We beschouwen Sparta tegenwoordig als subtopper. En met die ogen bekeken kwam Sparta in Nijmegen slecht voor de dag. Maar aan de andere kant, voor Sparta is een punt uit tegen NEC gewoon prima. En het gat tussen Sparta en NEC blijft 10 punten, wat ook niet onbelangrijk is in de strijd om de play-offs voor Europees voetbal. En omdat de nummer 8 Heerenveen verloor van Vitesse is het gat naar de Friezen inmiddels gegroeid naar 6 punten.

Onder de streep was het zo’n slechte avond nog niet. Maar dat het voetbal de laatste tijd met enige regelmaat minder fris is, is helaas wel een feit. Tegen Excelsior was het worstelen. Tegen RKC was het al iets minder dan tegen Excelsior. En tegen NEC was het eeen stuk minder dan tegen RKC. Ook de selectie zelf is minder fris. Saito is de komende maand niet inzetbaar. De Guzman kan nog maar een helft in actie komen. Auassar, Vriends en Lauritsen vielen tegen NEC alledrie geblesseerd uit. Nee, het was op verschillende vlakken niet best in Nijmegen. Soms moet je dan ook maar gewoon tevreden zijn met een punt. En vandaag was zo’n dag.

Vier redelijke Sparta minuten

Door de blessure van Koki Saito begon Younes Namli weer eens in de basis bij onze club. Omdat De Guzman dus nog niet fit genoeg was om te starten, waren de andere 10 spelers gelijk aan de spelers die tegen RKC in actie kwamen. En de start was niet slecht. Philippe Sandler kreeg in het strafschopgebied van NEC de bal. Sparta zette goed druk. Sandler kreeg de bal niet weg en Tobias Lauritsen kon vanaf een meter of 12 vrij inschieten. Een kans die normaal wel besteed is aan de Spartaanse spits, maar ditmaal niet. Hij schoot de bal recht op Jasper Cillessen. De matige actie van Lauritsen was de inleiding van vele matige acties van Sparta zijde.

Van kwaad tot erger

NEC nam na de kans van Lauritsen het initiatief direct over. Na een hoekschop belandde de bal via Auassar op de lat van het Spartaanse doel. NEC bleef doorgaan en had veel meer balbezit dan onze club. Tot ontzettend veel grote kansen leidde het ook weer niet. Een knal naast. Een vrije trap van ex-Spartaan die naast het doel ging. NEC had moeite het gaatje te vinden. Sparta kan nou eenmaal aardig verdedigen. In dit duel tikte Sparta zelfs de 400 minuten achter elkaar zonder tegen doelpunt aan. Maar voetballend had Sparta niet meer de scherpte als voor de winterstop. En waar Excelsior en RKC nog enigszins met angst respect toonden voor wat Sparta eerder dit seizoen had laten zien, knalde NEC er bovenop. Sparta kwam er niet meer uit. Vlak voor rust moest zowel Auassar als Vriends geblesseerd het veld af. Mike Eerdhuijzen en Dirk Abels kwamen daarvoor in de plaats. Beiden deden het overigens meer dan behoorlijk in een wedstrijd waarin de meeste spelers ondermaats presteerden. Dat Rekik niet werd ingebracht voor Vriends is een duidelijk teken aan de wand. Steijn is niet onder de indruk van huurling.

Vlak voor rust leek NEC dan wel op voorsprong te komen, eindelijk vonden de Nijmegenaren het gat in de verdediging. Maar Olij verkleinde goed zijn goal door uit te komen en de bal ging daardoor gelukkig net langs de voor Sparta goede kant van de paal.

Zowaar nog een goede Sparta minuut

Het spelbeeld veranderde in de tweede helft niet. Sparta knokte voor wat het waard was, maar oogde voetballend machteloos. In de 55e minuut kon de ingevallen De Guzman zijn directe tegenstander niet afstoppen. De NEC’er stuitte echter op Olij; de beste man aan Sparta zijde. En toen kwam er opeens een goede Sparta minuut. Kitolano troefde zijn directe tegenstander af. Hij schoot op Cilissen, die goed wist te redden. De corner die daarop volgde werd genomen door Van Crooij. En in de 58e minuut kopte Verschueren uit die corner zomaar de 0-1 binnen. Geheel tegen de verhouding in stond Sparta op voorsprong. Het goed gevulde uitvak juichte er niet minder om!

1-1. Meer zat er ook niet in

Het spelbeeld veranderde niet, behalve dat NEC wat intenser op jacht ging naar een goal. Toch kreeg NEC niet heel veel kansen. Als Spartaan hoop je op het stelen van de drie punten, maar dat zat er ondanks de voorsprong nooit echt in. Sparta dacht niet meer aan voetballen, er werd alleen nog maar gestreden om geen doelpunt tegen te krijgen. Dat lukte niet. Rekik kwam er in de 78e minuut in en hij had maar 2 minuten nodig om te laten zien waarom Steijn niet vaak een beroep op hem doet. In de 80e minuut liet Rekik zich op kinderlijk eenvoudig wijze uitspelen op de rand van de 16. Marques had alle ruimte om de bal achter de kansloze Olij binnen te schieten. Dat de 1-1 viel was meer dan terecht, maar deze goal had voorkomen kunnen worden. Lauritsen viel in de 88e minuut ook nog eens geblesseerd uit. Sparta knokte voor wat het waard was, maar met 7 minuten blessuretijd waren de mannen van Steijn waren rijp voor de spreekwoordelijke sloop. NEC voelde het, drong aan, maar kon wederom niet tot grote kansen komen. Tot de laatste allerlaatste seconde, toen Dimato de bal op de paal kopte. Higler floot direct af. En na 90 minuten + blessuretijd moeten we objectief bezien constateren dat NEC verdiend had te winnen en dat de 1-1 voor Sparta dan ook het hoogste haalbare was.

Maar wederom staat Sparta niet met lege handen en we staan nog steeds stabiel op plek 6. Het glas is halfvol of halfleeg. De 33 punten uit 19 wedstrijden smaken uit ieder glas in ieder geval prima.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Nick Olij, Shurandy Sambo (78. Omar Rekik), Bart Vriends (42. Dirk Abels), Adil Auassar (42. Mike Eerdhuijzen), Mica Pinto, Joshua Kitolano, Younes Namli (46. Jonathan de Guzman), Arno Verschueren, Sven Mijnans, Tobias Lauritsen (88. Jeremy van Mullem), Vito van Crooij