Van blaaskaken en schoolmeesters naar
non-nonsense

Wat hebben wij het zwaar te verduren gehad pakweg de afgelopen 20 jaar.

Van met de hakken over de sloot in de nacompetitie tot aan uiteindelijk drie degradaties. Gezien mijn leeftijd(26) heb ik meer Jupiler-League seizoenen ervaren dan Eredivisie-duels. Dit prachtige Sparta, dat sinds de millennium meer op het laagste prof-niveau heeft geacteerd, dan op het niveau waar zij hoort. Zoveel geschiedenis, zoveel sympathie. Maar misschien moeten we minder ‘oh dat is een leuk clubje’ zijn. Onze eigen burgemeester noemt ons ternauwernood ‘schattig’ na een kampioenschap. Leuk bedoeld, maar het voelde als een belediging.

Wat hebben in die 20 jaar een hoop onkruid binnen gehad. Praatzieke schoolmeesters, dicterende blaaskaken, luilakken, profiteurs en vriendjespolitici. Onze slapende reus is jarenlange mishandelt en misbruikt. Door structureel wanbeleid zijn wij keer op keer zwaar teleurgesteld. Maar er is hoop. Henk en Henk brengen Rotterdamse directheid en no-nonsense. Niet lullen maar poetsen, puin ruimen, inhaken of oprotten. Geen Zimbabwaanse jeugdinternationals of Franse bierniveau spitsen. Er worden spelers gehaald waar een goede kop op zit. Boefjes met talent en kwaliteit die voor een tweede kans gaan, en jongens met ervaring op Ere en eerste divisie niveau, dat in combinatie met onze prachtige jeugd-exponenten.

Ik lees op dit prachtige forum weleens twijfels over onze jeugd. Sommige vinden het te duur, de stekker moet eruit.

Beste mede-Spartanen, de stekker mag en zal nooit uit onze jeugd gaan. Dat onze Spangenaren voor veel te weinig worden verkocht is het vervolg van het wanbeleid wat jarenlang gevoerd is. Onze spelers mogen in de toekomst nooit meer voor zulke bedragen naar clubs als Heracles, Groningen en Heerenveen. Wij moeten naast die clubs te komen staan. En wij moeten onze spelers voor veel meer miljoenen direct verkopen aan de grote clubs, geen tussenstap meer. Als wij op dat niveau komen kan Sparta een hele stabiele, gezonde en nog mooiere club worden als we al zijn. Sportief succesvol, zakelijk keihard, en mooie groene cijfers. Weg wezen met dat schattig en lief.

Licht optimisme vloeit langzaam weer door mijn rood-wit bloed dankzij de huidige handelswijze van onze Henken.

De gemiddelde Spartaan is optimistisch maar kritisch, soms te kritisch, maar anderzijds zit er zoveel potentie in onze mooie club. De jarenlange mishandeling heeft mij realistischer gemaakt en minder optimistisch. De littekens op mijn rood-witte hart zijn groot. Maar ik ben ook realistisch genoeg, of dat denk ik tenminste, om te zien dat er nu echt wat gebeurd bij Sparta wat mij zint. Er zit een idee achter, er is een visie. We zijn niet meer de Primark waar je veel voor weinig krijgt.

Soms moet je een stap terug doen, om er twee vooruit te doen. Jarenlang hebben we een stap achteruit gezet, vooruit en weer achteruit. Spangenaren, Kasteelheren en liefhebbers: verleng die seizoenskaart, er is weer reden voor licht optimisme.

Na jarenlange een luchtkasteel te zijn geweeest, gaat het weer echt ‘Het Kasteel’ worden. Rood-wit gaat nooit verloren, Bij neer-laag en victorie, wij zullen er weer boven op komen.

Jordy Spoelder

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties