Net als tegen Groningen en Utrecht was Sparta tegen Heerenveen zeker niet kansloos. Maar na 90 minuten stond onze club in Friesland helaas met lege handen. Opnieuw werd het 2-1.

MacKooij met vlaggen

Op de heenweg naar Friesland stopten de Spartanen die met ‘de bus’ waren bij een filiaal van een Amerikaanse hamburgerketen in Friesland, gerund door een Spartaan. Er werd door deze Spartaan getrakteerd op een hamburgertje. Blijkbaar waren er nauwelijks vegetariërs in de bussen, want vrijwel iedereen liet het zich smaken.

Eenmaal aangekomen bij het stadion van Heerenveen was de sfeer in het uitvak prima. Vlaggen, wat sfeervolle rook en gezang; de 250 supporters op het uitvak hadden er zin in.
Wie er ook zin in had was scheidsrechter Joey Kooij. We klagen weleens over scheidsrechters, maar vorig week was het Bas Nijhuis die een positieve bijdrage aan de wedstrijd leverde. In Heerenveen was het Joey Kooij die vrijwel foutloos floot. Prima gedaan.

Wie het de afgelopen week in de ogen van Fraser minder goed deed was Dervisoglu. Van een trainingswatcher vernamen we dat Fraser vond dat Dervisoglu niet goed trainde. De jonge spits laat volgens Fraser onvoldoende zien dat hij ‘beseft waar het over gaat’. Fraser koos voor Veldwijk. Best opvallend, want Veldwijk viel slecht in tegen PSV, maar hij doet het volgens Fraser al weken goed op de training.

De kans dat Dervisoglu in de winterstop definitief naar Brentford gaat (en niet nog een half jaar door Sparta gehuurd gaat worden) wordt steeds groter. Dit gegeven zal ook meewegen voor Fraser. Hij wil Veldwijk er natuurlijk serieus bij houden, zeker omdat de keren dat Piroe tot nu toe gewogen is, hij veel te licht bevonden is. De kans dat Ache-Veldwijk dit seizoen vaker een basis-koppeltje voorin gaat worden is dan ook zeer groot.

Moeizame start

De keuze voor Veldwijk viel zeker niet slecht uit, al werd dat in het begin van de wedstrijd nog niet duidelijk. Sparta werd het eerste kwartier overlopen. Vriends blunderde al in de eerste minuut met een te korte terugspeelbal, maar het leverde net geen doelpunt op voor Heerenveen, doordat Harush alert reageerde. De Friezen vielen het eerste kwartier volop aan, met opkomende backs die voor verrassing zorgden. Heerenveen hield in die fase slechts 3 man achterin en Sparta had eigenlijk niets te vertellen. Onze club had geen grip op de tactiek van Heerenveen, de spelers wisten niet waar te lopen en misten een bepaalde scherpte. Heerenveen scoorde zelfs, maar de goal van Kongolo werd afgekeurd vanwege hands.

Sparta kreeg controle over de wedstrijd en scoort

Na een kwartier was de stormloop van Heerenveen over. Sparta kreeg controle over de wedstrijd en met name Veldwijk kreeg de kans zich te bewijzen. Dat deed hij uitstekend. Hij werkte hard, een paar keer liet hij zich inzakken, was hij aanspeelbaar en vond hij zijn mede-spelers. Hij was voetballend van waarde voor het team en in de 26e minuut wist de spits zelfs te scoren. Een messcherpe uitval belandde via Auassar, Smeets en Ache bij Harroui. Harroui gaf de heerlijke voorzet en Veldwijk kopte de 0-1 perfect binnen. Groot feest op het uitvak! Heerenveen bleef de rest van de eerste helft de betere ploeg, maar Sparta had de controle en dankzij Harroui, Smeets en Auassar was er ook verdedigend grip op het middenveld en met Vriends (die zich prima herstelde van zijn fout) en Mattheij hield Sparta het centraal achterin volledig gesloten.

Heerenveen werd geen enkele moment nog zo dwingend als in het eerste kwartier en de Friezen probeerden het af en toe van afstand. Eén van die afstandsschoten vloog via de bovenkant van de lat over, maar verder kwam Heerenveen er niet doorheen.

Tweede helft met meerdere gezichten

Heerenveen was de eerste helft wel iets beter, maar Sparta stond met rust wel met 0-1 voor. In de tweede helft kwam Sparta aan het begin zowaar een stuk sterker voor de dag. Voetballend hadden ‘we’ in het begin van de tweede helft zelfs even de overhand en met wat speldenprikjes en corners oogde Sparta in die fase van de wedstrijd dreigender dan Heerenveen. Met name Veldwijk was met een kopbal dichtbij de 0-2.
Veldwijk werd in de 72e minuut gewisseld voor Dervisgolu. Dat was terecht, want hoewel hij goed speelde kon hij na minuut 60 nauwelijks meer op zijn benen staan. Het is wel opvallend hoe matig zijn conditie is. Zelfs 70 minuten lukt nauwelijks, 90 minuten is echt (nog) veel teveel voor Veldwijk, dat is wel duidelijk, maar zijn optreden zal Fraser niettemin tot tevredenheid hebben gestemd.

Rondom de wissel ‘Dervisoglu voor Veldwijk’ ontsponnen zich 10 spectaculaire minuten die helaas voor Sparta niet goed uitvielen. Vlak voor de wissel kreeg Heerenveen twee geweldige kansen (in één aanval) op de 1-1. Vlak na de wissel kreeg Dervisoglu twee geweldige kansen (ook in één aanval) op de 0-2. Maar Dervisoglu gaf de eerste bal af (dit keer had hij echt voor eigen succes moeten gaan) en het tweede schot miste kracht. Dervisoglu liet dus de kans liggen om aan Fraser te bewijzen dat hij wel degelijk in de basis had moeten staan. In de tegenstoot kwam Heerenveen op 1-1. Het was Abels die wat teveel ruimte weggaf, daar maakte Ejuke gebruik van door de bal met een korte voetbeweging knap in de verre hoek te schieten. Het was zeker niet sterk verdedigend van Abels, maar tegelijkertijd verdient de aanvaller in dit geval ook wel de nodige credits: het was een prima goal.

Sparta gaf niet op en Harroui legde drie minuten na de 1-1 aan voor een heerlijk schot, maar de bal kwam via de onderkant van de lat weer het veld in. Het zat even niet mee.

Gestuntel van Abels en Harush

Sparta en Heerenveen waren in de tweede helft behoorlijk in evenwicht, tot het moment kwam dat tot de nodige Spartaanse frustratie leidde. Waar Abels bij de 1-1 matig verdedigde, was hij bij de 1-2 gewoonweg aan het stuntelen. Weer gaf onze rechtsback teveel ruimte weg. Ejuke mocht op zo’n 40 meter van de goal ongestoord het strafschopgebied in lopen, Abels greep niet in, viel nog om ook en de verdediger leek geluk te hebben dat het schot ditmaal slecht was. Maar helaas, Harush deelde mee in de malaise en blunderde. De bal ging 10 centimeter naast zijn lichaam -hij had hem echt moeten hebben- maar Harush had de bal niet: 2-1.

De wedstrijd was opeens volledig omgedraaid en het roept gelijk de vraag op wie er eigenlijk moeten keepen tegen Vitesse. Harush heeft in de vier wedstrijden die hij mocht keepen toch niet volledig kunnen overtuigen. Hij keepte goede wedstrijden tegen Volendam en PSV, maar er was ook een slechte actie tegen Utrecht (penalty) en een blunder tegen Heerenveen.

Ook de vraag op of Karami tegen zijn oude club Vitesse een kans in de basis krijgt zal de komende tijd aan de orde komen. Na Fortuna-uit was er even geen krediet meer voor Karami, maar hij deed het uitstekend tegen Volendam en Abels is al een aantal wedstrijden wat minder, met zijn optreden in Heerenveen als dieptepunt. Fraser zal er ongetwijfeld zijn gedachten over hebben.

Dan maar een mooi resultaat halen tegen Vitesse

Na de 1-2 leek Abels helemaal de weg kwijt. Sparta ging op zoek naar de 2-2, maar daar hielp de rechtsback niet aan mee; nog drie simpele passjes van Abels gingen helemaal de mist in. Desondanks wist Sparta nog wel dreigend voor de goal te komen via enkele corners en ook Harroui had weer een positieve rol. Een mooie voorzet van hem leidde tot gevaar en een goede kans van Rayhi. Maar vlak voor tijd werd het schot van Rayhi gered door Warner Hahn.
Zo eindigde de wedstrijd in een onnodige nederlaag.

Dat kan natuurlijk tegen Heerenveen uit en onze club staat er nog steeds redelijk voor, maar Sparta moet wel gaan uitkijken dat ‘onnodig verliezen’ geen patroon gaat worden. Voorin de wedstrijd met een extra goal op slot gooien had gekund tegen Groningen (o.a. een penalty), PSV en Heerenveen. En ook verdedigend zit het puntverlies steeds in ‘kleine’ dingen. Tegen Utrecht twee penalty’s dom weggegeven, tegen PSV de verdediging op het laatst helemaal open gooien en tegen Heerenveen waren het de individuele fouten van Abels en Harush waardoor we puntloos huiswaarts moesten keren.

Niettemin kan Sparta ook na deze nederlaag toch wel weer met de borst vooruit kijken. En Fraser heeft wat keuzes te maken voorafgaand aan Sparta – Vitesse, zoals: