijers, Deroy Duarte en Fortes zijn weliswaar vertrokken, maar dat waren geen vaste basisspelers. Met Jans, Goudmijn en Crooij zijn spelers teruggehaald die een gooi kunnen doen naar een basissplek. Al met al lijkt de selectie redelijk in evenwicht, al is deze nog wat smal. Maar zeker als Fraser zijn twee gewenste versterkingen nog krijgt is de geuite doelstelling van ‘handhaving’ wel erg voorzichtig te noemen. Natuurlijk mogen we niet direct opnieuw een 8e plek verwacht. Maar zorgeloos ergens tussen plek 8 en 13 bivakkeren is zeer realistisch.  

Historie

De eredivisie viert het 65-jarig bestaan. Utrecht – Sparta als openingspot is een kleine verwijzing naar dit jubileum. De eerste Eredivisie-wedstrijd van Sparta was uit bij DOS, de beste club uit de Domstad voordat de fusieclub FC Utrecht ontstond.

Utrecht – Sparta werd 41 keer gespeeld. Slechts 6 keer won Sparta. 15 keer eindigde het duel in een gelijkspel. 20 keer won Utrecht. De laatste keer won Sparta in 1997, das best lang geleden. De laatste 5 keer won Utrecht. Vorig jaar dachten we op 0-0 af te stevenen, maar scoorde Utrecht vlak voor tijd. Historisch bezien is dit dus niet een bijster fijne pot om te spelen. Maar goed, nieuwe ronde, nieuwe kansen.

FC Utrecht

Utrecht heeft een ontzettend ruime selectie. Henk Fraser zou er jaloers op zijn. En ook kwalitatief heeft Utrecht een betere groep spelers dan Sparta. Utrecht zal dit seizoen ongetwijfeld op plek 4, 5 of 6 gaan eindigen. Daarnaast heeft Utrecht vandaag het thuisvoordeel, dit keer (gelukkig) ook weer met publiek en dat maakt dat Sparta de welbekende onderhond is in dit duel. Tommy St. Jago, oud Spartaan Mimoun Mahi en Sander van der Streek ontbreken bij de Domstedelingen.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht: Paes, Ter Avest, Van der Maarel, Janssen, Warmerdam, Maher, Ramselaar, Timber, Kerk, Boussaid, Douvikas

Sparta

Beugelsdijk is geblesseerd en Reda Kharchouch is helaas net als aan het begin van vorig seizoen wat langduriger uit de roulatie. Fraser heeft aardig wat keuzes om de boel op te vangen. Auassar naar achteren en Laros Duarte op het middenveld zou bijvoorbeeld een optie zijn. Maar onze trainer lijkt te kiezen voor het duo Vriends / Heylen achterin. Op basis van de voorbereiding mogen we wel concluderen dat Mijnans voorlopig op de bank moet beginnen, omdat Fraser de voorkeur geeft aan Engels en de nieuwelingen Van Crooij en Goudmijn. Op de rechtsbackpositie lijkt Abels voorlopig de strijd te hebben gewonnen van Jans.

De grootste vraag is of Smeets zal gaan spelen. Hij had in de voorbereiding last van wat pijntjes en maar is weer helemaal fit. Met hem op de plek van bijvoorbeeld Goudmijn of Engels zou Fraser iets meer kracht en verdedigende zekerheid in kunnen bouwen. We gaan het vanmiddag zien.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Heylen, Pinto, Harroui, Auassar, Goudmijn, Van Crooij, Thy, Engels

Abonneer
Abonneren op
259 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties