AZ -Sparta belooft een ware topper in de Eredivisie te worden.

Dan nu een bericht over voetbal. U weet wel, dat spelletje waartoe Sparta in 1888 (onder meer) is opgericht. De vaste ITWM-lezer zou haast vergeten dat voetbal de core business van Sparta is. Het ene bericht over een boos directielid buitelt over het volgende bericht over een passieve voorzitter heen, waarna er plaats moet worden gemaakt voor een artikel over de mening van de trainer over de moddergooiende directieleden of een advertorial over epoxy giethars.

Voetbal dus. Want namens Sparta spelen op zondag 5 december elf voetballers tegen elf voetballers van AZ Alkmaar. De aftrap is om 14:30 uur. De wedstrijd wordt in Alkmaar gespeeld in een zo goed als leeg AFAS-stadion, want COVID-19. AZ – Sparta is rechtstreeks te volgen op ESPN en Radio Rijnmond.

Voetbal wordt op eredivisieniveau begeleid door zes functionarissen. Bij AZ- Sparta zijn dat scheids Van der Eijk (Potplanten?), grensrechters Polman (Estavana?) en Overtoom (Willie?), heerschap Bos (Wouter? Stef? Dennis?) als vierde man, VAR Makkelie en AVAR Persoon. Dat om duidelijk te maken dat de AVAR tot de orde der Homo Sapiens behoort en niet een softwareprogramma is of een dier. Klachten over de kwaliteit van de humor in deze voorbeschouwing kunt u kwijt in de comments.

5 december

5 december, waar kennen we die datum van? De geboortedag van Walt Disney en Little Richard? De sterfdag van Nelson Mandela en Frits Philips? De nationale feestdag van Thailand? Of toch de dag dat veel Nederlanders Sinterklaas vieren? Dat laatste is niet iets waar de KNVB en ESPN veel boodschap aan hebben. De cadeautjes dienen uiterlijk half drie uit te zijn gepakt of Piet mag de zak bezorgen vanaf een uur of half vijf. Hopelijk zit onder de Spartapieten de stemming er dan nog een beetje in.

AZ

AZ beleeft een matig  seizoen. De potentiële subtopper staat in de middenmoot. Het spel sprankelt niet. Afgelopen donderdag wist AZ met pijn en moeite te winnen van Fortuna Sittard, één van de twee clubs die nog lager op de ranglijst staan dan Sparta. Voor die wedstrijd had AZ vier keer op rij niet gewonnen. Het houdt niet over met AZ. Nu kunnen we dat ook zeggen van Sparta, maar met een beetje fantasie biedt dit wel perspectief op een puntje.

Volgens RTV Noord Holland en Het Noord Hollands Dagblad is dit de verwachte opstelling van AZ:

AZ: Vindahl; Witry, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Clasie, Midstjo; Gudmundsson, De Wit, Karlsson; Pavlidis.

Maar RTV Noord Holland en Het Noord Hollands Dagblad zijn door de overheid gefinancierde mainstreammedia en die verspreiden alleen fake news. Daarom hebben we op Facebook gezocht naar de echte opstelling van AZ tegen Sparta. Daar komt ie:

AZ: De Koning; Te Paske; Richards, Guyt, Oosterveer; Patrick, Van Gaal, Van der Hengst; Tiktak, Jalink

Sparta

Bij Sparta ontbreekt Van Stee wegens ziekte. Laros is wel beschikbaar. Of Ruijs in kan worden gezet is niet duidelijk.

Wie ook ontbreekt is Maduka Okoye. Onze held in het doel viel in de thuiswedstrijd tegen Ajax geblesseerd uit en is nog niet inzetbaar. Benjamin van Leer vervangt de Nigeriaan onder de lat. Sparta speelt uiteraard met rouwbanden vanwege het overlijden van Sparta-legende Wout Holverda.

Henk Fraser kiest tegen AZ ongetwijfeld weer voor defensief resultaatvoetbal. Hopelijk leidt dat voor de verandering eens tot resultaat. De Spartaanse verdediging staat zeker niet slecht. Sparta heeft bijvoorbeeld na 14 wedstrijden evenveel tegendoelpunten als clubs als PSV en Vitesse. Helaas is de Rotterdamse defensie zelden waterdicht. Alleen tegen Willem II hield Sparta de nul. En als dan het lange-ballen-op-Emegha-en/of-Thy-voetbal nauwelijks tot doelpunten leidt, vinden we onze favoriete club terug op een schamele zestiende plek.

Wij voorspellen weer een tergend vervelende wedstrijd die vermoedelijk in 1-0 voor AZ eindigt, maar misschien hebben we geluk en blijft het 0-0 of wordt het 1-1 met een doelpunt van een verdediger. Voor je plezier kijk je niet naar Sparta. Voor het geval dat de wedstrijd net zo enerverend wordt als de laatste twee wedstrijden tegen Ajax en Twente, biedt ITWM haar lezers een Plan B. Veel plezier.

Sparta: Van Leer; Masouras; Vriends, Beugelsdijk, Abels, Pinto; Mijnans, Auassar, Smeets; Emegha, Thy

Abonneer
Abonneren op
529 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties