AZ -Sparta belooft een ware topper in de Eredivisie te worden.

Sparta heeft een hele fraaie overwinning geboekt op AZ. Sparta won in Alkmaar met 0-1. Het doelpunt viel op slag van rust. Koki Saito dolde een verdediger en trok mooi voor op Lauritsen die raak kopte. De solide Spartaanse verdediging, Nick Olij en de paal en de lat hielden AZ in het vervolg van scoren af, al hadden Lauritsen en Saito ook kansen op de 0-2. We staan weer even vijfde. Drink daarop, Spartanen. Proost.

Sparta pakt de draad op

Elke keer als dit Sparta een tikkie krijgt rechten we de rug. Het is een patroon wat we al heel het seizoen zien. Na de recente oorwassing tegen Utrecht wonnen we de wedstrijd erop met gemak van Excelsior. En na het verlies tegen Feyenoord vorige week liet Sparta gisteren in Alkmaar zien dat de 6e plaats geen toeval is. Lang hebben we gedacht (en geroepen) dat we boven onze stand leven. Maar we hebben met nog zes wedstrijden te spelen 7 punten voorsprong op FC Utrecht. Die zesde plek mag ons niet meer ontgaan en is ook gewoon de plek waar we dit seizoen thuishoren.

En dan moet het toetje nog volgen. En waarom zouden we eigenlijk per definitief kansloos zijn in dat toetje? Als je in Alkmaar kunt winnen kun je dat ook in Enschede. Overigens kunnen we ook nog gewoon 4e worden, dan zijn we meteen verzekerd van Europees.. En dan hebben de spelers lekker vroeg vakantie.. Lijkt ons een prima streven.

De reis naar Alkmaar

Even terug naar gisteren. De thuisblijvers hadden dus wederom ongelijk. Dat waren er overigens niet zo heel veel, want de Sparta-supporters reisden in grote getale af naar de Kaasstad. En waarom ook niet. Het is vanuit de regio een uurtje met de auto naar het AFAS stadion. En iets langer met de bus van de SV, waar uw verslaggever van dienst mee afreisde. De heenreis was al een feest.

De Hazy Jane Guave is een echte aanrader. Een tropische IPA. De aroma’s van guave, ananas, mango en steenfruit knallen uit het blik.
De tripel van brouwerij De Werf (uit Enkhuizen, vlakbij Alkmaar) viel een beetje tegen.

Onderweg hadden we ook nog één stop, bij verzorgingsplaats Aurora. Daar stonden we te mijmeren over Fortuna Vlaardingen en SVV en de godin van de ochtend. Al met al was het een prettige heenreis.

Normalisatie

Een aantal supporters bezocht voor de wedstrijd (op uitnodiging) het Dirk Scheringa Supportershome. Een prachtig home. Niet te groot, een prettige sfeer en zowat de gehele wedstrijd geopend, het home is namelijk toegankelijk vanuit het stadion. Iets wat we eerder bij FC Zwolle ook al gezien hebben. Het zou prachtig zijn als we bij Sparta ook zoiets zouden kunnen realiseren. Het deed een beetje denken aan de oude kantine onder de Kasteeltribune, maar dan moderner. En uiteraard sloegen we de boel niet kort en klein. Waarom zouden we ook.

Uw verslaggever had weinig tijd nodig om erachter te komen dat Amstel gewoon echt niet lekker is.

De (helaas) Amstel vloeide rijkelijk in het home en daaropvolgend in het uitvak. Een prima uitvak overigens. Prima zicht, een normale behandeling door de stewards en goeie catering inclusief alcoholhoudend bier. Naast het spel van Sparta moeten we van dit soort randzaken ook maar zoveel mogelijk genieten. Met alle schermutselingen en incidenten van de laatste weken EN het huidige sentiment in media en politiek is een verbod op uitsupporters dichterbij dan we denken. Iets waar ITWM (en ook de SV en Sparta zelf) zich overigens met hand en tand tegen zullen verzetten. Gisteren was weer een prima voorbeeld van hoe het wel kan. Ook als Sparta met 3-0 op de broek had gekregen hadden we ons uiteraard prima gedragen.

Genieten

Op de broek kregen we overigens niet. Sterker nog. Sparta ging met 3 punten in de tas naar huis. In dit verslag geen feitelijke opsomming van de wedstrijd. Daarvoor verwijzen we u naar Rijnmond ofzo. Uw verslaggever van dienst heeft genoten maar was ook ietwat beneveld door (onder andere) de Amstel. En was zijn notitieboekje vergeten. Wat we wel meekregen is dat Sparta in de eerste helft gewoon goed meevoetbalde met AZ en dat de wedstrijd best wel gelijk opging. Ook benoemen we nog even het lef van Steijn. Wie durft er in Alkmaar met Namli te starten in plaats van Van Mullem? De 0-1 vlak voor rust was een beloning voor de bravoure waarmee Sparta AZ tegemoet trad. Na rust hadden we onszelf eigenlijk moeten belonen. Vooral de counter die via Namli en Lauritsen op de lat eindigde had een beter lot verdiend. Het bleef echter 0-1 en daardoor tot het einde spannend. In het laatste kwartier kwamen we natuurlijk goed weg met diverse ballen op het aluminium. Maar Olij hield zijn doel schoon. Voor de 12e keer dit seizoen. En AZ scoorde voor het eerst dit seizoen NIET in een Eredivisiewedstrijd.

Het resulteerde in een bescheiden feestje op de parkeerplaats van het uitvak. En in een prettige terugreis met nog wat meer bier. Gelukkig hebben we de beelden nog.

Feestje!
De ROTT.lesser is gehopt met Nelson Sauvin en Hallertau Blanc. Fris van smaak met fruitige hoptoetsen en een mooie droge afdronk.

Op naar Heerenveen. Ook die ploeg is aan de zegekar te binden. Waar eindigt dit? Vurig hopen we op een plein in Berlijn, Bologna of Bilbao. Met nog meer pils

Abonneer
Abonneren op
168 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties