Gisteren publiceerde de Volkskrant een alleraardigst artikel over de denkwijze van Henk Fräser over het gedeelde aanvoerderschap bij Sparta. Omdat de selectie behoorlijk multicultureel is en de spelers uit de diverse richtingen van Nederland komen zijn er bewuste keuzes gemaakt door Fräser.

Het mooiste stukje uit het artikel is dat gesteld wordt dat Sparta een club is uit een multiculturele wijk, met een multiculturele selectie en uiteindelijk werd de promotie uitbundig gevierd met mensen met allerlei kleuren.

Van de diversiteit van je selectie een krachtige eenheid smeden, dat is het doel wat de coach voor ogen heeft, als je dit stuk leest.

Bryan Smeets en Adil Auassar werden bewust aanvoerder gemaakt. Smeets, een Nederlander uit een Zuidelijke provincie en Auassar, een Nederlander met Marokkaanse roots die uit het Westen van Nederland komt; samen zijn zij de leiders van dit Sparta. Een Sparta, dat op Harush na, feitelijk uit geheel Nederlands sprekende spelers bestaat.

Henk Fräser geeft ook aan dat de keuze voor het gedeelde aanvoerderschap te maken heeft met het feit dat een speler niet altijd kan spelen, maar de klassieke aanvoerder, door het dragen van zijn band, hier eigenlijk wel op rekent.

De aanvoerders zelf worden ook gehoord in dit artikel. Goed om te zien is, dat een selectie weliswaar leiders nodig heeft maar dat het leiderschap natuurlijk verloopt. Autoritair handelen is met de spelers van nu niet meer de juiste manier om een elftal aan te sturen. Het gaat meer om samenwerking en de juiste coaching geven en ontvangen.

Wil je het artikel in zijn geheel lezen? Surf dan naar de website van de Volkskrant of klik HIER

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties