Sparta verloor uit met 2-1 tegen PSV. Uiteraard waren de Eindhovenaren beter, maar Sparta was niet gekomen om over zich heen te laten lopen. Met een (terecht) verdedigende tactiek en een uitblinkende Okoye wist onze club de Eindhovenaren lange tijd op 0-0 te houden. Maar in de 82e minuut maakte PSV dan toch de openingstreffer. In de 86e minuut leek het voorbij toen Thomas de 2-0 binnenschoot, maar Sparta gaf niet op. Na een counter legde Engels de bal op Thy af, die in de 90e minuut de 1-2 binnenschoot. Sparta probeerde in de vier minuten blessuretijd het nog wel, maar kwam niet meer in de buurt van de gelijkmaker.

Na de zeperd tegen Cambuur had Sparta wat recht te zetten. PSV is dan niet het clupje waar je even over heen walst, maar knokken tot je erbij neervalt is dan wel het minste wat je mocht verwachten. Het was goed om te zien dat de selectie dat deed. Helaas is de selectie van Sparta niet al te breed. Een blik op de reservebank leerde bijvoorbeeld dat Fraser ervoor gekozen had niet eens alle beschikbare wissels mee te nemen. Een opvallende naam op die reservebank was Thy. Hij viel geblesseerd uit tegen Cambuur en kon maar een beperkte tijd meespelen. Fraser wilde met oog op de wedstrijden tegen Groningen en RKC absoluut geen risico met hem nemen en liet hem tegen PSV slechts een kwartier voor tijd invallen.

Hierdoor kwam Sparta in een 5-4-1 formatie het veld op, met Auassar als extra verdediger. Zonder Pinto die alsnog geschorst werd nadat de aanklager in hoger beroep ging (wat de aanklager toch zelden doet) en eveneens zonder de geschorste Aaron Meijers, waarbij de aanklager vroeg om een straf van vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Vrijwel iedereen vond dit een absurd hoge eis voor het vergrijp van Meijers, maar de tuchtcommissie ging ermee akkoord. Sparta staat er even niet goed op in Zeist, zo lijkt het, maar voor Jans is het een zegen. Hij mocht tegen PSV in de basis starten en deed dat niet onaardig.

Sparta wilde PSV geen ruimte geven en dat lukte ook, maar Sangaré was niettemin van afstand enkele malen gevaarlijk. Okoye redde tweemaal prachtig. Ook Götze was dichtbij de openingstreffer. Sparta probeerde er af en toe uit te komen, met name Mijnans kwam nog weleens met wat dreiging naar voren, en twee keer schoot Sparta op de doel. Uit één van de aanvallen wist Vito van Crooij zelfs te scoren, maar wel nadat hij hands had gemaakt. De goal werd dan ook terecht afgekeurd. PSV hield onverminderd veelvuldig balbezit maar kreeg het steeds lastiger om in de buurt van Okoye te komen. Onder Spartanen leefde de gedachte dat Sangaré misschien wel rood had mogen krijgen na een forse overtreding op op Laurent Jans, maar de scheidsrechter koos voor geel en VAR Blom vond dat prima. Dat kon, het had ook rood kunnen zijn, en zo’n mazzeltje heb je als Sparta zijnde dan misschien net even nodig.

De tweede helft ging ongewijzigd verder. PSV had de bal, Sparta verdedigde en Okoye had zo zijn reddingen, waardoor onze club overeind bleef. Met name Zahavi kreeg een paar uitstekende kansen. Maar ook Götze en Doan met een geweldig schot waren gevaarlijk en telkens was het weer Okoye die met een redding de 0-0 op de borden liet staan. Sparta kwam eigenlijk niet meer in de buurt van een doelpunt. Schoten van Smeets en Mijnans kwamen niet binnen de palen en Sparta kreeg het moeilijker en moeilijker. Mede door het systeem was er nauwelijks een aanspeelpunt voorin. Emegha werkte zich rot, maar werd nauwelijks gevonden. Osman is een voetballer die in zo’n wedstrijd niet echt tot zijn recht komt en Smeets had zijn dag niet helemaal, hij deed weinig goed en mag er wel iets meer in kleunen in zo’n wedstrijd. Kritische kanttekeningen genoeg, maar we speelden wel uit tegen een ploeg die op iedere positie (behalve de keeperspositie) een betere speler heeft staan dan onze club. De verdedigende tactiek van Fraser bleek de juist, al werd het in de tweede helft wel erg moeilijk om stand te houden.

Weer een schot van Sangaré, en weer één van Zahavi – ditmaal op de paal. Sparta streed voor wat het waard wat en maakte weinig fouten, al wat het kwaliteitsniveau bijna iedere minuut van de wedstrijd zichtbaar. En helaas bracht de kwaliteit van PSV de Eindhovenaren uiteindelijk ook de overwinning. Sangeré kreeg even wat ruimte van Smeets, net iets te dicht bij het doel. Het gaf de PSV’er de gelegenheid om op prachtige wijze binnen te schieten, ditmaal kon Okoye er niets aan doen. Sparta leek even de kluts kwijt, het publiek in Eindhoven ging er vol achter staan en al snel viel de 2-0. Toch kreeg Sparta weer grip op de verdediging en dat dat was maar goed ook, want voordat je het weet kan je in een paar minuten tijd er ook 4 of 5 om de oren krijgen. Dat gebeurde niet. In de 90e minuut was PSV niet zorgvuldig, de ingevallen Mario Engels ging diep en speelde de bal op de eveneens ingevallen Lennart Thy, die de 1-2 erin schoot. Er waren vier minuten blessuretijd. Sparta probeerde daarin de 2-2 te forceren. Dat lukte niet en uit een uitbraak kreeg PSV nog een kans op 3-1. Ook die vloog er niet in. En zo eindigde PSV – Sparta in een terechte overwinning voor de Eindhovenaren.

Helaas dus met 0 punten naar huis, maar het was zeker geen avond waarvoor Sparta zich hoeft te schamen. Hopelijk halen de mannen van Fraser een goed gevoel uit deze nederlaag, om in de komende twee wedstrijden tegen Groningen en RKC de broodnodige punten te gaan halen!

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Maduka Okoye, Dirk Abels, Bart Vriends, Michaël Heylen, Laurent Jans (86. Giannis Masouras), Adil Auassar, Sven Mijnans, Mohammed Osman (86. Mario Engels), Emanuel Emegha (75. Lennart Thy), Bryan Smeets, Vito van Crooij (61. Kenzo Goudmijn).

Abonneer
Abonneren op
352 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties