Tijs Velthuis maakt vrijwel zeker de overstap van AZ naar Sparta. De clubs naderen een akkoord over de transfer van de linker centrale verdediger. Op de websites van beide clubs valt nog niets te lezen, de spreekwoordelijke witte rook wordt binnen enkele dagen verwacht. Waarschijnlijk tekent Velthuis voor drie seizoenen, met een optie voor nog een jaar.

Transfersom

De 21-jarige Velthuis werd het afgelopen seizoen door AZ verhuurd aan NAC. Daar kwam hij in 31 wedstrijden in actie. NAC had een optie tot koop opgenomen, maar deze optie werd niet gelicht. Bij elkaar zou dit op ongeveer 150.000 euro komen. Toch opmerkelijk, kan NAC dat niet betalen, of vonden ze hem niet goed genoeg? Nijkamp zal het ongetwijfeld nog omlaag proberen uit te onderhandelen, maar Sparta zal nu om en nabij dat bedrag moeten betalen.

Posities centraal achterin dubbel bezet

Voordat hij naar Breda vertrok kwam hij Velthuis, die nog in de jeugdopleiding bij Twente speelde, al 61 wedstrijden in de eerste divisie in actie voor Jong AZ. Ondanks zijn jonge leeftijd al best veel ervaring dus op het één hoogste profniveau, maar doorbreken bij AZ zat er niet in. Hij begon bij AZ in 2019, zijn contract in Alkmaar liep nog door tot en met 30 juni 2024, maar in Noord-Holland hebben ze laten weten dat Velthuis in Alkmaar niet zal kunnen rekenen op een doorbraak in het eerste elftal. Bij Sparta zal hij ongetwijfeld zijn minuten gaan maken, maar ook in Rotterdam-West zal een directe basisplaats heel moeilijk worden voor Velthuis. Mike Eerdhuijzen heeft zich ten slotte in korte tijd ontwikkeld tot een steunpilaar achterin.

Met de duo’s Vriends / Meissen en Eerdhuijzen / Velthuis zijn de posities centraal achterin dubbel bezet. Dit geldt ook voor de rechtsbackpositie met Bakari en Rosanas, waarbij laatsgenoemde de grote onbekende is.

Links achterin hebben we eigenlijk alleen Warmerdam. Hoewel van Bakari wordt gezegd dat hij zo’n beetje overal kan spelen mogen we van de (vaak reserve) rechtsback van RKC geen wonderen ‘op links’ verwachten. Een linksback voor de breedte erbij zal ongetwijfeld nog in Nijkamp zijn gedachten zitten, anders worden we achterin wel zeer kwetsbaar. Uiteraard mag er ook nog wel een spits en een middenvelder bij. We wachten geduldig af. De zomer is pas net begonnen.

Tijs Velthuis 7e nieuweling (inclusief Lokilo en Brym)

Als Tijs Velthuis daadwerkelijk tekent is hij de 5e speler die is aangetrokken voor de A-selectie. Sergi Rosanas (Barcelona), Saïd Bakari, Pelle Clement (beiden van RKC) en Django Warmerdam (van FC Utrecht) ging hem voor. Lokilo en Brym keren daarnaast na hun huurperiode weer terug naar onze club en krijgen een kans om zich in de voorbereiding te bewijzen.

De van Excelsior overgekomen Luuk Admiraal krijgt de kans om mee te trainen met de A-selectie, maar Sparta heeft al aangekondigd dat de 21-jarige aanvaller is gehaald voor Jong Sparta.

Abonneer
Abonneren op
133 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties