We meldden het afgelopen zaterdag al, maar vandaag is het definitief: Tijs Velthuis maakt de overstap van AZ naar Sparta. Velthuis tekent voor drie seizoenen, met een optie voor nog een jaar.

Transfersom

De 21-jarige Velthuis werd het afgelopen seizoen door AZ verhuurd aan NAC. Daar kwam hij in 31 wedstrijden in actie. NAC had een optie tot koop opgenomen, maar deze optie werd niet gelicht. Bij elkaar zou dit voor NAC op ongeveer 150.000 euro komen. Toch opmerkelijk, kan NAC dat niet betalen, of vonden ze hem niet goed genoeg? Sparta heeft om en nabij dat bedrag moeten betalen.

Via AZ en NAC naar Sparta

Voordat hij naar Breda vertrok kwam hij Velthuis, die nog in de jeugdopleiding bij Twente speelde, al 61 wedstrijden in de eerste divisie in actie voor Jong AZ. Hij kwam slechts in één potje in actie in het eerste van AZ> Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij dus al best veel ervaring het één hoogste profniveau, maar doorbreken in het eerste van AZ zat er niet in.

Hij begon bij AZ in 2019, zijn contract in Alkmaar liep nog door tot en met 30 juni 2024, maar in Noord-Holland hebben ze laten weten dat Velthuis in Alkmaar niet zal kunnen rekenen op een doorbraak in het eerste elftal. Bij Sparta zal hij ongetwijfeld zijn minuten gaan maken, maar ook in Rotterdam-West zal een directe basisplaats heel moeilijk worden voor Velthuis. Mike Eerdhuijzen heeft zich ten slotte in korte tijd ontwikkeld tot een steunpilaar achterin.

Posities centraal achterin dubbel bezet

Met de duo’s Vriends / Meissen en Eerdhuijzen / Velthuis zijn de posities centraal achterin dubbel bezet. Dit geldt ook voor de rechtsbackpositie met Bakari en Rosanas, waarbij laatsgenoemde de grote onbekende is.

Links achterin hebben we eigenlijk alleen Warmerdam. Hoewel van Bakari wordt gezegd dat hij zo’n beetje overal kan spelen mogen we van de (vaak reserve) rechtsback van RKC geen wonderen ‘op links’ verwachten. Een linksback voor de breedte erbij zal ongetwijfeld nog in Nijkamp zijn gedachten zitten, anders worden we achterin wel zeer kwetsbaar. Ongetwijfeld denkt Nijkamp ook nog aan het halen van een spits en een middenvelder.

Tijs Velthuis 8e nieuweling (inclusief Lokilo en Brym)

Tijs Velthuis is de 6e speler die is aangetrokken voor de A-selectie. Sergi Rosanas (Barcelona), Saïd Bakari, Pelle Clement (beiden van RKC), Django Warmerdam (van FC Utrecht) en Agustin Anello (van Lommel) gingen hem voor. Lokilo en Brym keren daarnaast na hun huurperiode weer terug naar onze club en krijgen een kans om zich in de voorbereiding te bewijzen.

De van Excelsior overgekomen 21-jarige aanvaller Luuk Admiraal krijgt de kans om mee te trainen met de A-selectie, mogelijk geldt dit ook voor enkele andere spelers van Jong Sparta, maar Sparta heeft al aangekondigd dat Admiraal is gehaald voor Jong Sparta.

Nijkamp heeft vertrouwen

Gerard Nijkamp heeft Velthuis gehaald en hij spreekt dan ook zijn vertrouwen uit: “Doordat Adil Auassar gestopt is als profvoetballer, wisten we dat één van onze prioriteiten deze zomer zou liggen op het halen van een linksbenige centrale verdediger. Uiteraard volgen wij daarin de Keuken Kampioen Divisie goed, omdat daar jong talent rondloopt. In Tijs zagen wij een speler waarin we veel potentie zien. Met zijn 21 jaar is hij nog jong en weten we zeker dat Tijs zich bij ons verder kan ontwikkelen. Daarnaast liet hij afgelopen seizoen bij NAC zien dat hij zich staande kon houden, nu kan hij werken om zich verder te ontwikkelen richting de Eredivisie.”

Abonneer
Abonneren op
16 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties