Logo Europa Conference League

Sparta heeft vanmiddag in Friesland de eerste overwinning ooit in het Abe Lenstra stadion geboekt. Sparta won geheel terecht met 1-2 door doelpunten van Thy en Burger.

Sparta walste als een Leopard tank dwars door alle linies van Heerenveen in de eerste 20 minuten van de wedstrijd. Het was misschien wel het beste voetbal dat Sparta dit seizoen heeft laten zien. Die 20 minuten waren ook allesbepalend voor het fantastische resultaat aan het einde van de wedstrijd. Joey Veerman beaamde aan ESPN dat ze in die periode helemaal weg en gek werden getikt. Hoe lekker is dat dan?

Nadat in het begin van de wedstrijd, na balverlies van de overigens weer prima spelende Abdou Harroui, Heerenveen in de 5e minuut toch nog een counterkansje kreeg was het twee minuten later Lennart Thy die, waar iedereen dacht dat er een voorzet zou komen, de bal links in de bovenhoek de Heerenveense doelman verbijsterd achterliet. 0-1, een prima start!

Wouter Burger, de speler die vandaag Adil Auassar verving, schoot net nadat het eerste kwartier op het scorebord aftikte, van afstand heerlijk de 0-2 in. Sparta op rozen, mooie baccara’s wel te verstaan! Niet van de verwelkte tulpjes die Heracles ten dele vielen in hun alles beslissende wedstrijd in Alkmaar. Daar ging het de hele andere kant op voor de Heraclieden.

Sparta controleerde de wedstrijd volledig, maar zag na 26 minuten spelen wel Aaron Meijers geblesseerd het veld verlaten. Een behoorlijke domper omdat de linkerkant van onze verdediging ook te kampen heeft met de geblesseerde Pinto. Jeffrey Fortes viel in en Abels verhuisde van rechts naar links. Hij hield daar prima stand, maar het was wel even wennen voor het team.

Een paar minuten voor rust kreeg Abdou Harroui nog een mogelijkheid om de stand nog meer Spartaanse gerieflijkheid te geven. Buiten de zestien wist hij een rush af te ronden met een knap schot welke helaas naast ging.

In de tweede helft begon Heerenveen sterker aan de wedstrijd dan dat het de hele eerste helft tot dan had laten zien. Doordat diverse spelers met de nodige pijntjes kampten besloot Fraser in de 61e minuut een driedubbele wissel uit te voeren. Mijmans, Engels en Heylen zagen zich vervangen worden door Kharchouch, Deroy Duarte en Emegha. Die wissels deden het Spartaanse blok niet goed. Het is wat te stellig om te zeggen dat Sparta vanad dat moment werd zoek getikt, maart het was wennen en de wedstrijd leek te kantelen. Siem de Jong zag zijn kans en profiteerde van de diverse omzettingen: 1-2.

Als dan de prima spelende Wouter Burger, net zoals Aaron Meijers naar zijn hamstring grijpt wordt het nog een lastig kwartiertje voor Sparta. Debutant Jeremy van Mullem verving Burger en Sparta hield stand en kreeg de controle weer enigszins terug waardoor het niet meer in de problemen kwam. Als na 94 minuten het laatste fluitsignaal van arbiter Jeroen Manschot klinkt weten we het zeker (en dat wisten we al omdat Heracles in Alkmaar een pak slaag kreeg) en mag Sparta het beste seizoen in 25 jaar bijschrijven. Precies op de dag dat we 25 jaar geleden onze laatste bekerfinale speelden en verloren en daardoor naast Europees voetbal grepen, zijn vandaag de play-offs binnen gesleept die, als we deze winnend afsluiten, alsnog recht geven op Europees voetbal. Een wereldprestatie voor de club die door de kenners voorafgaand aan dit seizoen neer werd gezet als een ploeg die moest strijden voor lijfsbehoud. Henk en Henk hebben het meer dan prima gedaan en samen met bestuur en directie hebben zij de condities geschapen waarbij de huidige spelersgroep boven zichzelf kon uitstijgen. Chapeau! Fucking goed gedaan!

Woensdag gaan we zien of we de club van Rotterdam op Zuid de fantastische reeks voort kan zetten.