Het Sparta stadion bestaat louter uit zitplaatsen. Officieel weliswaar, want de club gedoogd het gelukkig al sinds de verbouwing van het stadion in 1999/2000 om op diverse plaatsen te staan. Eén en ander is voortgekomen uit het feit dat Sparta in het oude stadion veel staanplaatsen verkocht onder de seizoenkaarthouders. Wie kent de befaamde staanplaatsen “Lange Zijde” voor de eretribune nog en of anders de jongenstribune waar je voor een paar gulden een wedstrijd in de eredivisie kon bekijken?

Toenmalig bouwmeester en oud-voorzitter Peter vd Burg en het bestuur eind jaren ’90 begrepen dat ze hier iets mee moesten. vd Burg repte in een interview in het Rotterdams Dagblad van een nieuw stadion waar je de spelers vanaf de tribune moest kunnen aanraken. Zo sfeervol zou het nieuwe Spangen gaan worden. Toen dat niet helemaal uitkwam (lees: er een gracht kwam) en waar men op het voormalig sfeervak vak-C (waar men op de houten banken van de Rijnmond tribune stond) gewend was vooral staand de club aan te moedigen kwamen er gedoogconstructies die tot de dag van vandaag voortduren.

En dat is een goede zaak. Staand een voetbalwedstrijd bekijken is doorgaans anders dan deze zittend bekijken. In alle uitvakken in Nederland zit nagenoeg niemand omdat staand de sfeer veel meer bijval krijgt als men staand de wedstrijd aanschouwt. Niets tegen de zittende tribuneklant maar het hoekvak met staande Spangenaren zorgt doorgaans toch voor meer sfeer dan de statige en enigszins elitaire Tonny van Ede-tribune.

Terug naar de eerste seizoenen in het onderkomen zoals we dat nu allemaal kennen: Op het midden van de DN-tribune werd staan dus min of meer toegestaan en tot op de dag van vandaag (ondanks dat de jongere supporters verdwenen naar het Spangenaren-vak) staat men daar nog steeds op de trappen.

Wat wil het geval. Aan het einde van vorig seizoen zijn opeens leuningen geplaatst om de veiligheid te vergroten. Elk weldenkend mens kan inzien als je een leuning plaatst op een locatie waar normaal mensen staan er iets zal veranderen. Echter is de veiligheid in de ogen van onze tipgever niet vergroot maar er juist minder veilig op geworden: Mensen vertrappen elkaar nu, stappen naast de traptreden en vallen over de stoeltjes heen en nog erger men raakt geïrriteerd. Gelukkig zijn er nog geen gewonden gevallen, maar het is wachten op problemen”.

Aan Sparta is gevraagd de situatie op te pakken en de situatie in oude staat te herstellen. Als Sparta zou twijfelen aan de veiligheid zou het zelfs een onderzoekje kunnen doen onder de betrokken supporters, aldus de verontruste supporter.

Van belang blijft dat de staanplaatsen er gewoon blijven. Die zijn er inmiddels al bijna twee decennia en niemand heeft daar last van. Iedereen die bij Sparta komt weet dat het staan is op het midden van de DN tribune. Net zoals dat het geval is in het hoekvak waar de Spangenaren staan en op het uitvak.

Dus voordat er ongelukken gebeuren….weg met die trapleuning…en terug naar de veilige situatie van weleer. Dit omdat wij en veel Sparta supporters geloven in een normale manier van crowd-management waar resultaten uit het verleden er gewoon toe doen. De feiten spreken namelijk boekdelen: Staan op het midden van de DN is superveilig, daar kan geen studie Intergrale Veiligheidskunde tegen op!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties