Opsporing Verzocht

Sparta is er helemaal klaar mee dat een aantal supporters binnen de club zich niet weten te gedragen. Een aantal weken geleden kwam de club daardoor al een slecht daglicht te staan toen het landelijke programma “Opsporing Verzocht” een item uitzond waarbij en op zoek was naar een vermeende Sparta supporter die een FC Twente fan van achteren had aangevallen. Nu gaat onderzoeken of men een eigen versie van het veel bekeken programma maken waarbij nog niet geïdentificeerde boefjes in beeld zal brengen.

Pakje chocomel leidt tot gestaakte wedstrijd

Gisteren werd de wedstrijd tegen FC Utrecht in de tweede helft voor zo’n 10 minuten stilgelegd nadat eerst Spartaan Adil Auassar een niet al te vriendelijke elleboog tegen Klaiber zijn tere hoofdje neerzette. Die kermde het uit, greep de andere kant van het geslagen deel van het hoofd beet, de VAR zag, kwam en besliste. Wieberen voor Auassar. Daarna kwam de vrije trap die eerste de paal raakte en in de rebound nog eens de lat, waarna de Utrecht doelman nog meer show ging opvoeren. Het publiek was er klaar mee en er werd een biertje en ene pakje chocomel van de tribune in het strafschopgebied gesmeten. De beroerd leidende Joey Kooij vond het genoeg om te staken. Iedereen boos, publiek boos, de gemoederen waren flink opgelopen.

Gestaakte wedstrijd geen incident

Ondanks dat we allemaal klagen over de gestegen prijzen van het bier vinden een aantal van onze supporters het op sommige tribunes van Het Kasteel meer dan normaal om het gerstegoedje bij enige spanning het veld op te gooien. Bij uitwedstrijden gebeurt dit ook. Halve liters van € 7,25 gingen hoppa over de reling in de Amsterdam Arena. Je vraagt je toch af, als je zoveel geld overhebt om met bier te smijten, waarom koop je dan geen bier en waarom doneer je dat bedrag bijvoorbeeld niet aan de sfeeracties van de Spangenaren of de leden van het Sparta Running Team. Biergooien is namelijk kansloos, en chocomel gooien, tja wiens vader of moeder vindt dat normaal?
Komt bij dat er afgelopen seizoenen ook nog wat geweldsincidenten zijn geweest tegen bijvoorbeeld het eerder genoemde verhaal van de mishandelde FC Twente supporter en de confrontatie met de supporters van Go Ahead. Tel daarbij op dat we nu ook voor het eerst met een combi naar Excelsior moeten vanwege eerdere incidenten.
Voor Sparta is het dus genoeg geweest. De directie heeft besloten over te gaan tot het nemen van maatregelen waarbij onderzocht wordt of misdragende supporters dus in beeld gebracht gaan worden.

Van de website van Sparta

SPARTA WIL DADERGERICHTE AANPAK BIJ WANGEDRAG

Sparta Rotterdam is uitermate teleurgesteld dat de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht gisterenavond tijdelijk is onderbroken door scheidsrechter Joey Kooij vanwege het gooien van voorwerpen richting het speelveld. Dit gedrag hoort niet thuis in voetbalstadions en wat Sparta Rotterdam én haar supporters betreft zeker niet op Het Kasteel. Het familiaire karakter en de ongedwongen sfeer, waardoor we als Sparta zo onderscheidend zijn, staat hoog in het vaandel en onacceptabel gedrag dient direct te worden bestraft.

Dadergerichte aanpak

De club heeft een dadergerichte aanpak altijd op de eerste plaats staan zodat ruim 10.000 supporters op de tribune zo min mogelijk last hebben van een handvol individuen die zich niet kunnen gedragen. In samenwerking met onze ketenpartners zoals Politie, OM en het Taskforceteam van de KNVB zullen camerabeelden worden bekeken zodat de daders geïdentificeerd worden en er een landelijk stadionverbod inclusief bijbehorende boete kan worden opgelegd. Ook de eventuele schade die de club leidt vanwege boetes van de KNVB zullen op de daders worden verhaald.

Stadionverboden

“We moeten constateren dat er een trend gaande is in het betaald voetbal waar zelfs Sparta mee te maken heeft. Weliswaar in mindere mate dan de grotere incidenten die we de afgelopen periode zien in de diverse stadions, maar we sluiten de ogen er niet voor dat het aantal stadionverboden ook bij Sparta aan het stijgen is,” aldus directeur Manfred Laros.

Recent heeft Sparta helaas weer zes stadionverboden moeten opleggen, wat laat zien dat de club dadergericht te werk gaat. Deze stadionverboden zijn onder andere voor het gooien van voorwerpen/vloeistoffen, binnendringen stadion zonder toegangsbewijs, bejegenen van veiligheidspersoneel en discriminerende uitlatingen. Ook zijn er nog diverse personen in afwachting van definitieve identificatie waarbij de club onderzoekt of er foto’s gepubliceerd kunnen worden van de daders, waarbij zij in eerste instantie gedeeltelijk onherkenbaar worden gemaakt, zodat zij zichzelf kunnen melden.

Manfred Laros: “Dat de club zo ver wil gaan laat zien dat wij wangedrag uiterst serieus nemen en dit zo veel als mogelijk willen uitbannen. De personen die zich niet kunnen gedragen horen wat ons betreft niet thuis op Het Kasteel. De club heeft de afgelopen periode al tienduizenden euro’s extra geïnvesteerd in veiligheidsmaatregelen zoals extra hekken, afscheidingen en extra camera’s. In de komende maanden gaan we noodgedwongen nog een stap verder door versneld te investeren in extra camera’s. Dit alles doen we zodat generieke maatregelen, zoals het sluiten van horecapunten tijdens de wedstrijd, het verbieden van staan in de gracht en het ophangen of laten hangen van netten achter het doel kunnen worden voorkomen.”

In de komende dagen gaat de club in overleg met de veiligheidspartners en met het bestuur van de Supportersvereniging waarbij bovenstaande zaken prioriteit hebben en voorop staat dat de daders bekend worden en bestraft met een verbod tot het bezoeken van wedstrijden van Sparta.

Bron: Sparta Rotterdam

Abonneer
Abonneren op
151 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties