FC Eindhoven – Sparta, 8 maart 2019, aanvang 20:00 uur. De wedstrijd staat onder leiding van Joey Kooij. Frijn en Koopman zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Robin Gansner. De wedstrijd in het Jan Louwers stadion zal niet op Fox te zien zijn. Ruim 200 Spartanen zullen het potje vanuit het uitvak bekijken. Dat waren er ongetwijfeld meer geweest, als er meer auto-kaarten verkocht waren, maar helaas, er was opnieuw een beperkt aantal kaarten voor de auto-reizigers. Ronduit irritant. De regelingen in de eredivisie waren het afgelopen jaar veel ruimer. Voor Sparta supporters is het in de Keuken Kampioen Divisie vaak lastiger met eigen vervoer een wedstrijd te bezoeken dan het was in de eredivisie, eigenlijk te gek voor woorden, snel weer terugverkassen naar de eredivisie!FC Eindhoven
is wat afgegleden

Wie aan FC Eindhoven denkt, denk aan Geoffrey Prommayon. Ooit verdacht als drugsbaron. En aan de vermaarde ijsbeermascotte van weleer. Inmiddels schijnt Prommayon te werken voor een autoverhuurbedrijf en doet hij nog wat als trainer in de lagere regionen van het amateurvoetbal. De onder Spartanen populaire ijsbeer is vervanger door Woutje de Wasbeer. Eindhoven is Eindhoven niet meer.

Waarom de Eindhovenaren voor een wasbeer hebben gekozen als mascotte is de redactie van ITWM overigens niet bekend. Het is nou niet exact een inheemse Brabantse diersoort. Op weg naar Dordrecht-uit vernam uw redactie dat de eerste wasberen pas in de jaren ’30 werden uitgezet in West-Europa. Het aantal wasberen in Duitsland groeide verder toen tijdens de tweede wereldoorlog wasbeer-fokkerijen in Duitsland schade hadden opgelopen door bombardementen en de overlevenden onder de wasberen konden ontsnappen. Sinds de jaren ’60 worden ze af en toe gespot in Nederland, met name in Gelderland. Overgestapt uit Duitsland. Dat ze er zijn blijkt ook wel uit het feit dat ze af en toe worden doodgereden. Een wasbeer in Nederland heeft het niet makkelijk. Maar of er daadwerkelijk populaties zijn, of dat ze zich voor het voortplanten toch liever terug trekken over de Duitse grens; daar is nog discussie over onder de wasbeer experts. Wel zijn de experts er helder over: geen wasbeer populaties in Eindhoven en omstreken.

Al met al natuurlijk reuze-interessant. Daarvoor komt u ook op een voetbalwebsite. Wij van ITWM constateren wel dat de mascotte van Eindhoven er niet op vooruit is gegaan. En datzelfde geldt voor de sportieve prestaties van Eindhoven. Met name toen Hans Smulders verantwoordelijk was voor het technisch beleid in Eindhoven ging het daar goed. Maar Hans is weg en de prestaties zijn de laatste jaren magertjes. Ook dit jaar staat Eindhoven slechts op een 14e plek. In de derde periode staat Eindhoven 11e. Het is allemaal niet verheffend.Druk vergroten op Twente?

Sparta staat tweede. Vorig week slonk het gat met Twente van 11 naar 9 punten. Er zijn nog Spartanen die geloven dat een kampioenschap haalbaar is. Rayhi bijvoorbeeld: “Zo lang er een kans is op het kampioenschap, moeten we er vol voor gaan.” En ook Dervisoglu zei nog te geloven in het kampioenschap.

De redactie van ITWM is wat minder optimistisch. Sparta heeft de strijd om het kampioenschap weggegooid. De redenen zijn wel duidelijk. We bleven te lang met 5 verdedigers voetballen. Ervaren krachten zoals Wuytens en Drenthe – die al een tijdje niet tot een behoorlijk niveau kwamen – werden te lang opgesteld. Een talent als Dervisoglu werd boven gemiddeld kritisch benaderd door de trainert van dienst. Eén van de meest constante en beste spelers van het seizoen, Abdou Harroui, kwam er zelfs naast te staan omdat per se Drenthe moest spelen en er per se met 5 verdedigers gespeeld moest worden.

Inmiddels heeft Fraser gezegd dat hij niet meer naar namen kijken, maar gewoon naar kwaliteiten. Een rare uitspraak, want: waarom zou je dat als trainer niet altijd doen? Inmiddels speelt Sparta met vier verdedigers. 4-3-3 of een variant op 4-4-2, de meningen verschillen een beetje, maar vier verdedigers, dat is wat het nu is. Drenthe is geen vaste basisspeler meer. Namen tellen niet meer. Kwaliteit telt.

Prima. Maar wel te laat. Of toch niet? Kan Sparta winnen in Eindhoven en gaat Twente niet veel verderop in Oss onderuit tegen dan is het verschil nog maar 6 punten. Later moet de ploeg van Marino Pusic ook nog de bus in voor duels bij Go Ahead Eagles, Jong Ajax en NEC. Nee, we worden geen kampioen meer Spartanen. Twente wordt kampioen. Maar toch, laten we de druk maar opvoeren. Als Twente alsnog ineen stort, dan moet Sparta er klaar voor staan om het stokje over te nemen – en niet één of ander clubje uit Deventer of Den Bosch.

Dat betekent wel dat Sparta moet winnen in Eindhoven. Dat is zeker niet makkelijk voor onze club. We wisten uit ten slotte ook niet te winnen van laagvliegers als Cambuur, Volendam, NEC, Helmond Sport en Telstar. En iedereen die zag hoe de eerste helft tegen Dordt verliep weet dat we daar ook makkelijk bij rust achter hadden kunnen staan. Maar goed, de tweede helft tegen Dordt was prima. Go Ahead verpulverd. Lekker terug gekomen tegen de Waalwijkers. Het vertrouwen op een goede afloop vanavond is er wel!


FC Eindhoven

Eindhoven mist al langere tijd Jarno Janssen en tegen Sparta ontbreken ook twee basiskrachten: Siebe Van der Heyden en Marcelo Lopes. Waarschijnlijk speelt middenvelder Otterdijk daardoor achterin, daar moeten kansen liggen voor onze club. Ook De Rooij zal naar verwachting opgesteld worden door ex-Spartaan en Eindhoven trainer Nascimento.

Vermoedelijke opstelling FC Eindhoven: Swinkels, Loof, Seedorf, Achenteh, Van Otterdijk, Van den Boomen, Essikal, Bourard, Daniël, Kabangu, De RooijSparta

Giliano Wijnaldum en Youssef El Kachati zijn ziek. Sparta mist natuurlijk ook Janne Saksela, die helaas weer langdurig geblesseerd is. De Fin is voor eerste divisie begrippen een prima back, maar helaas wel eentje, waar Sparta vanwege blessures veel te weinig aan heeft gehad. Hetzelfde geldt voor Bart Vriends: te vaak geblesseerd. Ditmaal is hij gelukkig weer hersteld van zijn knieblessure, maar Vriends zal voorlopig de bank warm moeten houden, omdat Abels (sinds Sparta met vier verdedigers speelt en hij één van de twee centrale verdedigers is) een prima indruk maakt.

Spelers die niet optimaal trainen, kunnen er zo maar naast komen te staan volgens onze trainert. ,,Er is een aantal heertjes dat het soms af laat weten”, zo liet Fraser gisteren weten. Kortom, het kan volgens Fraser alle kanten op met de opstelling. Dat zal wel, maar vanavond spelen gewoon weer de inmiddels welbekende 11.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Kortsmit, Dabo, Abels, Auassar, Faye, Harroui, Duarte, Duarte, Veldwijk, Rayhi, Dervisoglu

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties