De tweede topper van het seizoen. Na een bezoek in De Kuip mogen wij dit keer aantreden op Het Kasteel. Dit keer is de tegenstander de huidig kampioen van de Eredivisie. Nummer vier Ajax heeft na het doorstoten tot de groepsfase van de Champions League een goed gevoel. Sparta kent, zoals bij iedereen bekend is, een geweldige start van de competitie.

Sparta wijzigt voor het eerst dit seizoen van opstelling. Rigo start in de basis ten koste van Ache, hierdoor schuift Rayhi een linie naar voren. Verder speelt Sparta met dezelfde namen als de voorgaande wedstrijden. Dit is voor Dante Rigo zijn eerste basisplaats van het seizoen.

Hoopgevend

Sparta startte zoals verwacht. Ingrediënten als passie, strijd en gretigheid stonden centraal de eerste twintig minuten. Ajax had veelvuldig balbezit, maar wist bar weinig te creëeren. Sparta zorgde voor veel onrust in de omschakeling en dit leidde tot enkele dreigende momenten. Halil Dervisoglu was er langs vanaf de linkerflank en zag de geheel vrijstaande Smeets over het hoofd. Hij ging voor eigen succes, maar kwam helaas niet tot een schot. Niet lang daarna kreeg Mattheij de grootste Spartaanse kans van de eerste helft. De goedgenomen corner belandde op zijn hoofd en Onana wist maar net te keren.

Harde klap

Vrijwel meteen na die grote kans was het aan de andere kant raak. Een goede steekbal op Promes bleek voldoende om hem vrij voor Coremans te zetten. Slecht uitkomen gaf hem een niet te missen kans en Ajax kwam op voorsprong. Dit brak de ploeg van Henk Fräser en Ajax ging steeds makkelijker voetballen. Zes minuten later werd het tot overmaat van ramp 0-2. Tadic draaide gemakkelijk weg bij Mattheij en Ziyech kon simpel binnentikken.

Het frisse Sparta van de eerste twintig minuten zakte volledig weg en haalde de rust met een achterstand van twee doelpunten verschil. Ajax kreeg niet veel kansen, maar was wel behoorlijk effectief. Ontzettend zonde, want hier had zeker meer in gezeten.

Pech

Na de speech van onze trainer probeerde Sparta het niveau van de beginfase weer te halen. Helaas keerde de wedstrijd weer snel door een ongelukkige handsbal van Abels. Tadic mocht vanaf elf meter aanleggen en faalde niet. 0-3. Nadat het binnen het uur zelfs 0-4 werd, leek Sparta naar de slachtbank geleid te worden. Fräser probeerde de schade te beperken met het inbrengen van Veldwijk en dit leidde tot veel opportumisme vanaf de tribune. Sparta probeerde het op z’n minst nog en maakte een kwartier voor tijd de aansluitingstreffer. Smeets was weg vanaf de rechterflank en gaf de bal perfect op Halil die de 1-4 tegen de touwen schiet. Ondanks enkele pogingen om meer doelpunten te maken, was Sparta niet bij machte om er echt nog een wedstrijd van te maken. De wedstrijd eindigde in een 1-4 nederlaag.

Toch waren er positieve punten te noemen. Harroui was een verademing en speelde een goede wedstrijd. Niet alles ging goed, maar hij was sterk aan de bal en heel bepalend in het spel van Sparta. Smeets liet ook af en toe wat goeds zien, maar had wel meer kunnen brengen. Al met al zijn dit geen verloren punten, elk punt tegen Ajax kon worden gezien als een bonuspunt. Nu mogen wij ons richten op het volgende duel. Over twee weken tegen AZ in Den Haag!