Sparta logo zweeft tussen planeten in

Halverwege het seizoen staat Sparta op een uitstekende 6e plaats in de competitie. Hoe ouder en meer vertrouwd een fan is met deze club, hoe natter zijn ogen zijn als hij naar de tabel kijkt. De laatste keer dat Sparta zich in deze regio’s bewoog was in de jaren 90. Dat is lang geleden.
De Spartamars, zeiden de media onlangs, is een polonaise geworden.

De optimisten zien meer

De pessimisten, getekend door drie degradaties, zijn in ieder geval blij dat in de competitie blijven zo goed als zeker is. De optimisten zien meer.

De laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft was een baken. Voor de wedstrijd had ik het gebruikelijke gevoel dat het mis kon gaan – ondanks alle goede voortekenen. Ik heb immers nog levendige herinneringen aan de laatste thuiswedstrijd tegen Cambuur. 0-4 op een schokkende middag.

Bij de aftrap afgelopen zaterdag was dat angstige gevoel verdwenen. Ik zag een team dat zekerheid uitstraalde. Dit was mij volkomen onbekend. Ik was in de war.

Het symbool van dit nieuwe Sparta waren niet de twee prachtige doelpunten van Lauritsen en Saito. Maar de penalty van Vito van Crooij in de 51e minuut… Zwak, halfhoog, in het midden. Je kunt een penalty niet slechter schieten dan dat. En toch ging het erin! Als zulke belabberde strafschoppen erin gaan, dan ligt er iets nieuws en geweldigs in het verschiet!

Omzet

Het wonder van dit team wordt nog duidelijker als je naar de cijfers kijkt: Sparta heeft een omzet van ongeveer 14 miljoen euro. Ajax – slechts 2 punten beter aan het einde van de eerste seizoenshelft – heeft een omzet van ongeveer 200 miljoen euro.

Met andere woorden: Sparta heeft veel dingen heel goed gedaan.

Team dat goed in elkaar zit

Dit team bestaat niet uit uitstekende individualisten. Maar het zit goed in elkaar. De leeftijd en vaardigheden van de individuele spelers zijn goed op elkaar afgestemd. Voetbal is een teamsport, en je moet de spelers kopen zodat ze een team vormen. Niet elke club lijkt dat ter harte te nemen. Goed voor Sparta.

Het team heeft ook een zeer goede mentaliteit. Dit is ook te zien aan het feit dat het team niet echt een misstap maakt. Ze spelen altijd op hun niveau. Je kunt de grote teams niet verslaan – daar is niet genoeg individuele klasse voor – maar je kunt altijd punten scoren tegen de kleinere teams.

Natuurlijk is deze mentaliteit gegroeid als gevolg van de succesvolle strijd van afgelopen zomer om in de competitie te blijven. Maar dat is het niet alleen. Nogmaals, je kunt bij het contracteren van spelers alleen kijken naar technische vaardigheden, maar je kunt ook kijken naar mentaliteit. Niet iedereen doet dat. Sparta doet het blijkbaar.

Tweede seizoenshelft

De tweede helft van het seizoen wordt zwaar. We zagen het op de eerste speeldag van de tweede seizoenshelft tegen RKC: de tegenstanders zullen defensiever zijn en het Sparta niet zo makkelijk maken. Sparta verdiende dit respect in de eerste helft van het seizoen. Maar het maakt de tweede helft van het seizoen er niet makkelijker op.

Riskante strategie

Sparta is in ieder geval bezig zich te herpakken in de Eredivisie en dat is een goed teken. De club is op vele vlakken bezig met vooruitgang: de cluborganisatie wordt opnieuw opgebouwd, het stadion wordt verbeterd en wordt uitgebreid.

Natuurlijk is dit alles afhankelijk van sportief succes en hier volgt Sparta een riskante strategie: financiering door de verkoop van spelers. Dit is nodig omdat er anders op korte termijn en tijdig geen grote bedragen in de kas zullen vloeien. Er is geen alternatief omdat goede spelers niet behouden kunnen worden zodra de grote clubs voor de deur staan. Maar dat is riskant, want een goede vervanger voor een verkochte speler moet beschikbaar zijn als je geen sportieve inhoud wilt verliezen.

Niet altijd sexy

Kortom, het is een geweldig seizoen! Ook al hoeven we volgend seizoen misschien toch niet tegen Madrid of Liverpool te spelen: de richting is goed! Met veel geduld, intelligentie en een goed oog wordt de club naar voren gehaald. En met gezond verstand.

Sportief succes moet nieuwe structuren financieren. En de nieuwe structuren maken sportief succes op lange termijn mogelijk. Dat gebeurt niet snel en het is niet altijd sexy. Maar het is verstandig. En dat geeft ons hoop dat we niet nog eens 30 jaar hoeven te wachten tot Sparta weer meedoet met de Subtoppers.

Abonneer
Abonneren op
28 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties