Wie in Rotterdam-West van voetbal houdt is fan van de club Sparta Rotterdam. Al jaren aanwezig in de eredivisie en strijdend op nationaal toneel tegen concurrenten uit noord- zuid en midden-Nederland. De oudste betaalde voetbalclub van Nederland met een mooie traditie en een uniek stadion. De Spangen buurt is waar sinds 1916 al vele punten behaald zijn in “Het Kasteel”. Met plek voor jong en oud, rijk en arm. Het is een gastvrije club die de fans op hun gemak laat voelen dankzij catering van hoge kwaliteit waarbij de biertap en wijnklimaatkast 2 zones nooit te nimmer leeg zijn. De Sparta Marsch, het jaarlijkse diner op de verjaardag van de club. Al met al een erg omvangrijke club met een rijke geschiedenis.

In 1988 opgericht en was van oudsher een cricket club. Maar dankzij England is het voetbal hier ook geland waaronder bij Sparta. Leden van de club Sparta speelden onderling wedstrijden tegen elkaar. De KNVB bestond in die tijd nog niet dus werd er eigenhandig een soort van competitie georganiseerd. Op en duur sloot men zich aan bij de voetbal en atletiekbond, de voorganger van de KNVB. De jaren erna werd de club alsmaar beter en promoveerde naar de hoogste afdeling waarbij er op een gegeven moment zelf tegen het buitenland werd gespeeld zoals Engelse voetbalclubs. 

Vrouwenvoetbal bij Sparta

Eind 1800 werd het vrouwenvoetbal geïntroduceerd bij Sparta waarbij er in eerste instantie nog geen officiële wedstrijden gehouden werden bij de vrouwen aangezien de voetbalbond dit nog niet goedkeurde. 

Het shirt van Sparta

Het rood-wit tenue die Sparta draagt is bedacht rond eind 1800, welke afgeleid was van het toenmalige shirt van de Engelse club Sunderland FC. 

Voetbal en tegenwoordig

Zoals wel bekend heeft de club Sparta al een lange geschiedenis en vele kampioenschappen op zijn naam gevestigd. Hedendaags ziet het voetbal er heel anders uit. De manier van spelen, de samenstelling van het elftal, staf en de wijze waarop voetbal beleefd wordt. Waar vroeger nog iedereen naar de wedstrijd mocht komen was de voetbalsfeer afgelopen jaar een seizoen om nooit te vergeten. De pandemie gooide roet in het eten en iedereen was gedwongen om thuis voetbal te gaan kijken vanaf de bank met een biertje uit eigen koelkast en wijntje uit de wijnbewaarkast
Gelukkig is er weer licht aan de horizon er worden er weer toeschouwers toegelaten. Wat niet alleen goed is voor de club maar ook voor de bedrijvigheid eromheen. Van de harde kern in het hoekvak tot de sponsoren of zakenmensen in de business lounge. Het bier mag weer rijkelijk vloeien, de wijnkast inbouw is weer tot aan de nok gevuld met heerlijke wijn voor de vrouwelijke voetballiefhebber. Het is weer zoals vanouds en dat maakt voetbal weer compleet en Rotterdam-West weer gelukkig ongeacht de prestatie of het resultaat. Het sociale rond voetbal is onvergetelijk en hartstikke belangrijk voor de stad Rotterdam. Of het nou een match tegen Feyenoord of Ajax of Cambuur is. Sfeer zal er altijd wezen in “Het Kasteel” in Rotterdam-West.

SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner
SR1888 nieuwsbrief banner