Sparta won professioneel en zonder al teveel moeite van TOP Oss. De eerste helft was goed en vermakelijk. De ruststand van 1-0 was dik verdiend. De tweede helft was kwalitatief een stuk minder, maar echt in de problemen kwam Sparta niet. De 2 late goals van Ache waren een lekker toetje en brachten de eindstand van 3-0 op de borden. Zaterdag eerst Sparta – De Graafschap. Aanstaande dinsdag: De Graafschap – Sparta.

Sparta startte met bijna dezelfde 11 spelers als in Oss, alleen Dabo begon op de bank, omdat hij terugkomt van een blessure en het nog niet verantwoord is om hem een hele wedstrijd te laten spelen. Vriends startte dus in de basis en Abels begon als rechtsback.

Op de tribunes waren de Spangenaren in vorm, getuige het bovenstaande spandoek ‘weer een bende opgerold’ na de wedstrijd. Een subtiele en humoristische verwijzing naar het spandoek van ‘de bende van Oss’, die de Osse supporters afgelopen zondag omhoog hesen. En voor de wedstrijd was -kijkend naar de hoek van de Spangenaren- tijdens de Sparta Marsch dit plaatje te ‘schieten’.

De Spangenaren waren dus in vorm en ruim 10.000 supporters zagen in de eerste helft dat ook de Sparta spelers op het veld de vorm redelijk te pakken had. Oss trainer Klaas Wels kon geen gebruik maken van topscorer Dogan en speelde zijn oude vertrouwde 5-3-2. Toch had Wels 1 (zeer beperkte) actische zet uitgedacht. Bij corners van Sparta bleven 3 spelers van Oss vooruit geschoven. De eerste keer had Sparta dat niet goed door en werd de counter direct enigszins gevaarlijk doordat een 1-1 situatie ontstond. In het vervolg loste Sparta dit prima op door Laros Duarte iets verder terug te laten zakken bij corners van onze club.

Verder was het een TOP Oss zoals we dat kennen. Counterend vanuit 5-3-2, maar absoluut geen ploeg die met een ‘alles of niets’ poging de 0-2 thuisnederlaag wilde ombuigen om zo mee te blijven doen in de strijd om promotie. Toch kreeg Oss enkele mogelijkheden en dit had alles te maken met de spelopvatting van Sparta, die iets meer naar voren was gericht dan in Oss. Met name Rayhi speelde op Het Kasteel meer als aanvaller, terwijl hij in Brabant nog voor de dag kwam als echte middenvelder. De rechtsback van Oss kreeg hierdoor de ruimte die hij zo graag wilde, Rayhi was een paar keer te laat terug daardoor kon Oss vanaf rechts twee keer gevaarlijk worden, met voorzetten die Ladan (de vervanger van Dogan) net niet goed kon verwerken.

Sparta professioneel en overtuigend

Oss kreeg in de eerste helft dus drie mogelijkheden, maar Sparta was duidelijk de bovenliggende partij. Onze club stond organisatorisch goed, gaf weinig ruimte weg en onze club jaagde TOP Oss bij vlagen af als ze wilden opbouwen. Sparta kreeg diverse kansen en mogelijkheden. Daardoor was de eerste helft op het eigen Kasteel best aantrekkelijk, zonder dat er door Sparta achterin ‘open huis’ werd gehouden. In het eerste kwartier schoot de Auassar al tweemaal op doel, kreeg Sparta twee corners, kon Veldwijk net niet bij een voorzet en werd een schot van Duarte geblokt. Dat in de 15e minuut de 1-0 viel was dan ook een logisch gevolg van de verhoudingen op het veld. Rayhi nam een korte corner. De bal kwam terug bij Rayhi, die zette heerlijk voor en de bal werd subliem ingekopt door Bart Vriends.

Daarmee was een verlenging van de baan. Het was prettig om te zien dat Sparta op professionele wijze doorging waar het mee bezig was. Geconcentreerd en degelijk voetbal spelen, mede door de ‘Duarte-brothers’ en Auassar die ditmaal met z’n drieën rust uitstraalden en heersten op het middenveld.

Faye kwam een aantal keer op en gaf drie keer een goede pass, waaruit een kans kwam, één pas op Rayhi, Veldwijk kreeg een voorzet van Faye, maar kon zijn kopbal geen kracht mee geven en Duarte schoot na een pass van Faye net naast. Rayhi schoot daarnaast nog tweemaal richting keeper Bergkamp, maar zijn schoten troffen geen doel.

Goed begin tweede helft, daarna zakt het weg, met een lekker einde

Er was voor Sparta geen vuiltje aan de lucht en onze club begon de tweede helft uitstekend. Eerst met een schot van Veldwijk, toen met een grote kans van Harroui die het -net als in Oss- met een stifje probeerde maar de bal ging ditmaal naast. Niet veel later kon Harroui een voorzet net niet intikken.

Na 55 minuten besloot Klaas Wels eindelijk aanvallend te wisselen. Daar had de Sparta duidelijk rekening mee gehouden. Dit was het sein voor de ploeg van Fraser om bewust erg ver terug te zakken. De wedstrijd werd er niet aantrekkelijker op. Oss ging hoge ballen op invaller Van der Biezen spelen en Sparta beperkte zich tot verdedigen. Doordat Sparta terugzakte ontstond er twee keer wat paniek voor de goal van Coremans, maar de bal werd vakkundig ‘weggerost’ en Coremans kreeg nog twee keer de kans zich te onderscheiden, zijn ingrepen waren prima. En verder? Ach, Sparta hield eigenlijk vrij makkelijk stand.

Het was natuurlijk een zeer belangrijke wedstrijd, maar de mannen van Henk Fraser leken zich niet bovenmatig in te hoeven spannen en de Sparta supporters zaten of stonden behoorlijk ontspannen op de tribune. Op geen enkel moment had je het gevoel dat Oss nog drie keer zou kunnen gaan scoren. Dat gevoel had Fraser ook niet en dus wisselde onze trainer al in de 66e doodleuk preventief met het oog op de finales. Laros Duarte (kleine pijntjes – geen risico meenemen) en Rayhi (aan het vasten – wat minder inspanning is beter voor het gestel) werden uit voorzorg gewisseld. Dabo en Ache kwamen erin. Abels schoof door naar het middenveld. Een kwartier voor tijd kwam Dervisoglu er ook nog in, voor aanvoerder Veldwijk – die een zeer behoorlijke eerste helft speelde, maar in de tweede helft niet meer aan de bak kwam.

Ache had tot 4 minuten voor tijd een ongelukkige invalbeurt en Dervisoglu verprutste één geweldige kans, toen hij te makkelijk de keeper had moeten omspelen en hij had één keer af moeten geven toen hij te egoïstisch voor eigen succes ging.

Maar in de 86e lieten de jeugdige invallers Het Kasteel dan toch opveren. Dervisoglu had een geweldige actie, hij nam de bal in de loop mee en versnelde daarbij -verre van makkelijk- en gaf voorzet bal op Ache, die scoorde. Het zou mooi zijn als Dervisoglu vaker wat minder egoïstisch zou zijn en wat vaker voor dit soort assists zou gaan, dat zou het team ten goede komen – en uiteindelijk ook zijn carrière. 2 minuten later gaf Dervisoglu de bal opnieuw aan Ache, die keeper Koeman verschalkte met een geweldige ‘zwabberknal’ van buiten het zestienmeter gebied.

De twee goals waren een lekker slotakkoord! De overwinning werd natuurlijk met gejuich ontvangen, maar echt feest uitgebreid feest gevierd werd er ook weer niet. Daarvoor was de wedstrijd simpelweg niet spannend genoeg en dat is geen verwijt, integendeel, dat is een groot compliment aan de spelersgroep. Na de 0-2 in Oss werd de wedstrijd op Het Kasteel professioneel uitgespeeld, kwam Sparta nooit echt in de problemen, kreeg het publiek toch drie mooie goals en bij vlagen wat leuke aanvallen te zien.

Van ontspanning naar onder hoogspanning

Als publiek zaten we er ontspannen bij en ging de knop al vrij om naar de finale-wedstrijden tegen De Graafschap. Dan zal het er zeker niet ontspanning aan toe gaan. Integendeel, de spanning zal tot grote hoogtes gaan stijgen. Wordt het Oss of Willem II, FC Eindhoven of PSV, Telstar of AZ, Excelsior of Feyenoord……het scheelt nogal. Miljoenen erbij of de hand op de knip? De spelersgroep aanzienlijk versterken of proberen weer een redelijk gelijk elftal op de been te brengen?

De belangen zijn dus groot. Dinsdagavond weten we meer en zijn we in extase door promotie naar de eredivisie, of moeten we nog minimaal een jaar lang de Keuken Kampioen Divisie trotseren. Succes de komende week Spartanen, dat we dinsdagavond een groot feest mogen vieren!

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties