Henk Fraser en Henk ten Cate, de twee succesvolste trainers van Sparta van de afgelopen 30 jaar, hebben Surinaams bloed. Naast deze twee grootheden heeft nog een andere bekende Surinaamse (oud-)trainer een geschiedenis op het Kasteel. De naam Iwan Lemmers zal niet veel Spartafans wat zeggen, de naam Eusebio wel. De bekende supporter heeft een roemrijk verleden als voetbaltrainer in Suriname. Het Surinaams Voetbal Museum wijdde op Facebook een artikel aan ‘de meest besproken Surinaamse trainer aller tijden’. Hieronder kopiëren we dit artikel schaamteloos.

IWAN LEMMERS- DE MEEST BESPROKEN SURINAAMSE TRAINER ALLER TIJDEN

Zijn naam is Iwan “LEMPA” Lemmers. Met hem kan je zeer veel over voetbal verhalen bijpraten gedurende zijn periode als trainer bij Voorwaarts en overal waar je hem tegenkomt.

Spelers als Jantje Voorn, de gebroeders Forster, Playfair, Rustenberg, Ro Brewster, doelman Roy Belfor, Poka Nelom, Biem Shukai, Trimo Kasijo en nog vele anderen heeft Trainer Lempa een toekomst gegeven. Mocht je een van deze oudspelers tegenkomen, zullen ze aan jou direct de naam `Lempa` noemen.

Ook in Nederland is deze onsterfelijke en verdienstelijke trainer geen onbekende op de sociale voetbalvelden in Rotterdam, als ook bij de 2e grote club van Rotterdam, n.l. S.V. Sparta. Zelfs enkele eredivisie spelers zijn nog steeds onder `toezicht` van oud trainer Lempa.

Iwan Lemmers is nu 82 jaar en nog steeds vrij actief met voetbal bezig. De Coronatijd maakt het er niet makkelijker op… Maar hij gaat gewoon door 💪🏾💪🏾… En desondanks, respect voor hoe deze oud trainer in het voetbal leeft. Hij blijft fit op zijn unieke manier. Er zijn nog maar weinig die op zijn leeftijd kunnen wat hij doet. En daarom zijn wij dankbaar dat deze oud trainer niet vergeten mag worden..

Oud Trainer Lempa blijft vooral tot in de late uurtjes alle voetbalwedstrijden kijken en ook naar alle herhalingen en blijft vooral tactische tips geven met analyses. Zijn trouwe echtgenote Carolien kijkt en luistert in elk geval mee 😂🙌🏽… Ondanks de angst voor Corona die diep zit vanwege de risicogroep waar zij onder vallen, genieten zij samen nog van de mooie dingen in het leven… En dat in goede gezondheid…

Papa en mama Lemmers hebben hun positieve drijfveer succesvol overgedragen aan hun kinderen Rodney en Nathalie. Dat valt direct op aan hun uitstraling en passie. Neem maar een kijkje in de activiteiten van Rodney als Fit en Health coach.

Oud Trainer Lempa zag het daglicht op 5 april 1939 aan de Drambrandersgracht in Paramaribo. In zijn jeugdige jaren, vanaf ongeveer 9 jaar oud, werd hij snel betrokken met straatvoetbal. In 1957 kwam hij over van Ajax 2 en werd lid van VV Voorwaarts. 2 jaar later verkeerde Voorwaarts in ernstige degradatiegevaar. Mede dankzij een doelpunt van Iwan Lemmers kon Voorwaarts in de hoofdklasse blijven.

In 1963 vormde Lemmers samen met Frits Juda en een der gebroeders Cederboom een jeugdteam. Hij was toen trainer van het jeugdteam dat 2 jaar later het jeugdkampioenschap behaalde. Daar Voorwaarts vaak in degradatiegevaar was, verrichte Iwan Lemmers scoutwerk op verschillende locaties in Paramaribo met als doel jeugdige spelers voor Voorwaarts aan te trekken. In 1966 werd Lemmers uiteindelijk benoemd tot hoofdtrainer van het eerste elftal van VV Voorwaarts.

De ontwikkelingen waren van dien aard dat Voorwaarts de volgende trainers kreeg: Fernando, (Braziliaan), Walther Braithwaite en Krenten.In 1973 nam Lemmers opnieuw de leiding van het eerste team over. In deze periode verkeerde Voorwaarts ook in degradatiegevaar. Toch lukte het Lemmers met Voorwaarts naar de 4e plaats te verheffen.

Oud trainer Lempa heeft de volgende opleidingen genoten: Trainerscursussen in 1976 door het Surinaams Olympisch Comité samen met Oud-voetbalinternational Walther Braithwaite, die een lange staat van dienst had bij VV Voorwaarts en met Ro Kolf naar Mexico afgevaardigd was voor het volgen van een High-level voetbalcursus bij het Mexicaans Olympisch Comité en door het gehele land voetbaltrainingen en classics te volgen bij grote Profclubs als America, Cruz Azul en Universidad de Mexico(Puma). Vervolgens in 1978 een B-Cursus ter verkrijging van het B-Diploma van de KNVB met Leraren als Rob Groener, Ger BLok , Ger Lagendijk en de Voorzitter Jo van Marle, deze beiden nu wijlen.

In de maanden Juli en Augustus 1967 heeft Iwan Lemmers bij het Sint Benedict College in Trinidad gefunctioneerd als trainer-coach van het College Team, een jaarlijks terugkerende competitie tussen de Universiteiten van de eilanden van het Britse Gemenebest, Jamaica, Barbados, Sint Kids en Trinidad.

De voetbalvereniging Voorwaarts bestaat inmiddels 102 jaar en mede dankzij de oud trainer en tevens gewezen bondsbestuurslid van Robin Hood, dhr. Jules Gersie, kreeg Iwan lemmers als aanmoediging het KNVB Sportblad “”De Oefenmeester”” als abonnement cadeau , welke door de jaren heen door Iwan Lemmers als handleiding werd gebruikt. Deze complete voetbalcursus met alle nieuwtjes en wetenswaardigheden, betroffen het wel en wee van het voetbal. Trainer Lempa heeft de oudste voetbalverening VV Voorwaarts meer bekendheid en stabiliteit gebracht door de club kampioen te maken in 1977. Lemmers genoot in die periode reeds van een groot hoeveelheid lectuur van de jongste voetbalontwikkelingen in de wereld. Dat heeft hem zeker succesvol gemaakt in de 2 opeenvolgende kampioenswedstrijden tegen Transvaal.

Al was het weer na 20 jaren!!!

VV Voorwaarts, een voetbalclub die toendertijd bijna 60 jaren bestond en sedert 1957 het kampioenschap van Suriname behaalde, was Trainer Lemmers van plan opnieuw deze titel in de wacht te slepen. Dat moest in de strijd tegen Transvaal nog blijken in 2 wedstrijden. Vooral de eerste wedstrijd was doorslaggevend en trainer Lemmers was zeer optimistisch gestemd. “Transvaal is tactisch een heel goede ploeg, die op de juiste moment de zwakke plekken van de tegenstander weet uit te buiten. De zwakke plekken zullen bij Voorwaarts er niet zijn”.

Onder het bewind van Iwan Lemmers gelden bij Voorwaarts: techniek, collectiviteit, inzet en conditie als sterke wapen. Iwan Lemmers was van overtuigd dat hij de verdediging van Transvaal helemaal niet als struikelblok zag. Minstens 2 voetballers van Transvaal hadden de voetballeeftijd overschreden. Daarom hebben ze het bijzonder moeilijk gehad tegen de jeugdige – en agressieve Voorwaartsers.

Over het spelpatroon waarmee Lemmers vele wedstrijden had gewonnen, had hij vaak verzwegen. Maar uit een recent filmpje, waarin hij zijn kleinzoon uitlegde hoe het Nederlandse elftal moet spelen, bleek uiteindelijk dat zijn succes terug te vinden was door langdurig het WM-Formatie spelpatroon toe te passen. Deze methode werd vaak in zijn tijd als actieve trainer toegepast.Wat is de WM-Formatie spelpatroon nou eigenlijk?

De WM-formatie spelpatroon was tijdens de jaren twintig ontwikkeld door Herbert Chapman, coach van Arsenal, als een nieuw systeem. Er werd een extra verdediger tussen de fullbacks geplaatst en daar vooraan stonden twee middenvelders, van wie een van hen zich beweegt als een sleutelfiguur, fungerend als “valse spits”. (denk aan Davy Klaassen bij AFC Ajax in Amsterdam). Verder heb je twee binnenspelers, twee buitenspelers en een spits. Doordat er twee rijen van drie stonden, met daartussenin twee rijen van twee, werd dit systeem de WM-formatie genoemd. De linies vormden namelijk een W en een M onder elkaar. Het WM-systeem werd door kanunnik Francis Dessain, een groot fanaat van het Engelse voetbal, in België geïntroduceerd bij het toenmalige FC Malinois (het huidige KV Mechelen), waar hij voorzitter was. De tegenstanders konden dit ongeziene systeem in de lage landen niet smaken, en deden er alles aan om het te kraken. Het bleek echter wel een succesformule, want onder dit systeem speelde KV Mechelen wel driemaal landskampioen.Herbert Chapman was ook de bedenker van de buitenspelregel die tegenwoordig van enorm belang is op de voetbalvelden, welke dateert vanaf 1925 en gehekeld werd door vele spelers en coaches in die periode. De buitenspelregel wordt vaak omzeild door een speler als “valse Spits” te fungeren.

Vermeldenswaardig is dat VV Voorwaarts onder leiding van Trainer Lemmers beloond werd met een trip naar Nederland in het jaar 1978. Dit was een top voetbaljaar voor het Nederlands elftal dat semi-wereldkampioen werd in Argentinië. Voorwaarts won in Nederland slechts 1 wedstrijd bij de opening van een Sportpark Noorde bij Nieuwkoop in Hoogeveen. Tegen FC Amsterdam, alhoewel bij de rust 2-0 voor, toch verloor met 4-2. Telstar -Voorwaarts in de rust 1–1 , werd de eindstand 2-1, Haarlem -Voorwaarts 3-0, NEC-Voorwaarts. 12-0, FC Den Haag-Voorwaarts 5-0. Onze bekende presentator Henk van Vliet heeft in zijn voetbal jeugdjaren als doelman veel mooie herinneringen aan Trainer Lempa overgehouden. Van zijn teamgenoten stapte Henk van Vliet over van Racing Club Paramaribo, waar de gebroeders Zuiverloon en Ben Olivieira speelden in de competitie van het Mr. Bronsplein. Het team bestond voornamelijk uit jongens van Beekhuizen.

Niet lang daarna schreef Henk van Vliet zich in bij de jeugd van VV Voorwaarts, o.l.v trainer Iwan Lemmers: “ Al die andere jonge teams waarin ik vroeger speelde waren erg amateuristisch. Ze waren ongeorganiseerd en hadden geen trainer als zodanig. Maar bij Iwan Lemmers moesten wij georganiseerd trainen. Theorieën werden uitgezet. Ik kreeg speciale keeperstrainingen. Er werd met een gedegen plan gevoetbald, wat ik eerder niet had.”

Het jeugdteam van Voorwaarts oefende op het terrein van `Rijper Jeugd` aan de Kernkampweg. Toen doelman Cornelis Graanoogst van het hoofdklasseteam geblesseerd raakte, werd diens plaats ingenomen door de reservedoelman. Aan Henk werd toen gevraagd om voor een paar wedstrijden als jeugdkeeper op de bank te zitten in de hoofdklasse. Achter zijn veelbelovende keeperscarrière moest Henk echter een punt zetten toen hij van de muloschool slaagde en op 1 november 1964 op 16 jarige leeftijd in dienst trad bij radio Apintie.

Iwan Lemmers bedankte als trainer na het Landskampioen van Voorwaarts . Dat was absoluut geen onverwachts gebeuren, want hij gaf duidelijk aan dat hij zijn functie zou neerleggen. Dhr. Nijhove, assisitent trainer, had voorlopig het roer overgenomen totdat Franklin Rigters, ex-Voorwaarts aanvoerder terug naar Suriname keerde en als nieuwe hoofdtrainer werd aangesteld. Mocht je ooit Oud-Trainer Iwan lemmers ” Lempa” tegen het lijf lopen, dan mag je graag je borst natmaken, want je zult een stevige voetballes incasseren. En wie weet komen zijn tips en hogeschool analyses ooit toch eens een keer bij jouw trainer terecht die ze ook snapt 😉👌🏽

Bron: Facebook-pagina Nationaal Suriname Voetbalmuseum

Abonneer
Abonneren op
15 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties