Bij verlies tegen ADO zou Sparta wegzakken naar plek 16. Maar dat gebeurde niet. Integendeel. Sparta was de baas op het Kasteel en hoe! Het werd maar liefst 6-0. Na het mooie eerbetoon gisteren, een wat surrealistische minuut stilte op een leeg Kasteel en het dragen van rouwbanden was deze wedstrijd het ultieme eerbetoon aan Pim Doesburg.

Sommige clubs laten de teams maar gewoon in stilte het veld opkomen, omdat er toch geen hond op de tribune zit. Maar de rest van de clubs heeft dan ook geen Sparta Marsch…….de opkomst met het Spartaanse clublied blijft een goede keuze van Sparta. De huiskamer wil ook wat. Je krijgt er vanaf je luie bank direct een beetje zin in, al had het tot vandaag nog niet thuisoverwinningen geleid. De aparte minuut stilte ter ere van Pim Doesburg die in het lege stadion volgde, was op een bepaalde manier toch indrukwekkend. De rouwbanden en het spandoek ter ere van Doesburg maakten duidelijk dat er een Spartaanse grootheid overleden was.

Uiteindelijk was het de bedoeling dat het mooiste eerbetoon aan Doesburg door de spelers gegeven zou worden. En dat gebeurde. Iedereen die de eredivisie volgt zegt dat Sparta meer kwaliteit heeft dan ADO. Dat kwam ook al in de bekerwedstrijd tegen ADO tot uiting, maar meer kwaliteit hebben is nog geen garantie voor winst. Sparta heeft een pittig programma voor de boeg en om niet in de problemen te komen moest er gewonnen worden. Fraser besefte dit ook. Waar hij de bekerwedstrijd tegen ADO nog benaderde als een veredelde oefenpot schuwde hij nu geen middel om ADO zand in de ogen te strooien. Zaterdag bezwoer de trainer nog dat Harroui niet bij de selectie zou zitten. Hij was nog niet voldoende hersteld van Corona en had geen minuut meegetraind, zo was de uitleg van Fraser. Maar wat schetste ieders verbazing? Harroui stond in de basis. Brood en Jol oogden verbaasd. Fraser leek pretoogjes te hebben. Er was een beetje zand in de Scheveningse motor gestrooid.

Sparta speelde dus in dezelfde 4-2-3-1-achtige opstelling als tegen RKC. Ruud Brood had op zijn beurt het systeem van ADO omgegooid en liet de Hagenezen in een 4-3-3 formatie aantreden. Het was een signaal naar Rankovic, die er volgens de bobo’s bij ADO niet veel van gebakken heeft. De verandering naar 4-3-3 was ook een wens van Martin Jol. Jol is er namelijk van overtuigd dat de selectie van ADO Den Haag zo slecht nog niet is. Uw verslaggever van dienst is er op zijn beurt van overtuigd dat hij ondanks zijn grijze haren en bierbuik de aantrekkingskracht heeft van Brad Pitt in zijn beste jaren.

Vanaf de eerste minuut liet Sparta zien de intentie tot winst te hebben. Onze club had al snel rond de 70 % balbezit. Sparta speelde was dan ADO en deelde speldenprikjes uit zonder echt gevaarlijk te worden. ADO kon daar niets tegenover zetten. ADO beperkte zich tot verdedigen en het loeren op de counter.

Na een opstootje waar Smeets bij betrokken was, werd onze club gevaarlijker. Er kwam wat felheid in de ploeg. Het was Smeets die de eerste serieuze doelpoging van de dag ondernam. Op aangeven van Thy schoot hij op doel, maar helaas vloog de bal ove rhet doel van Koopmans heen. Vlak daarna schoot Smeets opnieuw op doel. En opnieuw schoot hij over. Lennart Thy schoot vlak hierna een balletje slap in de handen van Koopmans en Harroui stichtte gevaar met een bal die het midden hield tussen een voorzet en een schot. Het was soms wat slordig wat Sparta liet zien, maar er was maar één ploeg die recht had op de voorsprong en dat was de Kasteelclub. En die voorsprong kwam er. Uitblinker Mijnans gaf de bal op Abels. De opgekomen rechtsback zette voor. Thy nam aan, draaide weg en schoot de bal heerlijk binnen. 1-0. Dit was ook de ruststand en die was volkomen verdiend.

Drie goals binnen zeven minuten

Ruud Brood had de ADO spelers in de rust niet kunnen inspireren. ADO kwam apathisch uit de kleedkamer, terwijl Sparta in de tweede helft juist goed uit de startblokken kwam. In de 53e minuut resulteerde dit in de volkomen terechte 2-0. Het was een prachtige goal met voorbereidend werk van Deroy Duarte, een perfecte voorzet van Pinto en een mooie kopbal in de verre hoek van Mijnans. De 3-0 werd ingeleid door geklungel van ADO, maar was ook al een schoonheid van een goal. Sparta maakte ’tikkie-takkie’ geweldig gebruik van de ruimte die ADO weggaf. Auassar, Thy, Smeets….balletje breed en Harroui kon scoren. Duarte was heel dichtbij bij de 4-0, maar zijn vlammende schot werd net geen treffer. Een minuut na het schot van Duarte scoorde Thy zijn tweede van de avond, mede dankzij uitstekend doorzetten van Duarte, die zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde.

Sparta, koploper van het rechterrijtje

4-0, wat een weelde! Maar Sparta zakte niet in. Voor Pim Doesburg en voor de televisie kijkende Spartaan zetten de mannen van Henk Fraser door. Beugelsdijk viel in. Tegen RKC deed hij dat nog met een lelijk wit ondershirt. Ditmaal deed hij het met prachtige lange mouwen. Na een kritische column op ITWM is er binnen Sparta flink gediscussieerd over dit onderwerp. De spelers blijven vrij om te kiezen tussen het lelijke ondershirt en een shirt met lange mouwen, maar er is wel (onder meer door een enkeling uit de Stichting Sparta 1888) iets uitgelegd over de schoonheid van het Sparta shirt. Beugelsdijk heeft het opgepakt. Ook Meijer viel tegen zijn oude club in. Zijn doorzetten leidde tot het eerste Spartaanse doelpunt van Mario Engels in de 80e minuut. Diezelfde Engels zorgde vijf minuten voor tijd voor het slotakkoord, door met links de 6-0 keurig in de verre hoek binnen te schieten.

De laatste keer dat Sparta een eredivisiewedstrijd met 6-0 won, was Pim Doesburg nog de Spartaanse keeper………..

Onze club is inmiddels opgeklommen naar plek 10. Met 6 punten voorsprong op Emmen en Fortuna die 17en en 18e staan en 5 punten voorsprong op ADO, dat nu 16e staat. Sparta deed dus geweldige zaken vandaag!

Opstelling Sparta: Okoye, Abels, Vriends, Heylen (79. Beugelsdijk), Pinto (68. Meijers), Auassar, Harroui (68. Leroy Duarte), Smeets (73. Engels), Duarte, Mijnans, Thy (73. Gravenberch)

Opstelling ADO: Koopmans, Van Ewijk, Del Fabro, Pinas, Faye, Rigo, Morrison (46. Philipp), Elmkies (72. Pascu), Bourard, Karelis (72. Arweiler), Besuijnen (72. Catic)

Abonneer
Abonneren op
395 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties