Heracles - Sparta

De afgelopen drie wedstrijden leverde zeven punten op voor onze mannen. Met een puntenaantal van 30 lijkt Sparta veilig. Zo kunnen de Kasteelheren met een goed gevoel reizen naar het verre oosten. Daar wachten de zwart-witte schoonmakers uit Almelo. Een ploeg die ook een redelijk seizoen kent en vooral wisselvallig speelt. De wedstrijden waar het om gaat weten zij winnend af te sluiten, maar vaak spelen zij als een natte dweil, met als lichtpuntje de in Spangen geliefde Rai Vloet.

Weinig aanpassingen bij Sparta. Vrijdag is Beugelsdijk positief getest op Corona, dus moeten wij de held van afgelopen week missen. Heylen is zijn vervanger. Verder mag Smeets in de basis beginnen ten koste van de geblesseerde Engels. Heracles begint met Vloet in de basis, dus de Spartanen kunnen zich weer ergeren aan ‘de zoon van’.

Na het eerste fluitsignaal zat het tempo er lekker in. De Almeloërs oogden fit en zijn in de beginfase dreigend voor het doel. Dit resulteerde vrijwel direct in een kans voor Heracles, maar een goede voorzet over links werd volledig mis getrapt door Azzaoui. Na tien minuten was de storm gaan liggen en kwam Sparta beter in de wedstrijd, de eindpass was alleen niet zuiver genoeg. Zo zette Thy met een goede pass Smeets net niet alleen voor het doel en was even later een voorzet van Thy op Auassar niet goed genoeg. De eerste echte schietkans volgde kort daarna. Na knullig balverlies veroverde Harroui de bal en gaf een pass op de volledig vrijstaande Auassar, die zijn schot gekeerd zag worden. Opvallend was het vele opkomen van onze ouwe rots. Ambieert onze aanvoerder een rol als aanvaller?

De rust naderde en het werd steeds slordiger aan beide kanten. Het tempo was een stuk lager en dit deed de wedstrijd niet ten goede. Zo was de ruststand logischerwijs 0-0, met slechts drie schoten in 45 minuten voetbal. Desondanks speelde Sparta niet slecht en waren zij fel, Sparta verdiende volgens de ESPN-commentator meerdere gele kaarten, maar die bleven in de zak van de heer Mulder.

De tweede helft begon zoals de eerste helft eindigde, zouteloos. Het balbezit was evenredig verdeeld, maar er gebeurde nauwelijks iets. Toch viel er wat te juichen: Na een harde overtreding op Auassar mocht Laros Duarte de vrije trap nemen. Hij plaatste de bal keurig op het hoofd van de tot dan toe onzichtbare Burger, die doorkopte op Thy. Acrobatisch werkte Thy de bal binnen en was het 0-1! Dit gaf Sparta vleugels en het verdedigen ging de ploeg van Henk Fräser makkelijk af. Sparta had zelfs een enorme mogelijkheid op de tweede. Harroui mocht vrij richting het doel van Blaswich komen, maar de Jong Oranje-international schoot de bal matig in. De middenvelder/rechtsbuien, die op een transfer aast, speelde een matige wedstrijd waarin hij veel balverlies leed.

Ook Smeets kreeg een enorme kans op de 0-2. Hij werd vrij aangespeeld op de rand van het zestienmeter gebied en schoot heel ver naast en over het doel. Heracles stelde daar vrijwel niets tegenover. Toch zou het Sparta niet zijn om het weer compleet te verzieken. Heylen, de vervanger van de zieke Beugelsdijk, kopt midden in de drukte te kort terug op Okoye en nota bene Rai Vloet profiteerde optimaal. In plaats van drie punten en een derde clean sheet op rij, 1 punt en twee last-minute goals in de afgelopen vier wedstrijden. Ontzettend zuur en onnodig.

Het was een tactisch schaakspel waar een dood spelmoment en een fout achterin de wedstrijd besliste. Ondanks dat speelde Sparta naar behoren en had het de wedstrijd eerder moeten beslissen. De echte pit en drive om die ballen binnen te jagen ontbrak voor de zoveelste keer. Ondanks de fout achterin stond het goed, maar de wedstrijd duurde helaas net iets te lang. Laros Duarte speelde weer uitstekend als verbindende factor tussen de verdediging en de aanval. Smeets zal beslissender moeten zijn als aanvallende middenvelder om wedstrijden af te maken, evenals Harroui die het weer niet goed deed.

Over twee weken wacht PEC-thuis. Het positieve aan de wedstrijd is dat dit de eerste kans dit seizoen wordt om de magische grens van 34 punten te bereiken. Laten wij daaraan vasthouden. Zonde, dan maar die andere boeren uit Overijssel pakken.