Blijft Sparta in het linkerrijtje of wordt onze club wellicht Herbstmeister van het rechterrijtje? Hoe dan ook, een punt of meer in Enschede zou een heerlijke afsluiter zijn van een even bizar als onwerkelijk jaar, dat op Spartaans sportief gebied overigens wel goed was.

Leidinginfo

FC Twente – Sparta, dinsdag 22 oktober 2020, aanvang 21:00 uur. De wedstrijd zal onder leiding staan van Martin van den Kerkhof. Van den Kerkhof zal geassisteerd worden door Nicky Siebert en Erik Koopman. De vierde man is het heerschap Martijn Vos. Joey Kooij heeft de leiding als VAR, en niemand minder dan Mario Diks is de laatste AVAR van het jaar. Gefeliciteerd Mario!  

Het jaar afsluiten op dinsdagavond in een leeg stadion, best toepasselijk

Het was een bijzonder jaar Spartanen. Iets met Covid. Corona. Wuhan. Carnaval. Lockdown. 19. Virus. In willekeurige volgorde. De impact op het leven was groot. De impact op het voetbal ook. Een vroegtijdig einde van het seizoen 2019 / 2020. Opeens mochten we met z´n allen niet meer naar het stadion. Niettemin lijkt 2020 voor Sparta het meest succesvolle kalenderjaar sinds 1996. Het is niet helemaal te meten, want in het vorige seizoen werden er 8 wedstrijden niet gespeeld. En bij deze winterstop staan we pas op 14 wedstrijden. Dus qua puntenaantal absoluut niet succesvol, maar dat komt puur door de beperkte hoeveelheid wedstrijden. Sparta eindigde het vorige seizoen echter op plek 11, met serieus uitzicht op de play-offs om Europees voetbal. En momenteel staan ‘we’ op een negende plek. Meer dan keurig. Jammer dat we competitie vorig seizoen niet werd afgerond, dat Sparta zich dit seizoen liet piepelen door een ADO keeper in de beker en dat Duarte de winnende in De Kuip er niet in schoot in de laatste seconde. Maar ja, je kan niet alles hebben. 2020 was zowaar een behoorlijk succesvol voetbaljaar voor de mooiste club van Rotterdam en verre omstreken. Een beetje slagroom op de taart in Enschede zou geen kwaad kunnen.

Ook financieel staat Sparta er goed voor. Van Stee wil niemand erbij halen deze winter, maar ook niemand laten gaan. Alleen Danzell Gravenberch mag vertrekken; als hij zelf wil. En natuurlijk Harroui, als het juiste bedrag naar Rotterdam-West komt. Maar Sparta staat er gewoon opvallend goed en rustig voor en eigenlijk denkt niemand dat onze club in degradatienood gaat komen.

Uiteraard moeten er wel punten blijven komen en waarom niet in de jaarafsluiter tegen FC Twente? Het voetbaljaar op een dinsdagavond ten einde brengen in een leeg stadion …..veel toepasselijker kan dit coronajaar niet afgesloten worden. De Enschedese troosteloosheid kan er alleen een beetje vanaf gaan met een mooi Spartaans resultaat.

Historie

Twente uit ligt ‘ons’ niet. De wedstrijd werd maar liefst 44 keer keer gespeeld. Sparta won slechts 8 keer, er waren 8 gelijke spelen en maar liefst 28 nederlagen. Geen historie om veel aandacht aan te besteden.

FC Twente

Twente is natuurlijk de oplichtersclub van Nederland. De club had eigenlijk naar de amateurs teruggezet moeten worden. Maar door kunst- en vliegwerk en onnavolgbare Zeister besluiten mocht Twente een paar jaar geleden overleven. En eerlijk is eerlijk, qua achterban hoort Twente ook in de eredivisie thuis. En inmiddels zijn ze ook weer waar je ze op basis van het spelersbudget mag verwachten: bij de top 8 van Nederland. Technisch directeur Jan Streuer en trainer Ron Jans zijn de architecten van het nieuwe Enschedese succes.

Tegen Sparta kunnen de Tukkers over een fitte groep beschikken en dat betekent dat Ron Jans gebruik kan maken van selectie die op papier beter is dan die van Sparta. Gelukkig wordt voetbal niet op papier gespeeld. En hoewel Twente het uitstekend doet, verloor het de laatste twee thuisduels. Sowieso doet Twente het buitenhuis beter dan in de eigen Grolsch Veste, wat toch opvallend is. Het geeft de Spartaanse burger moed.

Dervisoglu mag zich tijdelijke Tukker noemen. De ex-Spartaan die de hele jeugdopleiding doorliep is door Brentford verhuurd aan FC Twente. Hij had ook bij Sparta kunnen spelen, maar zijn zaakwaarnemer speelde volgens Henk van Stee een vies spelletje. Of Dervisoglu er blij mee is, is maar de vraag. Zijn carrière zit een beetje in het slob. Zonde van zoveel talent. Je zou zo’n zaakwaarnemer er toch uit sodemieteren? Waar Dervisoglu bij Sparta ongetwijfeld basisspeler was geworden, zit hij bij Twente op de bank. En dat gaat voorlopig niet veranderen ook. Het trio Menig, Danilo en Cerny maakt indruk voorin bij FC Twente, daar gaat Sparta nog een zware dobber aan krijgen. Met uiteraard het meest aandacht voor Danilo, de huidige topscorer van de eredivisie.

Vermoedelijke opstelling FC Twente: Drommel, Ebuehi, Pleguezuelo, Pierie, Oosterwolde, Brama, Roemeratoe, Ilic, Menig, Danilo, Cerny 

Sparta

Coremans is geblesseerd. De rest is fit genoeg om onderdeel uit te maken van de selectie. Pijntjes zijn er, zo zegt Fraser. Mogelijk speelt Burger. Maar waarom zou dat eigenlijk het geval zijn? Omdat journalisten erover speculeren. Omdat Burger prima inviel tegen Groningen. Ok, is allemaal waar. Maar het gaat goed de afgelopen weken. Sparta won vier van de laatste wedstrijden en ook tegen Groningen, toen onze club met 2-3 verloor, speelde Sparta prima. De vaste opstelling heeft de mannen van Henk Fraser naar 15 punten in 13 wedstrijden en een 9e plek gebracht. Waarom zou je de basisopstelling dan wisselen? Het is wat saai, maar de verwachting is toch gewoon dat de inmiddels welbekende 11 hun opwachting gaan maken.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Heylen, Pinto, Auassar, Mijnans, Harroui, Deroy Duarte, Smeets, Thy

Abonneer
Abonneren op
445 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties