Vandaag is het 35 jaar geleden dat Sparta haar laatste Europese succes vierde. In Hamburg werd in 1985 het grote HSV door het nietige Sparta in een bizarre thriller verslagen. HSV was de club die in de twee seizoen daarvoor de finale van de Europacup 1 (voor de jongere lezer, de voorloper van de Championsleague) had gespeeld en er daarvan één in 1983 wist te winnen. In de thuiswedstrijd had Sparta al het nagenoeg onmogelijke gedaan door de thuiswedstrijd (in de Kuip) met 2-0 te winnen.

5 mark entree, dat waren nog eens prijzen!

Sparta beschikte over een elftal dat het erg goed deed en was subtopper in de eredivisie. Met getalenteerde spelers als Danny Blind, Louis van Gaal, Ronald Lengkeek maar ook niemand minder dan onze huidige trainer Henk Fraser moest de club uit West het opnemen tegen de Europese topclub uit het Volksparkstadion. Een team dat bestond uit vele internationals en grootheden zoals Uli Stein, Thomas von Heesen, Mark McGhee en Thomas Kroth.

Ondanks de lage toeschouwersaantallen die Sparta in die tijd op Spangen ontving (3.000 fans was geen uitzondering) was de groep uitsupporters naar Hamburg bijzonder groot. Honderden fans reisden de rood-witten achterna en werden niet al te gastvrij ontvangen door de Hamburgse aanhang. Naast al die Spartanen was er ook een heel contingent soldaten van de Nederlandse legerplaats in het nabijgelegen Seedorf aanwezig die de Rotterdammers kwamen ondersteunen.

Sparta in Hamburg

De wedstrijd ontpopte zich als een ware thriller. Voor de 28.000 aanwezigen supporters, waarvan het overgrote deel dacht dat Sparta wel even omver geblazen zou worden, werd het verrassende avond. Toegegeven, Sparta werd op gelijke stand gedreven na doelpunten van HSV in de het laatste kwart van de wedstrijd, maar hield dapper stand. Zeker omdat men de klus na de 55e minuut met 10 man (Robin Schmidt kreeg 2 x geel) moest afmaken. Er moest minimaal een verlenging aan te pas komen, zo moesten de Spartanen. gedacht hebben en….misschien zou het wel eens op penalty’s uit kunnen komen.

En het laatste geschiedde: Sparta maakte historie! Keeper Bas van Noortwijk was de held van de avond na een bloedstollende reeks aan strafschoppen. Hij hield het hoofd koel en stopte menig strafschop. Het Rood-wit en oranje uitvak ontplofte toen Bassie de beslissende strafschop stopte. Wat volgde was een groot feest, balende HSV fans en een bizarre avond op de Reeperbahn.

Het was daarmee ook direct het laatste grote Europese succes van Sparta. Daarna volgde nog een ronde tegen Borussia Mönchengladbach. Thuis werd gelijk gespeeld waarna we uit op de Bökelberg er met 5-1 afgingen en afscheid namen van drie decennia Europees voetbal. En vanaf die tijd…….blijven we hopen en wachten.

Was je erbij 35 jaar geleden of verlang je weer naar Europees voetbal. Laat het weten in de reacties.

Kan je geen genoeg krijgen van deze memorabele wedstrijd kijk dan ook eens de documentaire die in 2018 op RTV Rijnmond verscheen.

Abonneer
Abonneren op
18 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties