Vandaag is het 35 jaar geleden dat Sparta haar laatste Europese succes vierde. In Hamburg werd in 1985 het grote HSV door het nietige Sparta in een bizarre thriller verslagen. HSV was de club die in de twee seizoen daarvoor de finale van de Europacup 1 (voor de jongere lezer, de voorloper van de Championsleague) had gespeeld en er daarvan één in 1983 wist te winnen. In de thuiswedstrijd had Sparta al het nagenoeg onmogelijke gedaan door de thuiswedstrijd (in de Kuip) met 2-0 te winnen.

5 mark entree, dat waren nog eens prijzen!

Sparta beschikte over een elftal dat het erg goed deed en was subtopper in de eredivisie. Met getalenteerde spelers als Danny Blind, Louis van Gaal, Ronald Lengkeek maar ook niemand minder dan onze huidige trainer Henk Fraser moest de club uit West het opnemen tegen de Europese topclub uit het Volksparkstadion. Een team dat bestond uit vele internationals en grootheden zoals Uli Stein, Thomas von Heesen, Mark McGhee en Thomas Kroth.

Ondanks de lage toeschouwersaantallen die Sparta in die tijd op Spangen ontving (3.000 fans was geen uitzondering) was de groep uitsupporters naar Hamburg bijzonder groot. Honderden fans reisden de rood-witten achterna en werden niet al te gastvrij ontvangen door de Hamburgse aanhang. Naast al die Spartanen was er ook een heel contingent soldaten van de Nederlandse legerplaats in het nabijgelegen Seedorf aanwezig die de Rotterdammers kwamen ondersteunen.

Sparta in Hamburg

De wedstrijd ontpopte zich als een ware thriller. Voor de 28.000 aanwezigen supporters, waarvan het overgrote deel dacht dat Sparta wel even omver geblazen zou worden, werd het verrassende avond. Toegegeven, Sparta werd op gelijke stand gedreven na doelpunten van HSV in de het laatste kwart van de wedstrijd, maar hield dapper stand. Zeker omdat men de klus na de 55e minuut met 10 man (Robin Schmidt kreeg 2 x geel) moest afmaken. Er moest minimaal een verlenging aan te pas komen, zo moesten de Spartanen. gedacht hebben en….misschien zou het wel eens op penalty’s uit kunnen komen.

En het laatste geschiedde: Sparta maakte historie! Keeper Bas van Noortwijk was de held van de avond na een bloedstollende reeks aan strafschoppen. Hij hield het hoofd koel en stopte menig strafschop. Het Rood-wit en oranje uitvak ontplofte toen Bassie de beslissende strafschop stopte. Wat volgde was een groot feest, balende HSV fans en een bizarre avond op de Reeperbahn.

Het was daarmee ook direct het laatste grote Europese succes van Sparta. Daarna volgde nog een ronde tegen Borussia Mönchengladbach. Thuis werd gelijk gespeeld waarna we uit op de Bökelberg er met 5-1 afgingen en afscheid namen van drie decennia Europees voetbal. En vanaf die tijd…….blijven we hopen en wachten.

Was je erbij 35 jaar geleden of verlang je weer naar Europees voetbal. Laat het weten in de reacties.

Kan je geen genoeg krijgen van deze memorabele wedstrijd kijk dan ook eens de documentaire die in 2018 op RTV Rijnmond verscheen.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Abonneren op
18 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Allez OM
3 maanden geleden

Was erbij ! En ook al die andere EC potten zoals Bayern, Coleraine, Spartak M, Borussia M en onvergetelijk Carl Zeiss Jena uit in oost duitsland kan ik een boek over schrijven!

D
Hans E
Gladiator
3 maanden geleden

Oh, heerlijke dromen….

D
Peter Bonnier
Spartaantje
3 maanden geleden

Wat een oliedomme rode kaart btw.

D
De Titanic....
Gladiator
3 maanden geleden

Zo jaloers op degenen die er toen in Hamburg bij waren. Destijds voor het werk in het buitenland…

Laatste wijziging 3 maanden geleden door De Titanic....
D
thevoicevanzelzate
Spangenaar
3 maanden geleden

Hele mooie Spartaanse voetbalgeschiedenis.

Wat ook mooi is: Dat Sparta ondanks het sportieve gestrompel in de afgelopen drie decennia -op een enkele uitzondering na- toch nieuwe generaties aan zich heeft weten te binden, waardoor het Kasteel vaak vol zit.

Hulde aan die jongeren. Dat zijn dus absoluut geen successupporters. Bravo!

D
Dr. Clavan
Gladiator
3 maanden geleden

Was er bij als militair al kwamen wij dan wel niet uit Seedorf maar van Bergen-Hohne. Ontvangst was inderdaad niet echt vriendelijk. Wij werden zelfs aan de rand van Hamburg klemgereden door de lokale Polizei omdat deze vond dat wanneer wij met een Nederlands legervoertuig het centrum van Hamburg in zouden rijden dat waarschijnlijk teveel agressie op zou kunnen wekken… Wij gingen dus per escorte naar het dichtstbijzijnde politiebureau alwaar wij onze groene DAF moesten achterlaten. Daarna mochten we het fijn allemaal zelf uitzoeken hoe we bij het stadion kwamen. Daar bleken wij ook nog andere kaartjes te hebben dan de rest… uit veiligheidsoverwegingen werden we uiteindelijk dan toch maar toegelaten tot het vak waar de rest van het Nederlandse bezettingsleger zich bevond… ‘The rest is history’ zoals men dat pleegt te noemen… uiteindelijk waren we ongeveer een uur voor het ochtend appel weer terug in Bergen-Hohne, daarna wel wat missers gemaakt met het Oerlikon 25mm waarmee ik die dag toevallig moest oefenen 😉

Marcel
3 maanden geleden

Ik was er alleen bij in de kuip. Was geweldig.

D
Gues Who
3 maanden geleden

Mooie herinneringen ….
Met 4 gabbers 2 geweldige dagen om nooit te vergeten ….
Bassie biertje enz.enz.

D
Spangenaar
3 maanden geleden

Nee.. was ik niet bij… druk… druk…druk…met… mijn 1ste huwelijk om zeep te helpen.

D
Hans E
Gladiator
3 maanden geleden

Ik was erbij!
Wat een prachtig historisch avondje/nacht Sparta!
met de supportersvereniging in de bus en met overnachting, in een hotel op de Reeperbahn nota bene.

Bas geknuffeld en dan daarna die bierstube, ook op de Reeperbahn. Alle glazen gingen mee als souvenirs, ze hadden er niet veel meer over.
ze zijn wel achtergelaten met een wereldomzet, voor zomaar een woensdagavondje…
Slapen kwam niet veel meer van.
Ik geloof nog 1,5/2 uurtjes…

ik zal het nooit vergeten!
dat was idd de tijd dat onze talenten met de juiste gehaalde ervaring gemixt werd.
Oh, goede oude tijden…

Wolf
3 maanden geleden

Zowel de beide thuiswedstrijden als de uitwedstrijd tegen BMG lijfelijk meegemaakt. De uitwedstrijd in Hamburg helaas dus niet.
Maar het was een happening met een goed en degelijk Sparta. Wat ik me nog wel kan herinneren dat er (uiteraard) ook heel veel supporters naar Galdbach zijn meegereisd.

Het zijn mooie herinneringen en hopelijk is de wedstrijd tegen BMG niet de laatste internationale cupwedstrijd die ik van Sparta heb gezien.

Laatste wijziging 3 maanden geleden door Wolf
D
ton
Je reactie op  Wolf
3 maanden geleden

Was erbij uit in Gladbach…nog in de tuin vd burgemeester staan pissen…was onvervalste schoppartij van Sparta kant, vooral Robin Schmidt had een pilletje teveel op.

D
appie ossie
Spangenaar
Je reactie op  ton
3 maanden geleden

Ik was er ook..steile tribunes en vol gepakt..inderdaad Robin ging als een gek tekeer..genoten ondanks de nederlaag.

D
Ron Essen
Spangenaar
3 maanden geleden

Lang geleden

D
SpartaSmurf
Spartaantje
3 maanden geleden

Geweldig was erbij! Helaas gaan we dit nooit meer meemaken. Want dit was een team met een paar spelers die van buiten werden gehaald (van Gaal, v Noordwijk) en de rest kwam allemaal uit de eigen kweek of was gescout. Dat doen we tegenwoordig niet meer we halen liever afgedankte 30+ op bij een concurrent en sturen onze jeugdspelers weg.

D
ton
Je reactie op  SpartaSmurf
3 maanden geleden

Wereld is totaal veranderd, kan je Sparta niet verwijten. Een Messi die 700 miljoen moet kosten op 34, dat kun je toch niet vergelijken met die tijd?

D
Tony
Spartaantje
3 maanden geleden

Ik was destijds 15 en zat aan de radio gekluisterd. Prachtig. Ondraaglijke spanning. Bas van Noortwijk was onze buurman, dus dat gaf extra feest.

D
Frysk
Spartaantje
3 maanden geleden

Geweldige avond en geweldige prestatie waar ik gelukkig bij was. En daarna met heel veel supporters naar een kroeg op de Reeperbahn waar rond 2 uur ‘s nachts Bildzeitung al te koop was met foto’s van de wedstrijd. Een feestje!