Sparta zit in een flinke voetbaldip en won nog nooit in de ArenA. Ajax is in vorm, heeft 3.403 miljard euro op de bank en koopt spitsen die ze liever niet inzetten in de Europa League, zodat ze zich vol kunnen focussen op de competitie. Kortom. Als Sparta wint in Amsterdam, dan mogen we gerust spreken van een coronastunt.

Klaagzang

Ajax – Sparta, zondag 21 februari, aanvang 20:00 uur. Wattuh? Ja hoor, zondag 20:00 uur. In coronatijd boeit dat natuurlijk allemaal niet zoveel, maar het is voor de `uitsupporter’ te hopen dat dit soort achterlijke tijdstippen geen gemeengoed gaan worden. Maar dit zal ijdele hoop zijn. Als er een knakker denkt dat er geld te verdienen valt aan het live uitzenden van voetbalwedstrijden tijdens Ontbijt TV, dan wordt Sparta – Ajax in 2022 doodleuk op dinsdagochtend om 07:45 uur gespeeld.

Een beetje klagen? Dat mag wel Spartanen. We staan aan de vooravond van de op één na meest irritante uitwedstrijd van het seizoen. Slechts Vitesse uit is ergernisopwekkender, zo blijkt het uit het Groot Spartaans Feitenboek.

Ajax-uit. Lelijk stadion. Te vaak een dicht dak. Irritante &^#(@TY beveiligers. Oh ja, dat we in de ArenA letterlijk nooit winnen helpt ook niet mee. Inmiddels is de Redactie van ITWM wel zo diep gezonken dat zelfs een Spartaanse uitwedstrijd in de ArenA bijwonen een heerlijk vooruitzicht lijkt. Dat virus doet gekke dingen met een mens.

De assistent VAR is noodzakelijk

De wedstrijd begint om 20:00 uur. De bedoeling is dat na 21:00 uur alleen nog mensen de straat op gaan als het noodzakelijk is. En honduitlaters. En net als dat je honden niet voor 21:00 uur uitlaten ken, ken een voetbalwedstrijd niet zonder assistent-VAR. Logisch dus dat Richard Brondijk na 21:00 uur de straat op mag zonder hond. Met hond ook trouwens. Dat mag Richard zelf weten.

Richard is ook de man die je moet hebben nu je maar 1 iemand thuis mag uitnodigen. Als geoefend AVAR zet hij heerlijke koffie en tijdens eredivisiewedstrijden bakt hij smeuïge koekjes. Allard Lindhout gaat er zondag als VAR weer van profiteren.

Zennnnnn

Jeroen Manschot fluit het potje in Amsterdam. Veel Spartanen ergeren zich bij voorbaat al aan Jeroen. Dat heeft een verleden. Maar denk aan de koekjes van Richard Spartanen en wordt helemaal zennnnnn. Rogier Honig en Jonathan van Dongen zijn de vlaggende mannen. Vierde official is het heerschap Clay Ruperti.
Ajax

Hoe Ajax het dit seizoen doet? Niet slecht. Beter dan Emmen bijvoorbeeld. En dat heeft een reden. Ajax heeft heel veel geld en daarom heel veel goede spelers. Ajax staat dan ook heel veel punten voor op de rest. Op Emmen staat Ajax zelfs nog veel meer dan heel veel punten voor.

Bij Ajax zijn tijdens competitiewedstrijden heel vaak heel veel lege stoeltjes te vinden. Dit seizoen komt dat niet doordat heel veel verwende seizoenkaarthouders niet komen opdagen, maar door een virus waardoor heel veel verwende seizoenkaarthouders die normaal niet komen opdagen, ditmaal een heel goed excuus hebben.

Ajax wordt kampioen, wint de beker en haalt de meeste Europese punten binnen voor Nederland van alle clubs. Dat interesseert ons geen reet, behalve dan als Sparta in 2022 de beker wint en we dankzij de punten van Ajax instromen in de poulefase van Europa League. Dan zijn we wel zo hypocriet dat we blij zijn met die Europese puntjes.

Sparta ligt op koers met een slecht gevoel

Het ging zo lekker met onze prachtige club. Maar toen kwam de winter en belandde Sparta in een wak. Met 23 punten uit 21 wedstrijden en maar liefst 10 punten voorsprong op plek 16 liggen we nog lekker op koers. Maar toch voelt het niet lekker. Het voelt zelfs slecht. Als een februari depressie. Weinig punten, onaantrekkelijk voetbal, geen vastigheden meer. Na Ajax-uit volgen Willem II-thuis, Emmen-uit, VVV-uit, RKC-thuis, Heracles-uit en PEC-thuis. Daar moeten de punten gehaald worden. Maar we kunnen wel een verrassende opsteker tussendoor gebruiken. Het is dit weekend lente in de Rotterdamse straten, maar het oogt nog dof in Rotterdam-West. We kunnen de kleur gebruiken van een driepunter.

`Sparta supporter en journalist’ Anton Slotboom gelooft niet in de opsteker tussendoor. Hij zei over deze wedstrijd. “Die geven we aan Ajax”. Niet alleen het team is de weg kwijt, sommige Sparta supporters ook. Als Anton voor februari-Sint wil spelen, laat hem dan zijn boeken maar gaan weggeven. ‘Wij’ geven niets aan Ajax. Hopen dat die Amsterdamse gasten Sparta zwaar onderschatten. Dat ze met hun hoofd al bij de thuiswedstrijd tegen Lille zitten en daardoor niet gewapend blijken tegen de ongelooflijke Spartaanse felheid die hun lichamen 90 minuten lang zal teisteren. Als de onterechte 0-1 diep in blessuretijd gemaakt wordt door Deroy Duarte, dan gaat de redactie van ITWM na de wedstrijd dansend in onderbroek de straat op. Voor de zekerheid hebben we voor deze zondag een leasehond geregeld.

Historie

54 keer werd Ajax – Sparta in de eredivisie gespeeld. Vroeger ging dat wel beter dan in de laatste decennia. In 1989 won Sparta voor het laatst tegen Ajax. In de ArenA won Sparta nog nooit. Klote verleden. Allemaal de schuld van corona.

Ajax

Ajax neemt de wedstrijd tegen Sparta zeer serieus. Ze hebben zelfs Haller niet ingeschreven voor de Europa League, zodat de spits zich volledig kon focussen op het duel tegen de oudste profclub van het land.

Tegenvaller voor de Ajacieden is dat ze een keeper hebben die niet van het snoepgoed af kon blijven. Verkeerd pilletje genomen. Per ongeluk uiteraard. Dat overkomt iedereen. Uw voorbeschouwer van dienst had er laatst ook last van. Paracetamol nodig, maar toen de XTC gepakt van zijn vrouw. Geen houseparty te bekennen. Klote corona. Nog geprobeerd een jaar betaald verlof te krijgen vanwege dopinggebruik, maar dat schijnt exclusief geregeld te zijn in de CAO van profvoetballers.  

Vermoedelijke opstelling Ajax: Stekelenburg, Rensch, Timber, Blind, Tagliafico, Álvarez, Klaassen, Gravenberch, Antony, Haller, Tadic

Sparta

Bij Sparta is Coremans nog niet van de partij en Auassar is licht geblesseerd. Onze club kan de routinier uiteraard goed gebruiken tegen Ajax, maar Fraser wil geen risico met hem lopen. Na Ajax-uit volgt een serie met 6 ploegen uit het rechterrijtje en ook daar zal Fraser zijn aanvoerder willen inzetten. Onze trainert beslist zondag pas definitief, maar de kans is aanwezig dat Auassar niet speelt. Laros Duarte hoopt op een basisplek.

Volgens ook al ‘Sparta supporter en journalist’ Ruud van Os wordt Fraser verweten dat hij niets wijzigt als hij niets wijzigt. Wijzigt hij wel, dan wordt hem verweten dat hij wijzigt. Kijk. Dat ook dus. De diepgaande filosofie van Ruud gaat zover dat Henk nu gaat wijzigen. Ook als hij niets wijzigt. Maar Henk wijzigt wel, dus dat verwijt hoeven we hem niet te maken.

Vriends is weer fit en zal waarschijnlijk voor het eerst sinds een lange tijd gaan starten, zodat Fraser een 5-4-1 opstelling uit de hoge hoed kan gaan toveren. Een Spartaanse muur opbouwen en waar mogelijk zullen Smeets, Duarte, Harroui en de backs voor de nodige diepgang moeten gaan zorgen. We gaan het allemaal zien kijkend vanaf de luie bank, turend naar één of andere scherm.

Vermoedelijke opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Beugelsdijk, Heylen, Pinto, Harroui, L. Duarte, Smeets, D.Duarte, Thy

Abonneer
Abonneren op
372 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties