In de harten van vele Spartanen was er nog de hoop op plek 4 en rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. Dat gaat na de 0-1 nederlaag tegen PSV niet meer gebeuren. We zullen 5e of 6e worden. Dat is uiteraard prachtig! We mogen niet mopperen. En dan maar probeer via de play-offs Europees voetbal af te dwingen.

PSV begint sterker

Hoe mooi een seizoen ook is. Als het zou kunnen, wil je altijd meer. PSV thuis verslaan en de jacht op plek 4 openen bijvoorbeeld. Het had deze zaterdag gekund. Maar zo ver kwam het niet. Sparta vocht voor wat het waard was, maar kwam onder de streep toch net iets tekort tegen PSV. En dat is geen schande.

Sambo was geschorst en Vriends keerde terug van zijn blessure. Vriends startte daardoor met de aanvoerdersband om de arm centraal achterin en Abels schoof door naar de rechtsbackpositie. De opstelling was dus een no-brainer voor Maurice Steijn, die ook weer kan beschikken over De Guzman, die hopelijk volledig fit is als de play-offs beginnen. Dat geeft toch meer mogelijkheden.

Het was in het begin van de wedstrijd even zoeken voor de mannen van onze succesvolle trainer. PSV had de overhand en dat leidde tot wat speldenprikjes van de Eindhovenaren, met onder andere een aardige kans voor Guus Til en een gevaarlijke kopbal van Ramalho.

Sparta krijgt meer grip de wedstrijd

Langzaam maar zeker kwam Sparta beter in de wedstrijd. Dit leidde tot een schot van Saito dat geblokt werd en een mogelijkheid van Namli, maar zijn schot mistte de juiste richting. PSV had meer balbezit, maar kon in het restant van de eerste helft eigenlijk geen vuist meer maken. Sparta stond verdedigend degelijk en probeerde er af en toe uit te komen. Opnieuw waagde Namli een poging, maar het meest dichtbij bij de 1-0 was Sparta vlak voor rust toen Pinto op doel schoot. De linksback schoot helaas voorlangs. De wedstrijd was spannend, maar niet hoogstaand. De 0-0 ruststand was al met al terecht en gaf de Spartaanse burger moed.

PSV komt terecht op voorsprong

Helaas kon Sparta de stijgende lijn in de wedstrijd niet doorzetten. Waar Sparta in de loop van de eerste helft steeds meer grip had gekregen op de wedstrijd was het PSV dat in de tweede helft sterker begon. Dit leidde tot kansen van Til en El Ghazi. Sparta probeerde iets terug te doen via opnieuw Pinto, maar het schot van de linksback vloog naast. Na ruim een uur spelen was er een opvallend moment in de wedstrijd. Er was contact tussen Koki Saito en Philip Mwene. Een pingel had wellicht gekund. Maar Manschot gaf hem niet en de VAR greep niet in. Had Manschot hem wel gegeven, dan had de VAR in Zeist waarschijnlijk ook niet ingegrepen. Het was geen fout van de scheidsrechter en ook niet van de VAR. Meer een gevalletje waar je een beetje geluk bij moet hebben en dat ontbrak deze avond. En daarnaast moeten we eerlijk zijn. De bekerwinnaar uit Eindhoven was in de tweede helft helaas de bovenliggende partij, al hadden ze moeite om tot grote kansen te komen. Maar de Eindhovense ploeg werd geholpen door Sparta. Mede door niet al te best verdedigen van invaller Auassar kon ex-Spartaan El Ghazi de 0-1 binnen schieten.

Slotoffensief Sparta

PSV kreeg nog een aardige kans op 2-0, maar het was vlak voor tijd vooral Saito die eigenlijk had moeten scoren. De Japanner ging alleen af op doelman Benítez, maar schoot naast. Als je dit soort kansen niet maakt, dan weet je dat je tegen een club als PSV niet zal winnen. Het viel de mannen van Steijn te prijzen dat ze tot op het allerlaatste moment knokten voor de gelijkmaker. Zelfs Olij ging nog mee naar voren bij de laatste corner en invaller Mohammed Tahiri schoot in een allerlaatste poging nog hard over. Helaas. Het bleef bij 1-0.

Maatje te groot

PSV stevent af op plek 2, heeft al 15 punten meer dan Sparta en heeft uiteraard ook een veelvoud van het geld van Sparta te besteden. PSV is ook in dit seizoen op een ‘normale dag’ een maatje te groot. En helaas, 6 mei 2023 was zo’n ‘normale dag’. Om te winnen had ook dit uitstekend presterende Sparta top moeten zijn en messcherp voor de goal. Met name dat laatste was net niet het geval. En dan verlies je. Dat is geen schande. Het is wel jammer dat dit prachtseizoen niet beloond werd met een thuisoverwinning tegen een club uit de ’traditionele top 3′. De jacht op een bekroning van dit seizoen zal dus plaats moeten vinden in de play-offs. Daarin komen ploegen uit waarmee dit Sparta zich prima kan meten. Wordt Sparta 5e, dan zal de nummer 8 onze (eerste) tegenstander worden. Wordt Sparta 6e, dan volgt er vrijwel zeker een tweeluik tegen FC Utrecht. Volendam-uit, Cambuur-thuis en Groningen-uit zijn de wedstrijden die nog volgen, voordat de play-offs gaan beginnen.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen tegen PSV:

Nick Olij, Dirk Abels, Bart Vriends (63. Adil Auassar), Mike Eerdhuijzen, Mica Pinto, Joshua Kitolano, Vito van Crooij, Younes Namli (80. Jonathan de Guzmán), Tobias Lauritsen, Arno Verschueren, Koki Saito (90+3. Mohammed Tahiri)

Abonneer
Abonneren op
211 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties