Sparta houdt schade beperkt tegen de koploper

193
3606

Sparta – Ajax eindigde in 0-1. Daarmee bleef de door velen gevreesde afstraffing uit. Net als tegen PSV en Feyenoord hield onze club de schade tegen een ploeg uit de top 3 beperkt. Maar ook opnieuw wist onze club niet te stunten en stond Sparta met lege handen.

Sparta begon in een 5-4-1 opstelling. Emegha was de eenzame speler voorin, die ondersteunt moest worden vanuit het middenveld. Onder meer Mijnans en Thy begonnen op de bank. Osman was er niet bij, Sparta stond hem dit weekend af aan het Syrische nationaal elftal. In dit geval was dat geen verplichting voor onze club, maar het was een afspraak die de zaakwaarnemer van Osman en Henk van Stee al bij de contractonderhandelingen hadden gemaakt.

Bij Ajax ontbraken Haller en Anthony, wat verder niet zoveel boeit. Iedere reservespeler bij Ajax zou immers basisspeler zijn bij Sparta en daarmee is het klasseverschil zo ongeveer wel aangeduid. Van dat grote verschil was op het kunstgrasveld, dat na afloop zwaar bekritiseert werd door de Ajacieden, niet eens zo heel veel te merken. Sparta parkeerde de spreekwoordelijke bus en Ajax liep zich stuk op de muur van beton die Fraser zijn mannen had laten optrekken. Het was de juiste keuze. Ajax wist zich er op een helaas weer volkomen leeg Kasteel geen raad mee. De mannen van Ten Hag werden totaal niet gevaarlijk. Een speldenprikje van Danila deed Okoye slechts glimlachen. En na een foutje Gravenberch kreeg Van Crooij zowaar een kans om de 1-0 binnen te schieten. Maar hij schoot voorlangs. Niet dat het een grote fout was van Van Crooij, maar als je iets wilt beginnen tegen Ajax, dan moeten dit soort ballen er eigenlijk wel in. Dat gebeurde niet en dan weet je dat je het lastig krijgt.

Zeker toen Okoye na een botsing met Danilo uitviel. Hij had teveel last van zijn schouder. Ex-Ajacied Van Leer kwam erin en bleek direct een onzekere factor, toen hij half ingreep waardoor Danilo van dichtbij over schoot. Gezegd moet worden dat Van Leer zich daarna goed herstelde en geen fouten meer maakte. Toch was het vlak na de mega-kans van Danilo dan toch raak voor de Amsterdammers. Auassar had Tadic volledig vrij gelaten. Heylen hief buitenspel op. En zo kon Tadic na een voorzet van Danilo de bal eenvoudig in de goal tikken. De 0-1 betekende ook meteen de ruststand, al had Danilo vlak voor rust nog wel een grote kans op 0-2.

Sparta bleef ook in de tweede helft de muur optrekken en Ajax wist er geen raad mee. Via de zijkanten kwam Ajax er niet door, de middenvelders wisten geen diepgang te vinden en de tactiek van Sparta klopte dus, want wat moet je anders tegen dit Ajax? Zet je de deur wijd open, dan krijgen ze kans op kans. Nu kwamen de Amsterdammers in het eerste half uur van de tweede helft niet verder dan een matig schot van Danilo. Sparta mocht dus blijven hopen. In het laatste kwartier schoot Sparta zelfs wat op naar voren. Thy verving Emegha en met Engels voor Auassar stond Sparta iets aanvallender op het veld. Maar Sparta wist geen enkele kans te creëeren. Dit elftal waarin Bart Vriends de topscorer is heeft het het hele jaar al lastig om gevaarlijk te worden. Tegen Ajax bleek het, buiten het schot van Van Crooij in de eerste helft, helemaal onmogelijk. Toen Sparta ook maar iets van ruimte weggaf, werd Ajax wel gelijk gevaarlijk. Berghuis en Gravenberch kregen in de laatste minuten nog grote kansen, maar hadden het vizier niet op scherp staan.

Als Sparta supporter houd je met een 0-1 hoop. Misschien dat er in de laatste 4 minuten blessuretijd zomaar een bal in had kunnen vliegen. Maar helaas. De kansen bleven uit en dat ene wenselijke Spartaanse doelpunt dus ook. Sparta bleef met lege handen achter, ontzettend jammer, maar de spelers deden wat in hun macht lag. Meer dan een kleine nederlaag zat er simpelweg niet in. Sparta staat op een 16e plek, boven Fortuna en PEC en houdt de nummers 15 en 14 (RKC en Heracles) ondanks de nederlaag in het vizier. Het is teleurstellend na vorig seizoen, maar naar die 4 concurrenten moeten we momenteel kijken in de strijd tegen degradatie. Op 5 december staat AZ – Sparta op het programma. Op papier opnieuw een moeilijke pot, maar laten we hopen dat de Sint ons 1 of 3 punten schenkt. Het zou een even welkom als mooi Spartaans cadeau zijn.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen:

Maduka Okoye (24. Benjamin van Leer), Giannis Masouras, Michäel Heylen, Bart Vriends, Tom Beugelsdijk, Mica Pinto, Adil Auassar (73. Mario Engels), Dirk Abels, Bryan Smeets, Vito van Crooij, Emanuel Emegha (73. Lennart Thy)

Abonneer
Abonneren op
193 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties