Gerard Nijkamp zegt steeds dat Sparta deze zomer niet hoeft te verkopen. En puur naar de cijfers van onze club bezien klopt dat ook. Maar Sparta kan niet structureel op het niveau subtop / middenmoot blijven zonder transferinkomsten. Die inkomsten dekken nou eenmaal het forse jaarlijkse tekort op de begroting. En dat weten Nijkamp en Laros als de besten. De weg die Pinto beliep wil Sparta uit financieel opzicht voorkomen. In de winter en zomer van 2022 was sprake van een vertrek van de linksback. Dat lukte niet. Een half jaar later kwamen Pinto en Sparta er niet uit. Inmiddels is hij transfervrij vertrokken.

Ook het ‘Sven Mijnans scenario’ leverde geen gejuich op, op de Sparta burelen. Eén van de openbare doelstellingen van het seizoen was een speler tussentijds verkopen. AZ is nooit te beroerd om op koopjesjacht te gaan. Onder de druk van het sluiten van de transfermarkt werd Mijnans voor net iets boven de 2 miljoen verkocht. Niet bijster veel voor een speler met nog 1,5 jaar contract die direct basisspeler was bij de Kaaskoppen. Tegelijkertijd was er geen tijd meer om nog een vervanger te halen. Dankzij een gebrek aan blessures liep het gelukkig allemaal goed af.

Cashen

Sparta heeft geleerd. In plaats van te roepen dat het doel is om tussentijds een speler te verkopen, roepen ‘we’ nu dat we geen spelers hoeven te verkopen. Maar Van Crooij zijn contract loopt in 2024 af. Hij wil niet verlengen. Hij is 27 jaar en heeft een topseizoen achter de rug. Tijd voor hem om verder te gaan. Tijd voor Sparta om te cashen. Simpel. Weer een speler met waarde die transfervrij de deur uitloopt gaat Nijkamp niet overkomen.

En dan niet op de laatste dag. Sparta wil cashen en kunnen anticiperen op wat komen gaat. Zelfs zonder Van Crooij heeft Sparta nog vier vleugelspelers in de selectie, maar vanuit Turkije is interesse in Lokilo. Daarnaast denken wij van ITWM dat een tweede spits en tweede linksback nog wel welkom zijn. En Nijkamp heeft eerder laten weten dat hij het liefste nog een middenvelder haalt met een iets hoger niveau, waardoor Van Mullem dan verhuurd kan worden. En dan is er ook nog eens aardig wat interesse voor Kitolano. Het wordt nog een interessante Spartaanse periode buiten het voetbalveld.

Van Crooij is duidelijk

Soms is het ook weleens lekker als spelers duidelijk zijn. Van Crooij heeft zijn zinnen nou eenmaal op een transfer gezet, dat heeft hij met Sparta besproken en laat hij ook eerlijk tegenover de pers weten. Tegenover het AD zegt hij: “We hebben nog twee maanden de tijd. Maar voor mijzelf is het natuurlijk nog steeds de bedoeling om een transfer te maken, en Sparta staat er ook zo in.”

Van Crooij wil graag naar het buitenland, maar er speelt nog niets concreets. Mocht een transfer niet lukken? “Dan zou ik het wel jammer vinden, dat zeker”, aldus Van Crooij. “Uiteindelijk is het natuurlijk geen straf om bij Sparta te blijven. Want dan blijf ik hier met alle plezier. Ik heb het goed naar mijn zin bij Sparta. Maar ik ben wel van mening dat het deze zomer eigenlijk moet gebeuren, een mooie transfer maken.”

We danken Van Crooij voor een prachtig seizoen. Maar de aardige woorden over plezier en naar zijn zin hebben ten spijt: het lijkt voor beide partijen beter als die buitenlandse transfer voor Van Crooij er snel gaat komen.

Abonneer
Abonneren op
102 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties