Ouderwets mag Sparta op vrijdagavond aftrappen tegen NEC. De gevreesde vrijdagavond betreft nu een Eredivisie-wedstrijd, waar Sparta de nummer 6 van de Eredivisie treft. In het nog prille seizoen verrast NEC met 7 punten uit 4 duels, waar Sparta 4 puntjes heeft gesprokkeld uit 4 duels. De overwinning op Fortuna bracht enorm enthousiasme en hoop, maar de heren mogen zich vandaag weer echt bewijzen het goede niveau van de eerste helft afgelopen zondag vast te houden.

Sparta wijzigt niet veel ten opzichte van afgelopen zondag. Beugelsdijk is geblesseerd, dus krijgt Heylen de voorkeur. Verder starten dezelfde mannen als vorige week. Het gepromoveerde NEC zal zijn sterke reeks willen verlengen en doet dat met uitblinker Akman in de basis. De kleine Turk heeft slechts één keer gescoord, maar laat zien een dreigende en bewegelijke spits te zijn.

Eerste halfuur

Sparta probeert met fris voetbal de aanval te vinden. Dit resulteerde in een paar kleine kansjes. Zo kon Abels van ver de afvallende bal op de slof nemen, maar ging deze ruim naast. Niet lang daarna combineerde Sparta vanaf rechts door de verdediging heen, maar kon Thy de bal niet goed controleren om op doel te schieten. 

Vervolgens zakte het spel steeds verder weg en Sparta werd steeds slordiger in de opbouw. NEC profiteerde hier optimaal van met een, jammer genoeg, schitterende goal. De verdediging werd helemaal zoek getikt en Okita kon simpel en beheerst binnenschuiven. 0-1. Sparta was het daarna he-le-maal kwijt en verspilde de ene na de andere bal. Het is dat NEC hier niet van profiteerde, want Sparta leek rijp voor de slacht. 

Geweldige knal Osman

Vlak voor rust roeide Osman de bal, via de handen van Branderhorst, op de lat. Na goed drukzetten van Pinto speelde hij Thy aan en uit de draai schoot Thy de bal in de verre hoek. Hij zag zijn schot gekeerd worden, maar Mijnans stond klaar om uit de rebound binnen te tikken. Hierdoor mocht Sparta rusten met een gelijke stand.

De eerste helft stond in het teken van slordigheid, pijntjes en harde tackles. Zo kregen Auassar, Pinto en Smeets last van pijntjes en leek Smeets het zwaarst getroffen. Hij werd hierom in de rust ook gewisseld door Emegha, die vorige week ook inviel en scoorde voor Sparta. Zijn drive kon Sparta wel gebruiken in de tweede helft, want man o man, wat was het slordig. De basis om de bal naar de goede kleur te spelen moest weer geoefend worden. De bal kwam regelmatig bij een groen-rooie of over de welbekende witte lijn. Deze lijn werd door de Spartanen alleen niet opgesnoven, anders waren zij wel een stuk scherper geweest.

Druk

Na rust zette Sparta veel druk op de bal en rukten de vleugelverdedigers regelmatig goed op. Dit kon Sparta niet bekoren met grote kansen. Het aantal corners en geblokte schoten zorgde voor het meeste gevaar, want tot uitgespeelde kansen leidde het niet. Verder gaf Sparta niks weg en stonden Heylen en Vriends als een huis. Tot de 60e minuut. Na een goede steekbal kon Akman alleen op Okoye af, maar hij controleerde de bal niet goed en Okoye kon redden. Daarnaast stond hij nipt buitenspel, dus de supporters uit Nijmegen konden sowieso niet juichen.

Niet lang daarna liet Sparta van zich horen en vuurde Thy een hard schot in de rechter hoek. Branderhorst kon redden en dit bleef ongeveer het laatste wapenfeit, want Fräser greep in en wisselde Mijnans en Van Crooij om vervolgens de creativiteit van de rechterkant eruit te halen voor onze nieuwe Griek Masouras. Hij liet zich zien door gelijk een voorzet met alle tijd en ruimte de tribunes in te jagen. Daarna was hij onzichtbaar. En Engels kwam er ook nog in. Engels, die tot dusver tegenvalt en onzichtbaar is wanneer hij speelt, mag zich bewijzen tegenover Fräser om weer een basisplaats te veroveren. Hij vond alleen de voorzet van Masouras indrukwekkend. Dit deed hem besluiten ook de bal niet voor te geven, maar in de tribunes te knallen.

Zwak slot

Nee, de wissels hielpen het spel van Sparta absoluut niet. De dominantie in de eerste kwart van de tweede helft was volledig verdwenen en NEC was veel vaker aan de bal. De Nijmegenaren waren veelvuldig aan het marcheren richting het doel van Okoye. De grote kansen bleven uit, omdat NEC ook erg slordig was, maar de wil om te winnen was van NEC veel groter. NEC wist geen gaatje te vinden en het bleef bij 1-1.

Het was vooral een erg slordig duel. Zowel Sparta als NEC gaven de bal gemakkelijk weg en er waren fases van overwicht van beide ploegen. Al met al is een punt hetgeen wat het spelbeeld weergaf. Een terecht gelijkspel en we moeten door. Sparta lijkt van de roze wolk af en mogen de rug rechten in Zwolle.

Abonneer
Abonneren op
232 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties