Sparta en Heracles in evenwicht

279
10003

Sparta – Heracles eindigde in 1-1. In de eerste helft had Heracles meer balbezit, maar kreeg Sparta de betere kansen. Uiteindelijk ging onze club met een 1-0 voorsprong rusten na een goal van Bart Vriends.

In de loop van de tweede helft gaf Sparta het initiatief volledig weg. Naarmate de tweede helft volgde kreeg onze club nauwelijks meer mogelijkheden. Heracles kwam verdiend op 1-1. Okoye was kansloos nadat een schot van Burgzorg door Smeets van richting werd veranderd. Heracles bleef daarna het veldoverwicht houden. De Almeloërs hadden veel meer balbezit, leken fitter dan Sparta, maar uiteindelijk kreeg ook Heracles niet ontzettend veel kansen. Ondanks dat Sparta lange tijd op voorsprong stond, was Heracles simpelweg de betere ploeg op het veld en was een gelijkspel uiteindelijk het maximaal haalbare voor de mannen van Henk Fraser.

Terug op Het Kasteel

Met een kleine 7.000 toeschouwers was het voor velen weer heerlijk om op Het Kasteel te zijn. Sommige Spartanen waren vorig seizoen nog naar Sparta – Ajax en Sparta – VVV geweest. Voor velen was het echter weer de eerste competitiewedstrijd op Het Kasteel sinds ongeveer 1,5 jaar. Er waren nog wat kinderziektes. Zo had Sparta niet alle poortjes geopend wat bij sommige tribunes, voor wat rijen zorgde. Apart. Mag volgende keer wat klantvriendelijker. Aan de andere kant beviel de nieuwe LED-verlichting goed en ook de nieuwe stoeltjes bevielen prima; het zag er allemaal wat frisser uit ook. Prima. Vooral was het mooi om weer mede-supporters om je heen te hebben.

Blessure Auassar

Met Harroui op de tribune, omdat hij op het punt staat een transfer te maken, begon Heracles stormachtig aan de wedstrijd. Sparta moest terug en de Heraclieden kregen corner na corner. Na 10 minuten herpakten de mannen van Henk Fraser zich wat en kwam de wedstrijd in evenwicht. In de eerste helft waren de betere kansen zelfs voor onze club. Thy kreeg een mogelijkheid, Duarte schoot op de lat en en zorgde later met een goed schot voor de nodige dreiging. En later in de wedstrijd had Emegha zelfs een zeer grote kans om voor de 2-0 te zorgen. Was die erin gevlogen dat had Sparta waarschijnlijk op onverdiende wijze drie punten kunnen bijschrijven. Zoveel geluk hadden we helaas niet.

Heracles had duidelijk meer balbezit, maar stichtte weinig gevaar. De Almeloërs maakten nog wel een doelpunt, maar dat werd terecht afgekeurd vanwege hinderlijk buitenspel. Beide ploegen hadden moeite om echt het spel te maken, maar het was voor de neutrale toeschouwer ongetwijfeld een best aantrekkelijk duel om te zien. In de 28e minuut moest Auassar met een blessure naar de kant. Hij verliet het veld per brancard. Laten we hopen dat het meevalt. Auassar is niet alleen de aanvoerder van het team, maar natuurlijk ook multifunctioneel inzetbaar – zowel als middenvelder als centrale verdediger. En ook al is zijn handelingssnelheid soms te traag en wint hij zijn printjes ook niet eenvoudig meer; is hij nog steeds van waarde. In de selectie die momenteel niet al te breed is kunnen we niet al teveel tegenvallers meer hebben.

Voordeel was wel dat Emegha erin kwam. De jonge speler viel net als tegen Utrecht prima in en klopt nadrukkelijk op de deur van de basiself. Dankzij hem werd ook Thy het resterende deel van de eerste helft iets beter in het spel betrokken. Het zal Fraser toch aan het denken zetten en misschien wel verleiden om van Emegha en Thy een ‘basiskoppel’ te maken, al werd tegen het einde van de pot wel duidelijk dat Emegha conditioneel nog niet een hele wedstrijd aan kan.

Goal Vriends

De eerste helft ging redelijk gelijk op, met een Heracles dat meer balbezit had en Sparta dat iets dreigender was. Uiteindelijk was het Sparta dat met een 1-0 voorsprong ging rusten, omdat Vriends alert was in het strafschopgebied. Redelijk vrij produceerde hij een niet al te mooie, maar oh zo bewuste en doeltreffende omhaal. Het torinstinct van de centrale verdediger bleek op orde, dit is de alertheid en scherpte die we nodig hebben, maar die bij teveel spelers helaas ontbrak.

Tweede helft niet om aan te gluren

Heracles moest komen. Sparta zou ruimte krijgen. Voetballend richting de Denis Neville tribune was de hoop dat Sparta vanuit de stevige organisatie -waar Fraser toch om bekend staat- met enkele snelle uitvallen het Heracles lastig moest kunnen maken. Maar daar kwam helemaal niets van terecht. Heracles was de enige ploeg die nog voetbalde. Sparta kwam niet meer aan de bal.

Benjamin van Leer

Opvallend momentje in de tweede helft was dat Okoye geblesseerd op de grond lag. Fraser stond zelfs op het punt om het te wisselen, maar gelukkig kon hij verder. We kregen op dat moment wel een glimp van hoe Fraser over de keepers denkt. Benjamin van Leer ging warm lopen en dus is momenteel Van Leer -en niet Tim Coremans- de tweede keeper. Is dat belangrijk? Ja, dat is dit seizoen extra belangrijk, omdat in januari en het begin van februari 2022 de Africa Cup wordt gespeeld. Dan zijn we Okoye, die eerste keeper is bij Nigeria, een week of 5 kwijt. Dan zal Van Leer of Coremans gaan keepen. En Van Leer lijkt dus een streepje voor te hebben.

Sparta kwam er niet meer uit

De tweede helft was echt heel matig, zo zal iedere Spartaan beamen. De aansluiting met de aanval was ver te zoeken. Abels speelde misschien wel zijn minste wedstrijd in een jaar tijd en hij kwam aanvallend niet één keer opzetten langs de zijkanten. Thy werd nauwelijks bereikt en als hij wel bereikt werd, kreeg onze spits de bal niet onder controle. En dat gold voor heel Sparta. Verdedigend spelen kan, maar onze club leek voetballend machteloos en de gevaarlijke momenten uit de eerste helft waren er in de tweede helft niet.

Opvallend genoeg werd ook Heracles, ondanks een groot veldoverwicht, niet ontzettend gevaarlijk. Een bal op de paal, met als rebound een schot die door Okoye gered werd, was het gevaarlijkste wapenfeit van Heracles. Toch was het onvermijdelijk dat de 1-1 zou vallen. Burgzorg schoot, Smeets veranderde de bal van richting en Okoye was kansloos. Sparta knokte voor wat het waard was. Maar het bleef wel bij ‘knokken’ en ’tegenhouden’. Er leek geen energie meer te zijn om tot een aanvallen te komen, de Heraclieden waren duidelijk fitter.

Ook de wissels van Fraser deden de wenkbrauwen fronsen op de tribunes. Weer waren Rankovic en Fraser minutenlang met briefjes bezig. De briefjes gingen ditmaal niet het veld in – zoals tegen Utrecht – maar een ervaren speler als Beugelsdijk die jaar in jaar uit gewoon een uitleg heeft gekregen bij een invalbeurt, zit nu op opeens aan de zijlijn naar een briefje te kijken, terwijl Rankovic maar doorpraat. Briefjes of geen briefjes, de wissels waren puur bedoeld om betonvoetbal te gaan spelen en dat in eigen huis tegen Heracles. Goudmijn bijvoorbeeld zal raar op hebben gekeken dat hij niet erin werd gebracht toen Mijnans en later Smeets werden eraf moesten.

Met Jans voor Mijnans en Beugelsdijk voor Smeets verdween het beetje creativiteit die er nog was helemaal uit de ploeg. Vanaf de 82e minuut stond Sparta eigenlijk met 6 (!) verdedigers in het veld. Natuurlijk had Fraser dat wat anders neergezet op zijn briefjes, maar die verdedigers kunnen niet opeens het falende middenveld verbeteren. Het maakten de invalbeurten allemaal niet eenvoudiger en het is misschien een klein excuus voor Jans om zo slecht in te vallen. De Luxemburgse international raakte geen bal goed. Ondanks dat hij ook na een briefje getuurd had niet te weten waar te moeten lopen.

De wedstrijd sleepte zich naar het einde. Ondanks dat Sparta op voorsprong had gestaan mochten we als Spartanen blij zijn dat we een puntje uit het vuur sleepten. Het eerste punt is dus wel gewoon binnen en er ligt nog volop perspectief op een aardig seizoen. Maar dat perspectief zal aardig gekleurd gaan worden door de komende dagen, die onrustig zullen zijn. Smeets, die ook geblesseerd uit viel, zou nog wel weg willen. Laros Duarte heeft aangegeven een stapje hogerop te willen. Sparta wil nog spelers halen, maar wil eerst de zekerheid hebben dat de transfer van Harroui rond komt, anders is het halen van nieuwe spelers financieel onverantwoord, zo meent het bestuur. En ondertussen is de competitie begonnen en staat komende zaterdag wel gewoon Go Ahead – Sparta op het programma. Een wedstrijd waarin Sparta eigenlijk vol voor de winst moet gaan. En als dat zou lukken, dan is er weinig aan de hand. Maar dan moet het wel een stuk beter gaan dan tegen Utrecht en Heracles.

Spelers die voor Sparta in actie kwamen: Okoye, Abels, Vriends, Heylen, Pinto, Duarte, Auassar (28. Emegha), Mijnans (69. Jans), Smeets (82. Beugelsdijk), Van Crooij (69. Engels), Thy

.

Abonneer
Abonneren op
279 Reacties
nieuwste
oudste meest gestemd
Inline Feedback
Bekijk alle reacties